ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ | Άλυτο και φέτος το πρόβλημα επάνδρωσης των παραλιών

Μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της διαχείρισης των παραλιών με τις διαδικασίες παραχώρησης να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος και μπελάς που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή του νησιού εξακολουθεί να είναι η πρόσληψη ναυαγοσωστών.
Ενώ προκηρύσσονται οι θέσεις, δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, κάτι που αφήνει ορατό τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από το Λιμεναρχείο προς το Δήμο όταν διαπιστώνεται η έλλειψή τους, αφού προέχει η ασφάλεια των λουομένων δεδομένων των συχνών περιστατικών πνιγμών τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη χρονιά όπου έχουν επιβληθεί διόλου ευκαταφρόνητα ποσά ως πρόστιμα από το Λιμεναρχείο μετά από γεννώμενους ελέγχους.
Μέχρι στιγμής το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει σχετικά με την πρόσληψη ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των θέσεων ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες της Ζακύνθου. Μεταξύ αυτών, κάποιοι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στη φύλαξη της παραλίας του “Ναυαγίου” καθόσον μετά τη σχετική απόφαση που έχει ληφθεί από την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου έχει ζητηθεί να υπάρξει πρόβλεψη και για αυτή. Πέραν από αυτό αποτελεί και προαπαιτούμενο στις αποφάσεις προστασίας της περιοχής που λαμβάνονται από το δήμο σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς.
Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πάντα το ανάλογο ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων με αποτέλεσμα οι παραλίες του νησιού στις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν ναυαγοσώστες να λειτουργούν χωρίς αυτούς.
Αιτία για την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι οι χαμηλές αποδοχές και η μη παροχή δωρεάν διαμονής και σίτισης που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διπλωματούχους επαγγελματίες. Για αυτό προτιμούν να εργαστούν σε ένα ξενοδοχείο που τους παρέχει καλύτερο μισθό, δωμάτιο διαμονής και δωρεάν φαγητό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί τουριστικοί επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργώντας κίνητρα ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις, όπως για παράδειγμα η δωρεάν φιλοξενία τους σε κάποιο κατάλυμα για όσο διάστημα θα μένουν στο νησί μας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί τουριστικοί επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργώντας κίνητρα ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις, όπως για παράδειγμα η δωρεάν φιλοξενία τους σε κάποιο κατάλυμα για όσο διάστημα θα μένουν στο νησί μας.

φωτο: Dikaiologitika.grz