ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΦΛΕΡΤ | Κορυφαία για το “Apollo Travel Group” η Ζάκυνθος σε παροχές και σέρβις

Μόνο θετικά είναι όσα διαπιστώνει και καταγράφει για τη φετινή τουριστική περίοδο η Apollo Travel Group, η εταιρεία που στέλνει στην Ελλάδα αλλά και στη Ζάκυνθο ειδικότερα, χιλιάδες Σκανδιναβούς επισκέπτες. Στην τρίτη πλέον ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ξενοδοχείο Lesante, παρουσίασε τα δεδομένα της σκανδιναβικής τουριστικής αγοράς και βέβαια βράβευσε τις ξενοδοχειακές μονάδες στη Ζάκυνθο που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από το κοινό, δηλαδή τους σκανδιναβούς τουρίστες. Η εκδήλωση που έγινε θεσμός, αφού πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνδιοργανώθηκε με την εταιρέρια Fidelity Travel που πρακτορεύει το μεγάλο σκανδιναβικό tour operator. Τα συμπεράσματα που παρουσιάζει κάθε χρόνο η ελληνικής καταγωγής Εμπορική Διευθύντρια της Apollo, Nina Hornewall, αποτελούν βαρόμετρο για την τουριστική αγορά της σκανδιναβίας, μίας αγοράς που ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο δείχνει να περιλαμβάνει τα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερα τη Ζάκυνθο στους προορισμούς της. Οσα παρουσίασε η κα Hornewall είναι εξόχως ενδιαφέροντα.

Σταθερά ανοδική πορεία
Η ανάπτυξη της Apollo είναι σταθερά αυξανόμενη κάθε χρόνο, χωρίς θεαματικές διακυμάνσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει καλύψει σχεδόν το σύνολο των κλασικών προορισμών στην Ελλάδα, από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που αποτελούν παραδοσιακές επιλογές των Σκανδιναβών τις τελευταίες δεκαετίες, μέχρι τα Επτάνησα που κερδίζουν ολοένα έδαφος. Οι πωλήσεις της εταιρείας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και οι πελάτες της -που είναι τουρίστες υψηλού και πολύ υψηλού οικονομικού επιπέδου- είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τις ελληνικές τουριστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ζακύνθου, για την οποία η κα Hornewall μιλά με ενθουσιασμό. “Η Ζάκυνθος είναι ήδη ένας φανταστικός προορισμός και οι προοπτικές της είναι ακόμη καλύτερες στο μέλλον”, λέει χαρακτηριστικά.
Ο αριθμός Σκανιναβών τουριστών που στρέφονται προς τη Ζάκυνθο και τα Επτάνησα αυξάνει σταθερά, χρόνο με το χρόνο. Το focus βέβαια παραμένει υψηλό στη Ρόδο, την Κω και την Κρήτη, παραδοσιακούς προορισμούς των Σουηδών, Νορβηγών, Δανών και Φιλανδών επισκεπτών, “ωστόσο η μεγάλη μας προσπάθεια στρέφεται στο να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την εξάπλωσή μας στο Ιόνιο. Πραγματικά, τα τελευταία τρία χρόνια η αύξηση είναι μεγάλη, ενώ για την επόμενη τουριστική περίοδο, διαβλέπω ακόμη μεγαλύτερα βήματα”, λέει η κα Hornewall.
Η Apollo συγκαταλέγεται στους δύο μεγαλύτερους tour operators που πρακτορεύει σκανδιναβούς επισκέπτες στη Μεσόγειο, με ετήσιο τζίρο σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ. Στη στρατηγική της εταιρείας δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση ανέγερσης δικών της ξενοδοχειακών καταλυμάτων αλλά η βελτίωση των υπηρεσιών των ήδη υπαρχόντων, από κοινού με τους κατά τόπους συνεργάτες της.

