ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ | Πρώτα ηλεκτρονικές δηλώσεις και μετά η εγγραφή μαθητών

Ηλεκτρονικά θα γίνουν φέτος για πρώτη φορά, οι δηλώσεις προτίμησης των μαθητών στα ΕΠΑΛ. Κατά το χρονικό διάστημα, από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου, οι γονείς – κηδεμόνες και οι ενήλικοι μαθητές έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης είτε από το σπίτι τους είτε στα σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και να επιλέξουν την τάξη, τον τομέα και την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.
Το γεγονός αυτό προκαλεί μια σειρά από αντιδράσεις, αφού όπως ισχυρίζονται οι εκπαιδευτικοί, η εγκύκλιος που στάλθηκε μόνο στα ΕΠΑΛ αναφέρει πως πρώτα γίνεται καταγραφή πανελλαδικά των αιτήσεων και της επιλογής τομέων – ειδικοτήτων και μετά αφού δοθεί έγκριση από το υπουργείο για την λειτουργία τους θα γίνεται η εγγραφή.

Οι καθηγητές
“Όλα αυτά, μετά την τεράστια κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων που έχει προηγηθεί, την καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών, την εφαρμογή ενός συστήματος περικοπής τμημάτων μέσω μιας ιδιότυπης απόφασης “χαρακτηρισμού φοίτησης” στο τέλος του Α΄ τετραμήνου, την επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων για κάθε ΕΠΑΛ. Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος όγκος των εγγραφών στα ΕΠΑΛ πραγματοποιείται τον Σεπτέμβρη. Στις 30 Ιούνη τα τμήματα είναι κυριολεκτικά ελάχιστα. Για τις αιτήσεις εγγραφών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αν επιτραπούν θα είναι με βασικό κριτήριο να μην τροποποιούν τον αριθμό των τμημάτων που έχουν εγκριθεί τον Ιούνιο. Τι σημαίνει αυτό; ”, διερωτάται ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ Φώτης Προβής και προσθέτει “οι μαθητές θα μετακινούνται με κριτήριο το πως δεν θα ιδρυθούν νέα τμήματα-ειδικότητες. Θυμίζουμε ότι είχε μεθοδευτεί, να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία ή ακόμα και να αλλάξουν ειδικότητα. Συνοψίζοντας, η κυβερνητική πολιτική, προωθεί την κατάργηση τμημάτων-ειδικοτήτων, πριν καν αυτές δημιουργηθούν, προληπτικά. Έτσι ώστε, να μην βρίσκεται στην “δυσάρεστη” θέση, – αναλαμβάνει την ευθύνη-, να τα κλείνει τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε φέτος”.

Απλούστευση…
Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης για τα ΕΠΑΛ αποτελούν μέρος της προσπάθειας για καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην εκπαίδευση, για τον αποφασιστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στα σχολεία, απαντά το υπουργείο. Τα επόμενα βήματα, σε συνδυασμό με την απόδοση του μοναδικού, για κάθε μαθητή/-τρια, Αριθμού Μητρώου, θα απαλλάξουν τα σχολεία από τις καρτέλες, τα δικαιολογητικά για εγγραφή, τις αναγνωρίσεις γνησιότητας τίτλων, την ατελείωτη αλληλογραφία με υπηρεσίες και οργανισμούς, τις ταχυδρομικές ειδοποιήσεις Γονέων και Κηδεμόνων για απουσίες και πολλές άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ταλαιπωρούν χρόνια τώρα όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το νέο σύστημα θα βοηθήσει στην έγκαιρη δημιουργία τάξεων, τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων, την έγκαιρη παραγγελία και διανομή των βιβλίων, τη κατανομή του προσωπικού, την πρόσληψη των αναπληρωτών και λειτουργία των ΕΠΑΛ από τις 11 Σεπτεμβρίου.