ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ | Παράπονα πολιτών ότι πληρώνουν… διπλά

Πολλά είναι τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΖ αυτό το διάστημα και δεν είναι μόνο ο διακανονισμός με τη ΔΕΗ που όπως είναι γνωστό, απειλεί με μπλακ άουτ υδροδότησης το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες. Εχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με τις εκκενώσεις βόθρων, σε οικίες ή επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι όπως είναι γνωστό, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων έχουν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΥΑΖ λόγω “αθέμιτου ανταγωνισμού”, αφού η ΔΕΥΑΖ χρεώνει με πολύ χαμηλή τιμή την εκκένωση του βόθρου.
Οι ιδιώτες χρεώνουν την εκκένωση με 80 έως 100 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση (οι απομακρυσμένες περιοχές του νησιού χρεώνονται με ελαφρώς μεγαλύτερο ποσό, όπως είναι αναμενόμενο). Η ΔΕΥΑΖ ωστόσο χρεώνει με πολύ μικρότερο ποσό την εκκένωση, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων.
Το πρόβλημα αυτό, που εντοπίζεται καθαρά ανάμεσα στη ΔΕΥΑΖ και τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, φαίνεται ότι αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες, αφού στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΖ πληρώνουν και τα Τέλη Αποχέτευσης, χωρίς να τούς παρέχεται ωστόσο η ανάλογη υπηρεσία.
Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός αυτό, αφού αφενός αναγκάζονται πληρώσουν το ποσό των 100-80 σε ιδιώτες για την εκκένωση, παράλληλα όμως χρεώνονται και μία υπηρεσία την οποία δεν απολαμβάνουν.
Πολίτης τηλεφώνησε στην εφημερίδα και περιέγραψε το εξής περιστατικό: κάλεσε τηλεφωνικά τη ΔΕΥΑΖ για εκκένωση του βόθρου της οικίας του και, γνωρίζοντας ότι η ΔΕΥΑΖ παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, απευθύνθηκε, όπως είναι λογικό, σε αυτή. Ελαβε όμως την απάντηση από τον υπάλληλο ότι δεν μπορεί πλέον να την παρέχει, λόγω των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν εναντίων της Επιχείρισης οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Οταν ο πολίτης επεύθυνε το εύλογο ερώτημα “τότε για ποιο λόγο υπάρχει η αντίστοιχη χρέωση στο λογαρισμό;” έλαβε την απάντηση ότι… δεν υπάρχει απάντηση.
Η κατάσταση βέβαια είναι γνωστή και η εξέλιξη προφανώς θα κριθεί δικαστικώς. Μέχρι τότε ωστόσο οι πολίτες της Ζακύνθου, ιδιώτες και επιχειρηματίες, δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να διπλοπληρώνουν μία υπηρεσία.
Η κατάσταση θυμίζει ανάλογη περίπτωση, με τη χρέωση για Τέλη Καθαριότητας που όλοι οι πολίτες πλήρωναν για τους σχεδόν έξι μήνες, κατά τους οποίους δεν γινόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων στο νησί.