Μόνος φόβος, η έλλειψη κλινών
Το αίτημα που απεύθυνε μέσω της κας Hornewall η Apollo στους ξενοδόχους του νησιού μας είναι οι περισσότερες κλίνες, όσο η ζήτηση αυξάνει. Η εταιρεία έχει ήδη προπληρώσει τις αεροπορικές της θέσεις και, αν δεν βρεθούν κλίνες για τις θέσεις αυτές, η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Η μόνη απειλή επομένως είναι τα stop sales (close-out), δηλαδή η έλλειψη κλινών σε ήδη κλεισμένες θέσεις, η έλλειψη διαθεσιμότητας. Το φαινόμενο είναι γνωστό στη χώρα μας και γι αυτό η κα Hornewall, απεύθυνε ενά πολύ σημαντικό μήνυμα προς τους ξενοδόχους: “σας παρακαλώ, βοηθήστε! Παρέχετε περισσότερες κλίνες!”, όπως είπε χαρακτηστικά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των τουριστικών πρακτόρων που έχουν διαβλέψει το πρόβλημα. “Η στρατηγική μας είναι να βελτιώσουμε το πρόγραμμά μας στη Ζάκυνθο, να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό σκανδιναβών τουριστών, με καλή πελατεία. Και το μόνο που φοβόμαστε είναι τα stop sales”, συμπλήρωσε.

Οικονομική κρίση μεν, διακοπές δε
Οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν περάσει αλώβητες από την παγκόσμια οικονομική κρίση, παρά το υψηλό ΑΕΠ των πολιτών τους. Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται να θυσιάζουν, παρά τις όποιες περικοπές επιλέγουν να κάνουν στις δαπάνες τους, είναι οι διακοπές τους, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Ετσι, οι οικογένειες στις 4 σκανδιναβικές χώρες (συνολικά 25 εκατομμύρια κάτοικοι), δαπανούν από 9% έως 14% από το ετήσιο εισόδημά τους για καλοκαιρινές διακοπές. Οι νοοτροπίες ανά χώρα είναι διαφορετικές, οι διακυμάνσεις στη μακροοικονομία κάθε κράτους είναι σχετικά μεγάλες, αλλά οι αδιαπραγμάτευτες διακοπές παραμένουν το κοινό σημείο που τις χαρακτηρίζει και δεν προτίθενται να τις θυσιάσουν. Επίσης, λαμβάνουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν για τις διακοπές τους, από το Διαδίκτυο, από ψηφιακές πλατφόρμες και από τις πιο σύγχρονες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα. Η εναρμόνιση, επομένως, των ελληνικών ξενοδοχείων με αυτές τις νέες πρακτικές που χρησιμοποιούν σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, είναι μάλλον μονόδρομος.

Βιώσιμος τουρισμός
Είναι καιρός, επεσήμανε η κα Hornewall να κατανοήσουν οι εμπλεκόμενοι στον ελληνικό τουρισμό, ότι η αειφορία είναι κάτι που ζητούν οι σκανδιναβοί επισκέπτες. Προστασία του περιβάλλοντος, πράσινες πιστοποιήσεις καταλυμάτων, τοπικά και βιολογικά προϊόντα, είναι στοιχεία που αναζητά ο σκανδιναβός από τις διακοπές του στη Μεσόγειο και, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρουν εξαιρετική διαφάνεια στις πρακτικές που εφαρμόζονται, Με άλλα λόγια, παρωχημένες πρακτικές δεν επικροτούνται από τους επισκέπτες και αποφεύγονται. “Ολες οι προσπάθειες, δικές μας και δικές σας, μπορούν να καταστραφούν ακόμη και μέσα σε μία μέρα, αν αγνοηθεί αυτό το ζητούμενο”, επεσήμανε η κα Hornewall.

