ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ | Αλλάζουν χέρια τα κυλικεία με υψηλά χρέη

Την απόφαση να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές χαμηλών χρηματικών ποσών, από τους μισθωτές σχολικών κυλικείων και την παραίτηση των μισθωτών με οφειλές πολλών χιλιάδων ευρώ (και τη διεκδίκηση του ποσού νομικά), έλαβαν τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνεδρίασε την Πέμπτη.
Στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για εκ νέου προκήρυξη διαγωνισμών για νέους μισθωτές.
Η Επιτροπή συνεδρίασε για πάνω από 2,5 ώρες με στόχο να λάβει αποφάσεις ώστε να εξασφαλιστούν οι αποπληρωμές των οφειλόμενων ποσών από ενεργά μισθώματα κυλικείων σε Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες οι Διευθυντές των σχολείων, οι μισθωτές και εκπρόσωποι από τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων των σχολικών αυτών ιδρυμάτων. Προτάθηκαν διάφοροι τρόποι ώστε να διευκολυνθούν οι οφειλέτες μικρών ποσών, ύψους λίγων εκατοντάδων ευρώ, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους και τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν εκεί όπου προορίζονται: στα σχολικά συγκροτήματα και τις πολλές ανάγκες τους.
Ανάλογη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2016 οπότε είχε ληφθεί η απόφαση να καταβάλλουν οι μισθωτές τις έως τότε οφειλές, σε 6 δόσεις, συν τα τρέχοντα ποσά. Ωστόσο, παρά την απόφαση, δεν εφαρμόστηκε ποτέ η απόφαση αυτή παρά τη διευκόλυνση μέσω πληρωμής του ποσού σε δόσεις. «Η συνεδρίαση επαναλήφθηκε την Πέμπτη γιατί δεν επιθυμούσαμε, ως Σχολική Επιτροπή, να επαναλάβουμε τη συνεδρίαση εν μέσω σχολικής χρονιάς», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Κόκλας. «Τώρα όπως την επαναλάβαμε γιατί θέλουμε από τη νέα σχολική χρονιά να έχουμε μπροστά μας ένα ξεκάθαρο τοπίο είτε με τους ίδιους μισθωτές που κατάφεραν να αποπληρώσουν τα χρέη τους είτε με νέους μισθωτές», συμπληρώνει.
Όπως εξηγεί ο κ. Κόκλας, το υψηλό οφειλόμενο ποσό που αγγίζει τις 63.00 ευρώ συνολικά, ουσιαστικά «λείπει» από τα ίδια τα σχολεία, με δεδομένο ότι τα κυλικεία ενοικιάζονται για να ενισχυθούν οικονομικά τα σχολικά ιδρύματα και να καλυφθούν οι πολλαπλές ανάγκες τους –παράλληλά με την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μαθητών. Οι χρηματοδοτήσεις είναι ελάχιστες, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι πολλές, επομένως θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο δυναμική αντιμετώπιση, χωρίς ωστόσο να διαταραχτεί η σχολική ζωή με τη διακοπή λειτουργίας του κυλικείου, εν μέσω σχολικής χρονιάς.
Οι οφειλές κάθε μισθωτή, μετά την καταγγελία της σύμβασης, θα διεκδικηθούν πλέον μέσω νομικών διαδικασιών και βέβαια με άπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού.

φωτο: blogs.sch.gr