Λήδα Γιατρά: «Αυτή είναι και η επιτυχία ενός διαιτολόγου, να μην τον ξαναχρειάζονται»


φωτο: nutritionalgroup.com

Πώς ασχοληθήκατε με αυτό το επάγγελμα;
Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με επαγγέλματα υγείας.Στην εφηβεία μου πέρασα κάποια διατροφική διαταραχή και τότε κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για τον άνθρωπο.Έτσι αποφάσισα ότι αυτή είναι η δουλειά που θέλω να κάνω. Πιστεύω ότι όλοι αξίζουμε ένα υγιές σώμα, όλοι αξίζουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας, και εγώ μπορώ,πλέον, να κάνω πράξη ένα κομμάτι αυτού. Ήταν η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό μου και πιστεύω ότι με δικαίωσε. Καμία φορά ντρέπομαι που το λέω, γιατί υπάρχει κόσμος που αναγκάζεται να κάνει δουλειές που δεν του αρέσουν, αλλά λατρεύω την δουλειά μου.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζει η γυναίκα σήμερα το επάγγελμα με τις οικογενειακές της υποχρεώσεις;
Φαντάζομαι ότι περισσότερες οικογενειακές υποχρεώσεις σημαίνουν και μεγαλύτερη πίεση για μία εργαζόμενη γυναίκα, ωστόσο όπως είναι γνωστό οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και με πολύ μεγάλη επιτυχία, αν το θελήσουν.
Ίσως βέβαια να γκρινιάζουμε λίγο παραπάνω όταν συνδυάζεται η εργασία με οικογενειακές υποχρεώσεις , αλλά αυτό πρέπει να ρωτήσετε πόσο δυσκολεύει τους άντρες μας.

Ποιες οι δυσκολίες του επαγγέλματος;
Το επάγγελμα μου δεν είναι καθαρά ιατρικό, του τύπου πάρε μια δίαιτα, κάνε την σαν αντιβίωση και τέλος. Πρέπει να ψυχολογήσεις αυτόν που έχεις απέναντί σου, να βρεις το βαθύτερο πρόβλημα που ώθησε στη συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά και να γίνεις μέρος της λύσης . Να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες χρόνων. Και τελικά να μάθει, να μην σε χρειάζεται. Αυτή είναι και η επιτυχία ενός διαιτολόγου, να μην τον ξανά χρειάζονται. Σημαντικό βέβαια είναι να μην δένεσαι και συναισθηματικά με τους ασθενείς αλλά αυτό είναι κάτι που το δουλεύω ακόμα. Είναι δύσκολο να μην κουβαλάς μαζί σου προβλήματα άλλων ανθρώπων στους οποίους και προσπαθείς να βρεις λύσεις.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν