Επάγγελμα ΜΑΓΕΙΡΑΣ……………..

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Εγώ σήμερα λόγω του επαγγέλματος θα μιλήσω για αυτό το Επάγγελμα……….. άπειρες επιλογές για εξειδίκευση, η μαγειρική παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές. Είναι τελικά τέχνη η μαγειρική; ΄΄ Ουδέν μάγειρος ποιητού διαφέρει ΄΄ είπε ο βασιλιάς Νικομήδης και ίσως είναι μια από τις απαντήσεις.
ΜΑΓΕΙΡΑΣ/ΣΑ = ο/η επαγγελματίας που ασχολείται με την παρασκευή φαγητού
Η μαγειρική και ο κόσμος της, αποτελεί ένα διαρκές σκηνικό στο οποίο μπορεί να εκφραστεί και να δημιουργήσει ένας ΄΄ καλλιτέχνης ΄΄ του είδους, ο μάγειρας. Επιχειρώντας μια διαδρομή στο επάγγελμα του μάγειρα τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι έχει μια σταθερά ανερχόμενη πορεία και ότι κατακτά συνεχώς θετικό έδαφος στο επαγγελματικό στερέωμα. Το καλό φαγητό, κερδίζοντας συνεχώς την προτίμηση του κόσμου, απαιτεί και ανάλογα καλά εκπαιδευμένους δημιουργούς. Ο Σεφ, θεωρείται το σημαντικότερο συστατικό μιας συνταγής, διότι μεταφέρει τη γνώση, την ενέργεια και την αγάπη του σ΄αυτήν. Η επιρροή της διατροφής, στη σύγχρονη κοινωνία, παίζει κυρίαρχο και σημαντικό ρόλο. Στην Ελλάδα, που διαθέτει τα πάντα όσα χρειάζεται το επάγγελμά για να εκφραστεί δημιουργικά και εννοούμε, τις πρώτες ύλες, τους χώρους και πάνω από όλα τους ανθρώπους που εκτιμούν το καλό φαγητό, αποκτά όσο ποτέ νέους, που θέλουν να το σπουδάσουν και να εξασφαλίσουν μ΄αυτό το μέλλον τους. Αρχικά, το γεγονός ότι είμαστε μια τουριστική χώρα με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, αυξάνει τις πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση. Η ελληνική τηλεόραση με τις δεκάδες μαγειρικές εκπομπές που αναδεικνύουν «τηλεμάγειρες» συνήθως άσχετες με την πραγματικότητα σε μια κουζίνα εστιατόριου, κάνουν τους υποψήφιους μάγειρες να πιστεύουν ότι κάπως έτσι θα είναι ο χώρος της μαγειρικής. Το αποτέλεσμα; Οι σχολές μαγειρικής γεμίζουν κάθε εξάμηνο με τμήματα αποτελούμενα από επίδοξους μάγειρες από τους οποίους ένα 30%- 40% θα γίνουν τελικά επαγγελματίες.
Στην πορεία μάλλον, αρχίζουν να ανακαλύπτουν πράγματα για τα οποία καμία σχολή δεν τους μίλησε εξαρχής.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, σε μια κουζίνα, αλλά και στη ζωή ενός μάγειρα είναι πολύ διαφορετική.
Τη μαγειρική δεν θα σου τη μάθουν οι σχολές. Αλλά τα ταξίδια, τα εστιατόρια του κόσμου που θα πληρώσεις με τα ωραία σου λεφτάκια, το διάβασμα, η ενημέρωση, η πολλή δουλειά, ο πειραματισμός.
•Ξέχνα τις γιορτές, τις αργίες και… τα υπερεκτιμημένα Σαββατοκύριακα.
•Θα πρέπει να μάθεις να λειτουργείς κάτω από πίεση κάθε μέρα.
•Συνήθως θα έχεις πληγές από κοψίματα και καψίματα.
•Δεν θα έχεις κοινωνική ζωή. Κανένα ποτό μετά την δουλειά, αν έχεις κουράγιο………..
