Λιπώματα

Παύλος Γεράρδος
Πλαστικός Χειρουργός
IASSIS Cosmetic
Λαγανάς, Ζάκυνθος
Τηλ επικοινωνίας: 6976755122
e-mail: [email protected]

Το λίπωμα είναι μία καλοήθης διόγκωση που σχηματίζεται από αθροίσεις κυττάρων λιπώδους ιστού στο στρώμα πάχους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριο ιστό). Το λίπωμα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει λιπώδης ιστός, όπως στον αυχένα, στα άκρα, στον κορμό, στα γεννητικά όργανα, αλλά η πιο συχνή εντόπιση είναι στους ώμους, στο θώρακα και στην πλάτη. Είναι συνήθως μία μαλακή και ευκίνητη μάζα, ενώ το δέρμα πάνω από το λίπωμα κινείται ελεύθερα και δεν είναι καθηλωμένο πάνω σε αυτό.
Πόσο μεγάλο είναι ένα λίπωμα;
Τα λιπώματα έχουν συνήθως μικρό μέγεθος, με διάμετρο που κυμαίνεται από 1 έως 3 εκατοστά. Τα λιπώματα αναπτύσσονται πολύ αργά και μπορεί να παραμένουν στο ίδιο μέγεθος για αρκετά χρόνια, αν και μια μικρή και προοδευτική αύξηση του μεγέθους τους, κατά τη διάρκεια των ετών, αποτελεί τη συχνότερη εξέλιξη.
Είναι συχνό;
Τα λιπώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι που υπάρχουν καθώς έχει υπολογιστεί ότι εμφανίζονται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα λιπώματα παρά οι άνδρες. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν τα λιπώματα όταν είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν μόνο ένα λίπωμα, υπάρχουν άλλοι που παρουσιάζουν περισσότερα, ενώ υπάρχουν και οικογενειακά σύνδρομα λιπωμάτωσης, όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν πολλά λιπώματα.
Για ποιον λόγο δημιουργούνται;
Κατά γενικό κανόνα δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιο λόγο δημιουργούνται τα λιπώματα και τι είναι αυτό που τα προκαλεί. Σε μερικές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Σε άλλες περιπτώσεις οι ασθενείς περιγράφουν ότι το λίπωμα έχει δημιουργηθεί εκεί όπου είχαν ένα τραυματισμό ή ένα μώλωπα.
Η διάγνωση του λιπώματος.
Η διάγνωση των λιπωμάτων είναι σχετικά εύκολη από έναν έμπειρο χειρουργό. Το τοπικό πρήξιμο που δημιουργεί το λίπωμα είναι μαλακό και πιέζεται εύκολα από τα δάκτυλα. Στην ψηλάφησή τους είναι συνήθως ανώδυνα και σπανιότερα επώδυνα. Τα λιπώματα συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός και αν εντοπίζονται σε σημεία όπου περνούν νεύρα, οπότε μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως μουδιάσματα ή πόνο λόγω πιέσεως, ή αν αποκτήσουν σημαντικό μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα από πίεση παρακειμένων οργάνων. Σπανιότερα, τα λιπώματα δημιουργούν διαγνωστικές δυσκολίες και απαιτούν αφαίρεση και ιστολογική εξέταση για διαφοροδιάγνωσή τους από άλλους καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους. Παρ’ όλα αυτά, αν εντοπίσετε μία διόγκωση στο δέρμα σας, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιον χειρουργό προκειμένου να κάνει μία πρώτη εκτίμηση της φύσεως της διόγκωσης.

Aντιμετώπιση
Η πλειονότητα των λιπωμάτων δεν απαιτεί καμία θεραπευτική αντιμετώπιση και μπορεί το άτομο να φέρει τα λιπώματά του για πολλά χρόνια ή ακόμη και για όλη του τη ζωή χωρίς κανένα σύμπτωμα ή κίνδυνο μετατροπής των καλοηθών αυτών όγκων σε κακοήθεις. Αν απαιτηθεί όμως θεραπεία τότε αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο η χειρουργική αφαίρεση του λιπώματος.
Η συχνότερη αιτία αφαίρεσης των λιπωμάτων είναι αυτή που γίνεται για αισθητικούς λόγους! Πολλά λιπώματα δημιουργούν λόγω του όγκου τους παραμορφώσεις σε ορατά σημεία του σώματος, προκαλώντας έντονα αισθητικά προβλήματα.
Η δεύτερη συχνότερη αιτία αφαίρεσης αφορά τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες τα λιπώματα προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο ή μουδιάσματα ή βρίσκονται κοντά σε αρθρώσεις, παρεμποδίζοντας την λειτουργία τους.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει να αφαιρέσει κάποιος ένα ή περισσότερα λιπώματα από το σώμα του,ιδίως αν βρίσκονται σε ορατά σημεία,ο ιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθεί είναι σίγουρα ο Πλαστικός χειρουργός!

φωτο: Filenades.gr