Η εταιρεία κολοσσός ExxonMobil μαζί με τα ΕΛΠΕ μπαίνει στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Σημαντικές εξελίξεις σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο, φέρνει η άφιξη στελεχών της Αμερικανικής ExxonMobil μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο και σίγουρα η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην παγκόσμια αγορά του πετρελαίου.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο χώρο, είναι γεγονός αφού μια τέτοια εταιρία αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στα όρια της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών.
Η Ελλάδα προσδοκά, πολλά που θα εκτινάξουν και θα βοηθήσουν ουσιαστικά την εθνική οικονομία και τα συμφέροντά της.
Τα νησιά μας, εφόσον υπάρξει απόλυτα ξεκάθαρος και μελετημένος τρόπος συνύπαρξης κοινωνιών, περιβάλλοντος, ασφάλειας, τουρισμού και υδρογονανθράκων, θα είναι σοβαρά ωφελημένη.

Logos of ExxonMobil are seen in its booth at Gastech in Chiba, Japan April 4, 2017. REUTERS/Toru Hanai

Είναι αξίωση για την χώρα που η ελληνικών συμφερόντων ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) θα ηγηθεί αυτής της τεράστιας σημασίας συμφωνία και ενέργεια, η επιτυχία της οποίας θα οδηγήσει τις εξελίξεις και τη χώρα την επόμενη δεκαετία.

ΕΛΠΕ Exxonmobill

Στην Αθήνα βρίσκονται στελέχη της ExxonMobil, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συνεργασία με τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στο πεδίο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Ο αμερικανικός κολοσσός, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει μία σημαντική παραχώρηση θαλάσσιας περιοχής στην Κύπρο -εξέλιξη που σηματοδότησε και την είσοδό της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου- συζητά για την είσοδό της στην έρευνα στις περιοχές του Ιονίου, πιθανώς και νοτίως της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η ExxonMobil μαζί με την Total ήταν οι μόνες μεγάλες πετρελαϊκές που είχαν αγοράσει το πακέτο σεισμικών δεδομένων του μεγάλου γύρου παραχώρησης, με την Total να έχει ήδη σχηματίσει κοινοπραξία μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, η οποία έχει αναλάβει την παραχώρηση ενός θαλάσσιου οικοπέδου στο Ιόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είχε σήμερα επαφές με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, της ExxonMobil και της Total.
Στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση για τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη, καθώς και για την στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Ο κ. Δραγασάκης, κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση».

Ποιά είναι η ExxonMobil

Η ExxonMobil είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Ίρβινγκ του Τέξας. Είναι ο μεγαλύτερος άμεσος απόγονος της εταιρεία Standard Oil του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, και διαμορφώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1999 από τη συγχώνευση της Exxon (πρώην εταιρεία Standard Oil του Νιου Τζέρσι) και της Mobil (πρώην εταιρεία Standard Oil της Νέα Υόρκης).

Πέρα από 8η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση τα έσοδα, η ExxonMobil είναι επίσης η πέμπτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η εταιρεία κατετάγη 6η σε παγκόσμιο επίπεδο στο «Forbes Global 2000» το 2014. Η ExxonMobil ήταν η 2η πιο κερδοφόρα εταιρεία του «Fortune 500» το 2014.