ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ | Ερωτηματικά για τη χρονική επιλογή της κινητοποίησης

«Κερασάκι στην τούρτα» του προβλήματος με τα απορρίμματα αποτελεί η κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου που ξεκινά σήμερα Παρασκευή και θα συνεχιστεί και αύριο Σάββατο, 20 Μαΐου.
Ο Σύλλογος έλαβε την απόφαση στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ., την Παρασκευή 12 Μαΐου, με στόχο την ικανοποίηση αιτημάτων τους που σχετίζονται με οφειλόμενες αμοιβές τους, την ασφάλεια των απορριμματοφόρων, τη συντήρηση και τον τεχνικό τους έλεγχο, καθώς και με θέματα ατομικής υγιεινής του προσωπικού. Στο πλευρό τους στέκεται και ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων που κρίνει πως ο αγώνας τους είναι δίκαιος προκειμένου να ανατραπεί η εις βάρος τους εικόνα. Ολότελα αντίθετη γνώμη έχουν ωστόσο κάτοικοι του Καλαμακίου που κατηγορούν το Σύλλογο και τον πρόεδρό του, Σπύρο Χαριάτη για κινητοποίηση ύποπτη, σε ό,τι αφορά τη χρονική επιλογή. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, συνεχίζεται η αποκομιδή των απορριμμάτων με τη διαδικασία της απόθεσης και της επεξεργασίας τους να συντελείται με αρκετή μυστικότητα από πλευράς Συνδέσμου –άλλωστε τα ΜΜΕ έχουν αποκλειστεί από την καταγραφή της λειτουργίας του Δεματοποιητή αλλά και από τη διαδικασία εναπόθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ή αλλού.
Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι οι για καιρό αναμενόμενες εγκρίσεις των μελετών για την εγκατάσταση στο Λίβα έχουν ολοκληρωθεί και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας υπογράφεται το πρωτόκολλο της μεταφοράς του εξοπλισμού, με τις πληροφορίες να δίνονται αποκλειστικά πλέον από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Αντιπεριφέρεια, αφού το ΔΣ του ΦοΔΣΑ περιορίζεται σε ιδιαίτερα αποσπασματικές και εν μέρει αόριστες δηλώσεις.

Αναμφίβολα δίκαια αιτήματα
Η 48ωρη προειδοποιητική απεργία που είχαν προκηρύξει ήδη από τις 12 Μαΐου οι εργαζόμενοι στον Τομέα Καθαριότητας αποφασίστηκε, για να ικανοποιηθεί μια σειρά από αναμφίβολα δίκαια αιτήματα: οικονομικές υποχρεώσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προς αυτούς, επισκευή και συντήρηση των απορριμματοφόρων κάθε είδους, πληρωμή των ασφαλειών και του ΚΤΕΟ, καθαρισμός και γενικότερη τακτοποίηση του περιβάλλοντα χώρου στο ΚΔΑΥ πλησίον του αεροδρομίου και ατομική υγιεινή του προσωπικού.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σπ. Χαριάτης, υπήρξαν επανειλημμένες συναντήσεις και συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΦοΔΣΑ, Π. Μυλωνά, ωστόσο τα προαναφερθέντα θέματα που τέθηκαν στον πρόεδρο δεν επιλύθηκαν ούτε δόθηκε κάποια απάντηση. Ετσι, η απεργιακή κινητοποίηση αποτέλεσε για τους εργαζόμενους μονόδρομο, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που τέθηκαν στη Γενική Συνέλευση.

Πανταχόθεν ερωτήματα
Σχολιάζοντας άλλωστε την απόφαση για τη 48ωρη απεργία, ο Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Νιοτόπουλος, τονίζει πως, με τον τρόπο που έχουν διατυπωθεί τα αιτήματα των εργαζομένων την καθιστούν δίκαια, προσθέτοντας μάλιστα πως πρόκειται για ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί. «Θεωρώ ότι θέματα όπως η ασφάλεια των εργαζομένων και η συντήρηση οχημάτων ή οφειλόμενων αμοιβών είναι αδιαμφισβήτητα και ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Ωστόσο, παραμένει απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν γίνονταν οι αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις των οχημάτων στο διάστημα των 6 μηνών που παρέμεναν ακινητοποιημένα, λόγω του κλειστού ΧΥΤΑ». Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτή η απορία είναι στα χείλη όλων των Ζακυνθινών και είναι εύλογη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ωστόσο απεύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν στην απεργία διότι με την επιλογή τους αυτή δεν θα βοηθήσουν ούτε τους ίδιους ούτε το κοινωνικό σύνολο. «Είναι στιγμή που θα πρέπει όλοι να εργαστούν προς την επίλυση του προβλήματος και όχι προς το μεγέθυνσή του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βολές από Καλαμάκι
Στο πλευρό των εργαζόμενων στην καθαριότητα στέκεται και ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων που με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων τους, «προκειμένου να ανατραπεί κάθε κατάσταση που είναι σε βάρος τους». Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Καλαμακίου, αν κρίνουμε τουλάχιστον από την ανάρτηση βασικού μέλους της Επιτροπής Καλαμακίου, Νίκου Κεφαλληνού, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Στην ανάρτηση την οποία συνυπογράφουν αρκετοί κάτοικοι και μέλη της Επιτροπής, γίνεται αναφορά στη στάση των κατοίκων όλο το διάστημα των τελευταίων ετών οι οποίοι υπέμεναν ιδιαίτερα επιβαρυντικές καταστάσεις για την υγεία των ίδιων και για το περιβάλλον τους, ενώ όλη η κοινωνία του νησιού γνώριζε το μέγεθος των παρανομιών που διαπράττονταν στο ΧΥΤΑ Σκοπού. «Ξέραμε πολύ καλά», διαβάζουμε στην ανάρτηση, «ότι θα δεχτούμε μεγάλη επίθεση από ανθρώπους που είχαν κάνει το χώρο του ΧΥΤΑ τσιφλίκι τους, πετώντας, αντί για σκουπίδια, ογκώδη (μπάζα, πλυντήρια, αυτοκίνητα κλπ). Κύριος εκφραστής αυτών των επιθέσεων είναι ο κ. Χαριάτης (συνδικαλιστής στο επάγγελμα) που βλέποντας τις μέρες λειτουργίας του ΧΥΤΑ να μειώνονται τον έχει πιάσει πανικός και εξαπολύει ψεύδη προς πάσα κατεύθυνση. Η χωρητικότητα των ΧΥΤΑ ορίζεται από συγκεκριμένους νόμους και διατάξεις του Ελληνικού Κράτους και δεν ορίζεται ούτε από εμάς ούτε από κανέναν Χαριάτη. Πού ήταν τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Χαριάτης όταν πέταγαν τα ογκώδη στο ΧΥΤΑ να το καταγγείλει; Πού ήταν ο Κ. Χαριάτης όταν το καλοκαίρι του 2015 πετάχτηκαν 3.500 τόνοι σκουπιδιών εκτός μεμβράνης να το καταγγείλει; Μήπως ξέρει ο κ. Χαριάτης, το προηγούμενο διάστημα, τα γεμάτα απορριμματοφόρα που ξεκινούσαν από την πόλη και δεν πήγαιναν στον ΧΥΤΑ, πού κατέληγαν να το καταγγείλει και αυτό;».

Κοινωνία δύο ταχυτήτων
Οι απορίες που εκφράζει ο κ. Κεφαλληνός στην ανάρτησή του ταυτίζονται με αυτές μεγάλου μέρους της ζακυνθινής κοινωνίας. Μπορεί η αποκομιδή να συνεχίζεται αλλά υπάρχουν αρκετά «κενά». Για ποιο λόγο υπάρχουν λόγου χάρη εκτάσεις όπου δεν έχουν μαζευτεί σκουπίδια από τον Οκτώβριο του 2016, όταν δηλαδή ξεκίνησε η κρίση στο ΧΥΤΑ; Περιοχές όπως το Μουζάκι ή το Ρόιδο, πολύ κοντά στην πόλη δηλαδή, αλλά και απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας δεν έχουν γνωρίσει ακόμη το «προνόμιο» της καθαριότητας, αφού εκεί η αποκομιδή δεν έχει καν ξεκινήσει.
Απορίες άλλωστε εκφράζονται από πολλούς για το πού πηγαίνουν τα σκουπίδια -είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος τους δεν κατευθύνεται στο ΧΥΤΑ ενώ αποτελεί κοινό μυστικό πως το νησί είναι γεμάτο παράνομες χωματερές σε πολλές περιοχές αλλά φαίνεται πως σιωπούν όλοι γι’ αυτές.

Συνέπεια και σοβαρότητα
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη σημασία που αρμόζει στην περίσταση, από το ΦοΔΣΑ και το Δήμο γενικότερα, ώστε να μην κινδυνεύσουμε, εν μέσω καλοκαιριού, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τους τελευταίους 6 μήνες. Γνωρίζουμε ότι ακόμη υπάρχουν σημεία στο νησί όπου δεν έχει γίνει αποκομιδή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εν όψει και της Αντιπυρικής Περιόδου», σχολιάζει για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Νιοτόπουλος.
Επεσήμανε άλλωστε και το μάταιο της επιχείρησης μυοκτονίας η οποία ξεκινά τη Δευτέρα, όσο δεν γίνεται με συνέπεια και συνέχεια η αποκομιδή των απορριμμάτων. «Είναι ευνόητο ότι όλοι θα πρέπει να λειτουργήσουν με την προβλεπόμενη μεθοδικότητα, σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό, ώστε να μην επιστρέψουμε σε σκηνές που κανείς δεν επιθυμεί να αντικρίσει ξανά», συμπληρώνει.

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για το Λίβα
Οσο συμβαίνουν αυτά στο νησί μας, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, στην Πάτρα, ο Γ.Γ. κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαιώνει πως το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζεται κανονικά και το σύνολο των μελετών έχει υποβληθεί και έχει εγκριθεί. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, το απόγευμα της Πέμπτης εγκρίθηκε και η Μελέτη Οδοποιίας και όπως αναφέρει, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαΐου θα έχει εκδοθεί το σχετικό πρωτόκολλο της έναρξης των εργασιών στο Λίβα. «Μπορεί ακόμη και την Παρασκευή να είναι έτοιμο το πρωτόκολλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα ο ΦοΔΣΑ θα μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες της προετοιμασίας που προβλέπεται για την εγκατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Παναγιωτόπουλος μετακινείται από τη θέση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την οποία αναλαμβάνει ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο διατηρεί τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τμήματος Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης. Για την προαναγγελθείσα αυτή μετακίνηση ο κ. Νιοτόπουλος επεσήμανε πως «η απουσία του αποτελεί έλλειμμα γιατί υπηρέτησε τη θέση του με υποδειγματικό τρόπο και στάθηκε πάντοτε αρωγός της Π.Ε. Ζακύνθου. Από τη θέση του Διευθυντή Περιβάλλοντος είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να βοηθά τη Ζάκυνθο με κάθε τρόπο».