•Το πιο πιθανό είναι να χάσεις ή… να βάλεις πολλά κιλά.
•Κανείς από τους φίλους εκτός χώρου και την οικογένειά σου, δεν θα καταλάβει ποτέ τι εννοείς όταν λες ότι σήμερα κάναμε 1000 κουβέρ.
• ΄΄ Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου; ΄΄ μια ερώτηση που θα βαρεθείς να ακούς. ( για έναν Chef δεν υπάρχει σπεσιαλιτέ ).
Η κουζίνα είναι στρατός και έχει καψώνια και όπως ακριβώς συμβαίνει και στο στρατό, μέχρι να παλιώσεις απλά συνήθισέ το.
Θα περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσεις να απαιτήσεις ένα νορμάλ πενθήμερο οκτάωρο.
Θα πρέπει να δοκιμάζεις τα πάντα, ακόμη κι αυτά που δεν σου αρέσουν. Θα χρησιμοποιείς και τις πέντε αισθήσεις σου υπό πίεση. Την ώρα που οι νορμάλ άνθρωποι ξεκουράζονται και πέφτουν για ύπνο εσύ θα είσαι σε δράση, με αποτέλεσμα να συνηθίσεις από την υπερένταση να κοιμάσαι πολύ αργά και να ξυπνάς πολύ νωρίς.
Η μαγειρική δεν είναι μόνο υλικά και τηγάνια. Κυρίως είναι πολιτισμός, τέχνη και ιστορία. Ζωγραφική και γλυπτική. Σινεμά και θέατρο. Φωτογραφία και περφόρμανς. Θάνατος και αναγέννηση. Σκέψη και πράξη. Μείνε συντονισμένος με όλα τα παραπάνω.
Εντάξει, υπάρχουν και κάποια θετικά: Μπορείς συχνά να αλλάζεις μέρη, εμπλουτίζοντας παράλληλα το βιογραφικό σου.
Μπορείς να δοκιμάζεις και να τρως ό,τι θέλεις κάνοντας «ποιοτικό έλεγχο». Είναι ένα επάγγελμα που θα υπάρχει πάντα, ανεξάρτητα από οικονομικές κρίσεις. Δοκιμάζεις υλικά που άλλοι θα τα δοκιμάσουν μετά από χρόνια, αφού πρώτα μάλλον προβληθούν σε τηλεοπτικές εκπομπές. Μπορείς να ξεδιπλώνεις κάθε μέρα το μαγειρικό σου ταλέντο, δημιουργώντας νέα πιάτα. Μπορείς να αλλάζεις το κασέ σου, ανάλογα με την εποχή και την επιχείρηση. Θα είσαι το επίκεντρο μιας παρέας.
ΤΕΛΟΣ από εμένα…………….., τώρα εσένα αν τα αρνητικά σου φαίνονται περισσότερα από τα θετικά, μάλλον δεν κάνεις για αυτό το επάγγελμα και καλυτέρα να μην πετάξεις τα ωραία σου λεφτά σε κάποια ιδιωτική σχολή. Αν σου αρέσει η μαγειρική, μπορείς να μαγειρεύεις άνετα και εύκολα στην κουζίνα του σπιτιού σου συνταγές διάσημων «τηλεμαγείρων» χωρίς κανένα άγχος.
Αν πάλι τα θετικά σου φαίνονται περισσότερα από τα αρνητικά, τότε… ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!
Με άλλα λόγια, στη μαγειρική θα πετύχεις με όπλο την αγάπη, τον έρωτα και την ηδονή γι’αυτό που κάνεις. Αν συνδυάζεις την καλλιτεχνία με την πειθαρχία και την επικοινωνία.

Υ.Γ.
ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΉ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ
Εάν το παιδί του αρέσει από μικρό να μαγειρεύει, γιατί υπάρχουν και αυτά στείλε το σε σχολή, εάν το παιδί το στείλεις γιατί έτσι είναι η μόδα των ΤΑΤΟΥΑΖ, βάλτε το να δουλέψει πρώτα σε μια κουζίνα για 2 μήνες και μετά …………..! στείλε το σε σχολή.