ΚΑΥΣΩΝΑΣ | Τι πρέπει να προσέχει ο κόσμος

21 Ιουνίου 2017. Ημέρα θερινού ηλιοστασίου και το ακραίο κύμα καύσωνα είναι εδώ και απειλεί όλη την γη από τη μία άκρη της στην άλλη με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικοί και να προειδοποιούν πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Η κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη τις καταστροφικές τις επιπτώσεις στη συγκομιδή στην Κίνα, προκαλεί καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία με περισσότερους από 60 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ακυρώσεις πτήσεων στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν ακόμα και την άσφαλτο στη Βρετανία.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες θερμοκρασίες ρεκόρ στο Παρίσι, με το θερμόμετρο να φθάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου, στη Μαδρίτη τους 38 και στο Λονδίνο τους 34.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ο πλανήτης περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο, με πολύ πρόωρα κύματα καύσωνα.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες των τελευταίων δύο μηνών είναι από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1880.

Ανάλογες διαπιστώσεις κάνει και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, που βλέπει ότι ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Μέιν ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι κατά 0,44 βαθμοί Κελσίου επάνω από το κανονικό, συγκρινόμενες με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 0,25 βαθμών Κελσίου επάνω από το κανονικό επίπεδο.

Κίνδυνος για θανάτους

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change την προηγούμενη εβδομάδα, ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθεται σε εν δυνάμει θανατηφόρα κύματα καύσωνα.

Προβλέπει μάλιστα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτός και αν οι κυβερνήσεις λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΈΝΩΣΗ

Οι περισσότερες χώρες του Βόρειου ημισφαιρίου βρίσκονται σε συναγερμό και προειδοποιούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει κάποιες γενικές οδηγίες:

•Τα φώτα να παραμένουν σβηστά εάν δεν είναι απαραίτητο
•Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εγκαταλείψουν την δουλειά του στις 4μμ εάν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.
•Δεν είναι απαραίτητο το κοστούμι και και η γραβάτα στον χώρο εργασίας
•Να αποφεύγεται το αλκοόλ

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης, το EuroHeat σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας το οποίο έχει ενεργοποιηθεί στο παρελθόν το 2005-2007 δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με ενδεχόμενο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