Μοναδικότητα
Οι concept διακοπές είναι νέο ζητούμενο στο οποίο ποντάρει η Apollo, αφού διαπιστώνει την προτίμηση που δείχνουν οι πελάτες της τουρίστες. Η διαφορετικότητα του καταλύματος και της εμπειρίας είναι τόσο καλοδεχούμενη από το σκανδιναβό τουρίστα ώστε η κα Hornewall προέτρεψε τους ξανοδόχους με τους οποίους συνεργάζεται η Apollo, να προτείνουν, αν θέλουν, δικές τους concept διακοπές, πέρα από τις μέχρι τώρα κατηγορίες, όπως για παράδειγμα ξενοδοχεία αποκλειστικά οικογενειακά, ή μόνο για ζευγάρια, ή με μεγάλη ποικιλία σε αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Στο πορτφόλιο της Apollo περιλαμβάνονται πάνω από 60 concept hotels, δείχνοντας την εξάπλωση αυτής της τάσης. Στην Ελλάδα, η Apollo συνεργάζεται με 2 sport concept hotels, ένα στα Σύβοτα και ένα στην Κρήτη.

Οι θετικές προοπτικές της Ζακύνθου
Συμπερασματικά, η Ζάκυνθος είναι ιδιαίτερα αγαπημένος προορισμός των Σκανδιναβών και η βράβευση δείχνει ότι τα καταλύματα κάνουν πολύ σημαντικές προσπάθειες ώστε οι πελάτες τους να μείνουν ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους σε αυτά. «Η Apollo είναι μια παραδοσιακή εταιρεία και φέρνει σκανδιναβούς επισκέπ[τες στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες”, επισημαίνει ο διευθυντής της Fidelity Travel, Γιάννης Φιλιπποπολίτης. “Στη Ζάκυνθο αυξάνει σταθερά ο αριθμός σκανδιναβών τουριστών, δηλαδή από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία και ελπίζουμε η αύξηση να εξαπλωθεί και στη Φιλανδία. Η Apollo είναι μια εταιρεία που στέλνει πολύ υψηλής κατηγορίας επισκέπτες και κανένας συνεργάτης δεν αντιμετώπισε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα μαζί της, κάτι που αποτελεί άλλωστε ζητούμενο. Είναι όλοι ικανοποιημένοι, από όλες τις πλευρές”, προσθέτει.
Οπως συμπληρώνει, οι ρυθμοί αύξησης των κρατήσεων και αφίξεων σκανδιναβών στη Ζάκυνθο είναι συγκρατημένοι, αλλά πάντα σταθερά ανοδικοί. Δεν συγκρίνονται, λόγου χάρη, με την κατακόρυφη αύξηση που εμφανίζει η πολωνική αγορά, αλλά η σταθερότητα αυτή γεννά ασφάλεια, αφού γίνεται πάνω σε σίγουρα βήματα.

Οι βραβεύσεις
Το τελευταίο σκέλος της εκδήλωσης είναι εξίσου ενδιαφέρον αφού σε αυτό ανακοινώνονται τα βραβεία που λαμβάνουν τα συνεργαζόμενα καταλύματα, σύμφωνα με τη βαθμολογία που δίνουν οι ίδιοι οι σκανδιναβοί τουρίστες.
•Ετσι, στην κατηγορία “3 Star”, το χρυσό βραβείο απέσπασε το Meridien Beach, το ασημένιο το Dennis Inn και το χάλκινο to Golden Sun.
•Στην κατηγορία “3 Star Plus”, το χρυσό βραβείο έλαβε το Trianon, το αργυρό το Windmill και το χάλκινο το Contessa.
•Στην κατηγρία “4 Star” το χρυσό βραβείο έλαβε το Zante Maris και το αργυρό το Windmill Bay.
•Στα 5στερα καταλύματα χρυσό βραβείο απέσπασε το The Bay.
•Στην κατηγορία “Mondo Enjoy” νικητής ήταν το Trianon.
•Τέλος, το ειδικό Βραβείο “Special Award” για “άριστη συνεργασία και επιτεύγματα”, απέσπασε, για μία ακόμη χρονιά, το Lesante Luxury.