ΓΕΦΥΡΑ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ | Εκπροσωπεί τη Ζάκυνθο στο “Europe in my Region”

Τη Γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπους επέλεξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για να εκπροσωπήσει τη Ζάκυνθο στην ευρωπαϊκή εκστρατεία “Europe in my Region – Η Ευρώπη στην Περιοχή μου”. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016, προβάλλοντας έργα που κατασκευάστηκαν ή επισκευάστηκαν από συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπους αποτελεί πολιτιστικό, ιστορικό αλλά και λειτουργικό μνημείο που εξυπηρετεί πολίτες και επισκέπτες σε μεγάλο βαθμό.
Η καμπάνια ξεκίνησε πιλοτικά, το 2016 και σε αυτή συμμετείχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Φέτος, η εκστρατεία απέκτησε υποχρεωτικό χαρακτήρα, καθώς η συμμετοχή σε όλη την Ευρώπη ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.

Η κάθε συμμετέχουσα Περιφέρεια είχε φέτος την υποχρέωση να επιλέξει ένα αντιπροσωπευτικό έργο ανά Περιφερειακή Ενότητα, το οποίο να «ανήκει» στο κοινό, να χρησιμοποιείται από αυτό και να διευκολύνει την καθημερινότητά του. “Για τη Ζάκυνθο επιλέξαμε τη Γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπους”, λέει στην ΗΜΕΡΑ το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Λίνα Ρούσσου, που βρέθηκε στη Ζάκυνθο από την Παρασκευή το πρωί, στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού.
Λίγα μέτρα μακριά από τη Γέφυρα, στην είσοδο της Σταφιδαποθήκης, στήθηκε το σχετικό ενημερωτικό περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EuropeDirect με σκοπό να προσφέρει ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους, να τους εξηγήσει τι ακριβώς είναι η εκστρατεία και πώς εμπλέκεται η Ζάκυνθος σε αυτήν. “Εκτιμήσαμε ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε και να προβάλλουμε το συγκεκριμένο έργο, αφενός γιατί αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό μνημείο που αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφετέρου διότι αποτελεί ένα κομβικό σημείο του οδικού δικτύου, καθώς ενώνει το κεντρικό με το νότιο τμήμα του νησιού. Υπάρχει ένα ακόμη πλήθος ανάλογων έργων, όπως γα παράδειγμα το δίκτυο ύδρευσης. Όμως αυτό βρίσκεται εκτός οπτικής επαφής, δεν μπορεί να το δει ο πολίτης όσο σημαντικό έργο και αν είναι”, εξηγεί η κα Ρούσσου.
Το περίπτερο πρόσφερε στους περαστικούς ενημερωτικό υλικό και για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ρόλο τους στη χρηματοδότη έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι στα υπόλοιπα Επτάνησα, επιλέχθηκαν αντίστοιχα έργα, όπως η Γέφυρα του Χάρακα στην Κεφαλονιά, τον πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου και μία εκ των Φιλαρμονικών της στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα ο Δίαυλος.