Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για σας.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ζάκυνθο με γονείς εκπαιδευτικούς που μου μετέδωσαν από μικρή ηλικία, την αγάπη τους για τη μόρφωση. Τελειώνοντας το Λύκειο γνώριζα τι ήταν αυτό που ήθελα να σπουδάσω και έτσι ένιωσα ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, όταν βρέθηκα ανάμεσα στους δέκα πρώτους φοιτητές που εισήχθησαν στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2008 και μεγάλη τιμή όταν για την αριστεία μου αυτή βραβεύτηκα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
Μετά το τέλος των σπουδών μου, είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω την άσκησή μου στο Δικηγορικό γραφείο του Διονύση Γκούσκου, δίπλα σε εξαίρετους συνεργάτες και να αποκτήσω σημαντικές δικαστικές εμπειρίες σε κρίσιμες ΠΟΙΝΙΚΕΣ υποθέσεις. Η άσκησή μου έγινε παράλληλα με τις σπουδές μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών όπου είχα τη δυνατότητα να διδαχθώ από αναγνωρισμένους στο χώρο του Διοικητικού Δικαίου επιστήμονες. Έχοντας αποκτήσει τις γνώσεις εκείνες που χρειάζονται για να μπορώ να ανταποκριθώ αποτελεσματικά και με επάρκεια στις απαιτήσεις των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας σε σχέση με τις διαφορές του με το Κράτος, θέλησα να επεκτείνω τις σπουδές μου στον τομέα του Τραπεζικού δικαίου. Μου δόθηκε έτσι η δυνατότητα να συνεργαστώ με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, βιώνοντας από κοντά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με σημαντικά ζητήματα όπως η ρύθμιση των ´´κόκκινων δανείων´´ και η επιβολή των capital controls. Συνέχισα την εξειδίκευσή μου στο εξωτερικό σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα τραπεζικού και εμπορικού δικαίου στο Queen Mary University of London.
Πιστεύω πως η προσπάθεια για συνεχή κατάρτιση είναι ένα απαραίτητο εφόδιο προκειμένου να ανταποκριθεί κανείς με υπευθυνότητα στις σύγχρονες ανάγκες του νομικού επαγγέλματος κι έτσι έχω ήδη ξεκινήσει διδακτορική έρευνα στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου.
Ποιος ο λόγος, μετά από τέτοιο κύκλο εργασιακής εμπειρίας που γυρίσατε στο νησί και θέλετε να δραστηριοποιηθείτε εδώ;
H πρόσφατη εμπειρία μου, λόγω σπουδών, σε ένα διεθνές περιβάλλον μου έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσω πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι στο εξωτερικό την κατάσταση που βιώνει η χώρα και να ακούσω πολλές και διαφορετικές, ακραίες μάλιστα, κάποιες φορές, απόψεις. Γνώρισα ακόμη και πολλούς νέους επιστήμονες από διάφορους τομείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας και καλύτερης ζωής.
Συζητώντας μαζί τους διαπίστωσα πως η επιλογή της αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης μακριά από τον τόπο μας, ίσως για πολλούς να μοιάζει μονόδρομος και σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την αγάπη τους για την Ελλάδα. Είναι αλήθεια πως μοιάζει δύσκολο να προσπαθήσει κανείς σήμερα σε ένα τόπο που δοκιμάζεται συνεχώς. Πιστεύω όμως ότι δε θα πρέπει αυτό να μας αποθαρρύνει αλλά αντίθετα να μας κινητοποιεί να προσφέρουμε και να παλέψουμε να αλλάξουμε όλοι μαζί όσα υποβαθμίζουν το μέλλον του τόπου μας, στον τόπο μας.
Σήμερα, έχοντας οριστεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως δικηγόρος του Δημοσίου στη Ζάκυνθο, επιστρέφω, αφήνοντας συνειδητά επαγγελματικές ευκαιρίες αλλού, ελπίζοντας τα εφόδια που απέκτησα μέχρι στιγμής να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μου και τον τόπο μου.
Αν έπρεπε να επιλέξετε το σημαντικότερο πρόβλημα που θεωρείτε ότι αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα ποιο θα ήταν αυτo;
Η γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της συνεχόμενης οικονομικής κρίσης, έχει φέρει πολλούς από τους συμπολίτες μας αντιμέτωπους με μια σειρά από οικονομικές οφειλές που τις περισσότερες φορές αδυνατούν να διαχειριστούν. Έτσι, συχνά με ρωτούν για τον τρόπο που μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά.
Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιστεί νόμοι που επιτρέπουν την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, όπως η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το ζήτημα όμως των οφειλών των επιχειρήσεων δεν έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, κι έτσι πολλές επιχειρήσεις είχαν φθάσει κυριολεκτικά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αν όχι οριστικής κατάρρευσης.
Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία με το νόμo 4469/2017 κινείται προς αυτήν ουσιαστικά την κατεύθυνση, παρέχοντας κίνητρα σε ένα μεγάλο μέρος επαγγελματιών και εταιρειών να επιδιώξουν την εξωδικαστική ρύθμιση των συνολικών οφειλών τους τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα. Όσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο νέο νόμο, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία από τέλος καλοκαιριού. Προκειμένου έτσι κάποιος να μπορέσει να υπαχθεί έγκαιρα στη νέα ρύθμιση, θα χρειαστεί να συγκεντρώσει από νωρίτερα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα.
Ο λόγος που η νέα ρύθμιση αναμένεται να τύχει ευρείας αποδοχής από τον επιχειρηματικό κόσμο εντοπίζεται κυρίως στη δυνατότητα που δίνεται, για πρώτη φορά, να υπαχθεί το σύνολο των οφειλών σε μια ενιαία ρύθμιση.
Ο νέος νόμος, όπως πολλοί άλλοι του είδους αυτού, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Προσωπικά, είχα την τύχη να μελετήσω και να δω από κοντά παρόμοιες περιπτώσεις ρυθμίσεων οφειλών κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο εξωτερικό, στις οποίες είχε επιτευχθεί μέχρι και ολική διαγραφή των εταιρικών χρεών.
Ερχόμενοι στα προβλήματα που απασχολούν συγκεκριμένα τους συμπολίτες μας στο νησί, ποια θεωρείτε από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας ότι είναι αυτά;
Μια άλλη μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, δεδομένου ότι η Ζάκυνθος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών και όλοι σχεδόν ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν, αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με τη διοίκηση με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Είναι γεγονός πως κάθε επιχείρηση , νέα ή υφιστάμενη, οφείλει να λάβει υπόψιν της δεκάδες νόμους και να απευθυνθεί σε πολλές υπηρεσίες μέχρι να βρει λύση στα προβλήματα που την απασχολούν, έτσι ώστε να μπορεί με ασφάλεια να λειτουργεί δίχως να διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί ζημίες από πιθανά προβλήματα που θα εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία της. Ο ρόλος του δικηγόρου εν προκειμένω είναι σημαντικός στο βαθμό που προλαβαίνει μέσα από το σωστό έλεγχο τα όποια προβλήματα, πριν αυτά εμφανισθούν και θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της επιχείρησης.
Πολλά μάλιστα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την παραχώρηση σε αιγιαλό και παραλία και τις δυνατότητες που δίνονται.
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε και η σχετική ΚΥΑ παραχώρησης των χώρων αυτών, με κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις, κυρίως ως προς τον χρόνο μίσθωσης καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα για παραχώρηση χώρου μέχρι και τρία συνεχόμενα έτη. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι συχνά προσπαθώντας να διαπιστώσουν ποιες είναι οι δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος, έχουν μια εσφαλμένη εντύπωση για τις προϋποθέσεις της παραχώρησης κι έτσι είτε απογοητεύονται και δεν ξεκινούν καν τις διαδικασίες παραχώρησης ενώ θα μπορούσαν είτε δεν προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση των αιτούμενων παραχωρήσεων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν στην πορεία προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. Η σωστή καθοδήγηση είναι πιστεύω απαραίτητη καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται πολλές φορές με την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Πέρα όμως από αυτά τα ζητήματα που εντοπίζονται στον επιχειρηματικό τομέα, από τη μέχρι στιγμής εμπειρία μου από τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, θεωρώ ότι οι διαφορές με το δημόσιο και κυρίως με τις φορολογικές αρχές, είναι ίσως η μεγαλύτερη κατηγορία προβλημάτων που τους απασχολούν.
Στο πλαίσιο των ίδιων διαφορών με το δημόσιο, υπάρχουν προβλήματα τόσο από την εφαρμογή του κτηματολογίου και τις λανθασμένες εγγραφές που εντοπίζονται ορισμένες φορές, όσο και από την ανάγκη για άμεση τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών δεδομένου ότι η προθεσμία που υπάρχει με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λήγει σύντομα. Επίσης, ο κόσμος εδώ, βλέποντας περιπτώσεις από την εισαγωγή των δασικών χαρτών σε άλλες περιοχές της χώρας, φοβάται για τα πιθανά προβλήματα που θα ανακύψουν όταν η σχετική διαδικασία ολοκληρωθεί και για το νομό μας.
Τι σε χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και πιο είναι το motto σου;
Θεωρώ ότι η επιλογή της νομικής και του επαγγέλματος που ακολούθησα, έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα μου και τη χαρά που εισπράττω όταν βοηθάω κάποιον που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα να βρει μια λύση. Ως άνθρωπος είμαι αισιόδοξη και ποτέ δε θεωρώ ότι υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην τα παρατάμε ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα…