ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗ | H Ζάκυνθος στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Ευρώπης

Εντατικές και ιδιαίτερα εποικοδομητικές ήταν την τελευταία περίοδο οι επαφές του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρά το πολύ απαιτητικό πρόγραμμά του στην Αθήνα για τις επείγουσες υποθέσεις του Υπουργείου, ο Υπουργός και Βουλευτής δεν αμελεί, αλλά δίνει δυναμικό «παρών» στις ευρωπαϊκές διασκέψεις και συναντήσεις.
Κι αυτό, γιατί γνωρίζει καλά, πως τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχουν πόρους και εργαλεία μέσω των οποίων μπορούν να προωθηθούν αποφασιστικά οι υποθέσεις του νευραλγικού Υπουργείου, που του εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός αλλά και των πολιτών της Ζακύνθου, τους οποίους εκπροσωπεί στη Βουλή.
Για να μπορέσει όμως κανείς να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, χρειάζεται σαφής παρουσίαση στους αρμόδιους φορείς των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε τόπος και πολλή καλή γνώση των δυνατοτήτων που προσφέρονται. Μόνο με καλή προετοιμασία και αυτοπρόσωπη παρουσία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες και τα δικαιώματα που δίνονται στη χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα πιο σημαντικά προτερήματα ενός σύγχρονου πολιτικού είναι η εξωστρέφεια και η αποτελεσματικότητα. Και σε αντίθεση με πολλούς από τους αιρετούς μας, ο Κοντονής διαθέτει αυτά τα προτερήματα. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη: Το έδειξαν οι μεγάλες μάχες που έδωσε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή στον τομέα του Αθλητισμού.
Το λένε οι νομοθετικές του πρωτοβουλίες αλλά και τα μέτωπα που έχει ανοίξει με κάθε εστία σκανδάλων (Novartis, Ερρίκος Ντυνάν, Σώρρας κλπ.). Το λέει έμπρακτα ο Πρωθυπουργός, που του εμπιστεύεται τη μια σημαντική θέση κατόπιν της άλλης. Το λένε όμως και οι αξιωματούχοι της Ευρώπης με τους οποίους καθημερινά συνεργάζεται στους τομείς ευθύνης του.
Εκείνο όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η Ζάκυνθος εξακολουθεί να βρίσκεται στο απόλυτο κέντρο του ενδιαφέροντός του. Η μεγάλη αγάπη του για τον τόπο του από την μία και από την άλλη η μεγάλη πολιτική και κυβερνητική εμπειρία, του δίνουν τα εφόδια ώστε να μπορεί να παλεύει συνεχώς για τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις.

Οι σταθμοί της περιοδείας του
1. Αθήνα

Η αρχή έγινε με τη συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Guido Raimondi, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, συνεχάρη τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τις εξαίρετες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση και τα μέτρα που υλοποιεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε “αποτυπώνεται και στη δραματική μείωση των προσφυγών στο ΕΔΑΔ για τέτοιες υποθέσεις”. Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αφού διαβεβαίωσε τον κ. Raimondi για την προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνηση στην προάσπιση και τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημείωσε πόσο σημαντική για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό είναι η συνεργασία του ΕΔΑΔ με τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και η νομολογία του.

2. Βρυξέλλες
Στη συνέχεια μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει την Επίτροπο αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας Φύλων Vera Jurova και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επίτροπος ενημερώθηκε για το σύνολο των τελευταίων νομοθετικών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τα σημαντικά επιτεύγματά της. Μεταξύ άλλων, με την Επίτροπο συζητήθηκαν θέματα επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, διαμεσολάβησης και εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

3. Στρασβούργο
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Στρασβούργο, έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί, είχε σειρά επαφών με ανώτατους αξιωματούχους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με επίκεντρο πάντα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός και η διεύρυνση των οποίων αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων Joren Schokkenbroek, την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης Hanne Juncherd, ενω είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει τον πρόεδρό του κ. Guido Raimondi.
Ο Επίτροπος N. Muiznieks, που εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, “η Ελλάδα είναι η πιο φιλική χώρα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι υπερήφανη για όσα έκανε για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και μάλιστα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ακόμη, ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαβούλευσης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για την εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας καθώς για την πορεία της δίκης της “Χρυσής Αυγής”.
Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον Επίτροπο για τις θετικές αναφορές του στο κυβερνητικό έργο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισε πως “στον πυρήνα της ιδεολογίας της Αριστεράς και της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η προστασία και εμπέδωσή τους από την κοινωνία”. Επεσήμανε πως η συνεργασία τους θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική και αποτελεσματική, βασισμένη στην αλληλοκατανόηση για την επίλυση των προβλημάτων. Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης για σύμπραξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

4. Λουξεμβούργο
Και ολοκλήρωσε με το Λουξεμβούργο, όπου 20 κράτη-μέλη κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. “Σε μια χρονική στιγμή ταραγμένη και κρίσιμη για την Ευρώπη και την ενότητά της, οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης φέρνουν κάτι ελπιδοφόρο. Παράγεται νέο πρωτογενές δίκαιο, όπως είναι αυτό των συμβάσεων ψηφιακού περιεχομένου αλλά και θεσπίζονται νέοι θεσμοί, όπως του Ευρωπαίου Εισαγγελέα” δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Κοντονής ενώ πρόσθεσε πως “το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο για την ενοποίηση και συνεκτικότητα των κρατών – μελών. Διαφορετικά δικαιικά και δικονομικά συστήματα μπορούν να συνταυτιστούν, να βρουν έναν κοινό βηματισμό και να δώσουν την αίσθηση σε όλους ότι το μέλλον είναι κοινό. Μόνο με θετικά βήματα μπορούμε να αφήσουμε πίσω τις δυσκολίες της εποχής”.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διαθέτει αρμοδιότητες για τη διερεύνηση και τη δίωξη ποινικών υποθέσεων που αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η διαφθορά ή η απάτη με πόρους της ΕΕ ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Θα είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό όργανο, εξειδικευμένο στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε όλη την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα λειτουργεί ως ενιαία υπηρεσία σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Θα είναι μια άκρως εξειδικευμένη και ανεξάρτητη υπηρεσία. Θα διαθέτει μια κεντρική υπηρεσία σε επίπεδο ΕΕ και επιμέρους υπηρεσίες που θα αποτελούνται από Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς στα κράτη μέλη, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα και ως εθνικοί εισαγγελείς.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης: Η πρόταση οδηγίας σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η αναθεώρηση του κανονισμού για την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε διαφορές γονικής μέριμνας και ο κώδικας συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.