Στη Ζάκυνθο αντάμωσαν Κύπρος και Κρήτη | Αδελφοποίηση, συγκίνηση και δεσμοί φιλίας

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα παραδοσιακά μουσικοχορευτικά ανταμώματα απόλαυσε η Ζάκυνθος, το Σάββατο 10 Ιουνίου, στο Θεατράκι της Πλατείας Σολωμού. Ηταν το μουσικό αντάμωμα Κρήτης και Κύπρος, σε έδαφος Ζακυνθινό. Καλεσμένος ήταν ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Ομιλος Κλήρου Κύπρου, με 20μελές χορευτικό συγκρότημα που παρουσίασε χορούς και παραδοσιακά δρώμενα της Κύπρου. Μαζί τους εμφανίστηκε τριμελής ομάδα μουσικών από το Σύλλογο Κρητών Ηλείας και βέβαια χορευτές του διοργανωτή του σπάνιου αυτού ανταμώματος, του Συλλόγου Κρητών Ζακύνθου «Η Μεγαλόνησος».
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.
«Οι σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη είναι γνωστές, όχι μόνο εμπορικές αλλά κυρίως πολιτισμικές», εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών, Μαρία Νεονάκη. Ετσι, με τη συμβολή του τουριστικού επιχειρηματία κ. Τσουρουνάκη ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου και φιλοξένησε την πολυμελή ομάδα από την Κύπρο, διοργανώθηκε το 1ο επίσημο Πολιτιστικό Αντάμωμα Κύπρου και Κρήτης, στα Επτάνησα.

Η συνάντηση αυτή κατέληξε σε αδελφοποίηση των δύο Συλλόγων και ανανέωση των δεσμών συνεργασίας και φιλίας μεταξύ τους. «Είναι μεγάλη μας τιμή να επισκεπτόμαστε τη Ζάκυνθο και να εμφανιζόμαστε μπροστά στο κοινό της», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών και πρόεδρος του κυπριακού Συλλόγου, Γιώργος Γαλήνης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον αδελφό, πλέον, σύλλογο της Ζακύνθου για την πρόσκληση και για την ευκαιρία της ανταλλαγής εμπειριών, απόψεων, βιωμάτων και βέβαια επισκέψεων μεταξύ Ζακύνθου, Κρήτης και Κύπρου. «Θέλουμε πολύ να συνεχιστεί και να καθιερωθεί η συνεργασία αυτή και ετοιμαζόμαστε να αποστείλουμε άμεσα αντίστοιχη πρόσκληση στο ζακυνθινό Σύλλογο, για αντίστοιχη παράσταση στην Κύπρο», προσθέτει.
Στην εκδήλωση συμμετείχε το τριμελές μουσικό συγκρότημα των αδελφών Μπανουδάκη, από το Σύλλογο Κρητών Ηλείας, με λύρα, λαγούτο και φωνητικά. Χαρούμενος άλλωστε για τη συνεργασία δήλωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηλείας, Αντώνης Χατζηδάκης. «Η συνεργασία μας με το Σύλλογο της Ζακύνθου είναι βαθιά και συνεχής και τον ευχαριστούμε για την πρόσκληση αυτή. Τους ευχόμαστε να έχουν πάντα δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν το έργο τους», δήλωσε.
Η εκδήλωση έκλεισε με ειδική βράβευση από τον Κυπριακό Πολιτιστικό Όμιλο του συντοπίτη μας Ζακυνθινού κ. Τσαγκαρόπουλου Δημήτρη, ο οποίος αγωνίστηκε μα απαράμιλλο σθένος και τραυματίστηκε, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.