ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ | Τα ραβασάκια άναψαν “φωτιές” και στη Ζάκυνθο

Ακόμα και να τους χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού τους η αστυνομία, κινδυνεύουν όσοι ιδιοκτήτες και στο νησί μας αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια που τους έχουν ήδη αποσταλεί και αφορούν στην πληρωμή των ασφαλιστηρίων των αυτοκινήτων τους.
Ταυτόχρονα είναι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, καθόσον το ειδικό τμήμα του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων, είτε στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, είτε στην θυρίδα μηνυμάτων του Taxisnet. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφτούν το λογιστή τους εφόσον δεν έχουν δηλώσει κάποιο email απευθείας επικοινωνίας.
Ωστόσο, ανάμεσα στα ραβασάκια, που ανέρχονται σε 800.000, αποστέλλονται ειδοποιητήρια και σε ιδιοκτήτες οχημάτων, για τα οποία οι ίδιοι έχουν παραδώσει προ πολλού τις πινακίδες, με αρκετές τέτοιες περιπτώσεις να καταγράφονται και στο νησί.

Τα λάθη
Όπως καταγγέλλουν οι παθόντες, οι πινακίδες παραδόθηκαν ακόμη και πριν από 10 χρόνια αλλά εμφανίζονται ως ασφαλισμένα και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 250 ευρώ. Τα λάθη, αυτά, εντοπίζονται για ένα στα τέσσερα ειδοποιητήρια. Όλες αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ για να λύσουν το πρόβλημα, ώστε οι ιδιοκτήτες να αποδείξουν ότι έχουν ήδη κατατεθεί οι πινακίδες των εν λόγω οχημάτων ή λάθος στοιχεία στο ασφαλιστήριο και να αποφύγουν ένα πρόστιμο ουρανοκατέβατο. Όμως, η ταλαιπωρία τους τώρα αρχίζει, αφού οι Εφορίες δηλώνουν αναρμόδιες, καθώς, όπως γνωστοποιούν στους διαμαρτυρόμενους, δεν τους έχει κοινοποιηθεί κάποια οδηγία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τα πρόστιμα
Ο παραλήπτης του ειδοποιητηρίου έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας το επιπλέον παράβολο 250 ευρώ. Αν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Ειδικότερα, η διαδικασία σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία είναι:
– Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
– Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
– Χρηματικό πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα που θα ανέρχεται στα 250€, για επιβατικά αυτοκίνητα, στα 500€ και για φορτηγά στα 1.000€.
– Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
– Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.
-Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας χρειάζεται η προσκόμιση του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Για την άδεια ικανότητάς οδηγού, χρειάζεται να πληρωθεί το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο και η προσκόμιση του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου.