ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΙΟΝΙΟΥ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Έσπασε ρεκόρ σε “γαλάζιες σημαίες”

Πρώτη σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο ανακηρύχθηκε η Ζάκυνθος σε αριθμό από “Γαλάζιες Σημαίες”. Με 3 επιπλέον που κέρδισε φέτος κοιτά αφ’ υψηλού ακόμη και την Κέρκυρα ή την Κεφαλονιά αλλά και τις παραλίες της Πελοποννήσου όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος.
Καλαμάκι, Λαγανάς, Βασιλικό, Κερί και από φέτος το Αργάσι και η Δημοτική Ακτή Κρυονερίου έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν αφού βραβεύτηκαν ανεβάζοντας σε 18 τον αριθμό των παραλιών στο νησί μας μαζί με εκείνες που παραδοσιακά λαμβάνουν τον τίτλο.
Πρόκειται για τρεις νέες επιπλέον παραλίες, ενώ στο σύνολο τους, εκείνες που έλαβαν την διεθνή διάκριση στο νησί μας είναι: “Αργάσι, Αργάσι – Χρυσή Ακτή, Δημοτική Ακτή Κρυονερίου-Πλαζ ΕΟΤ, Αλυκανάς 1, Αλυκές 1, Άμπουλα Ψαρού, Τσιλιβή, Μπούκα, Άμπουλα Τραγάκι, Κατραγάκι, Γέρακας, Καλαμάκι 1, Καλαμάκι 2 – Λούρος, Λαγανάς – Zante, Λαγανάς – Αη Σώστης 2- Λιμανάκι, Λαγανάς-Κεντρική, Λίμνη Κεριού, Μπανάνα”.

Ειδικό αίτημα
Επίσης στάλθηκε αίτημα στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων και ενταχθήκαν για πρώτη φορά στο δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών οι ακτές Ξεχωριάτης Αλικανά, Λιμνιώνας, Ξύγκια, Μακρύς Γιαλός, Άγιος Νικόλαος Βολιμών και Πόρτο Ρόξα έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα βράβευσης με “Γαλάζια Σημαία” τα επόμενα χρόνια.
Οι φάκελοι με όλα τα στοιχεία που αφορούν τις συγκεκριμένες παραλίες και ειδικότερα τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται έχουν ήδη αποσταλεί στην Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Άλλωστε η επιτυχημένη επιθεώρηση που έγινε και η Επιστολή του Υπεύθυνου Συντονισμού των Προγραμμάτων “Green Key” και “Blue Flag”, Σεραφείμ Χατζησκάκης, επιβεβαίωνε ότι η εικόνα των βραβευμένων, αλλά και των υποψήφιων, ακτών πληροί τις προδιαγραφές και τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις (ναυαγοσώστες, παροχές προς τους επισκέπτες, καθαρότητα των νερών κτλ).

Ακολουθούν…
Σε ότι, δε, αφορά τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά η Κέρκυρα λαμβάνει 10 “γαλάζιες σημαίες”. Αυτές είναι οι “Κομμένο, Κοντόκαλι, Αλυκές Ποταμού, Αλμυρός, Canal d’Amour, Δαφνίλα, Άγιος Ιωάννης Περιστερών, Κοντόγιαλος, Κάβος, Ίσσος”.
Στην Λευκάδα βραβεύθηκαν 8 ακτές, όσες και πέρυσι, που είναι “Άη Γιάννης, Λευκάδα/Γύρα, Άγ. Νικήτας-Πευκούλια, Κάθισμα 1, Πόρτο Κατσίκι, Νυδρί, Μικρός Γιαλός / Πόρος, και Πόντι”.
Τέλος, στην Κεφαλλονιά θα κυματίζουν και φέτος 13 σημαίες. Έτσι, οι παραλίες που διακρίθηκαν είναι “Πετανοί, Πλατύς Γιαλός, Μακρύς Γιαλός, Άβυθος, Λουρδάς, Άμμες, Μπούκα-Παλιοσταφίδα, Σκάλα, Αράγια Πόρου, Μύρτος, Ξι, Αγ. Βαρβάρα/Κατελειός και Αντίσαμος”.

Οι Επιχειρηματίες…
Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες χάρη στη συμβολή των οποίων καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα για αυτό και ευχή όλων είναι να επαναληφθεί και φέτος το ανάλογο εγχείρημα. Και τούτο διότι εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες για την υποδοχή των πολυάριθμων τουριστών μας, που πηγαίνουν στις ακτές της Ζακύνθου. Αν, μάλιστα, συνεχιστεί έτσι τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους προσδίδοντας οφέλη στον τόπο μας που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Απαραίτητο στοιχείο…
Είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο και απονέμεται διεθνώς σε όσες ακτές πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί αυτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Επιμένουν στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας.

Ο “πονοκέφαλος”
Ωστόσο κάθε χρόνο ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι πως ενώ προκηρύσσονται οι θέσεις, δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε στο σοβαρό πρόβλημα της πρόσληψης ναυαγοσωστών, ενόψει καλοκαιριού, το οποίο αποτελεί μπελά και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή του νησιού. Πέραν, λοιπόν, από την επιβολή προστίμων από το Λιμεναρχείο προς το Δήμο όταν διαπιστώνεται η έλλειψη ναυαγοσωστών, καθόσον προέχει η ασφάλεια των λουομένων, μια παραλία κινδυνεύει να της αφαιρεθεί η διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας” εάν δεν διαθέτει τέτοιους.
Για αυτό εγκαίρως και φέτος το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει την πρόσληψη ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των θέσεων ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες της Ζακύνθου. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πάντα το ανάλογο ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων με αποτέλεσμα οι παραλίες του νησιού στις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν ναυαγοσώστες να λειτουργούν χωρίς αυτούς. Αιτία, οι χαμηλές αποδοχές και η μη παροχή δωρεάν διαμονής και σίτισης που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διπλωματούχους επαγγελματίες. Για αυτό προτιμούν να εργαστούν σε ένα ξενοδοχείο που τους παρέχει καλύτερο μισθό, και σχεδόν πάντα, δωμάτιο διαμονής και δωρεάν φαγητό.

Η παραχώρηση
Απόφαση να επισπευστούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, μετά την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Τρίτης, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος. Η παραχώρηση αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία φέτος χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Δυο σημαντικές διαφοροποιήσεις
Η πρώτη αφορά τις παραχωρήσεις στον παλαιό αιγιαλό, για τις οποίες η ΚΥΑ προβλέπει υποχρεωτικά τη σύμφωνη γνώμη υπηρεσιών όπως το ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ν Τσίπηρας, στη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να σταλεί ψήφισμα στο αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο το Σώμα εκφράζει την αντίθεσή του στη διαδικασία αυτή διότι το Υπερταμείο, στην ουσία, αναγκάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποχωρεί, σε σχέση με τα δικαιώματά της στη διαδικασία παραχώρησης των παραλιών, αφού η παραχώρηση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως εξηγεί ο κ. Τσίπηρας, «ο όρος της σύμφωνης γνώμης του ΤΑΙΠΕΔ κρύβει εμπλοκή άλλων συμφερόντων στο θέμα της διαχείρισης των παραλιών. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι αντιδράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν καθολικές και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα».
Η δεύτερη σημαντική διαφοροποίηση στη φετινή διαδικασία παραχώρησης είναι ότι, από φέτος, ο έλεγχος των παραλιών σε ό,τι αφορά παραχώρηση και αδειοδοτήσεις, δεν θα διενεργείται μόνο από την Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου αλλά επιπρόσθετα από τις Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές της Ζακύνθου.

Αγώνας δρόμου
Ο Δήμος Ζακύνθου θα «τρέξει» όλες τις διαδικασίες των δημοπρατήσεων άμεσα. Η ΚΥΑ για τις παραχωρήσεις ήρθε με σχετική καθυστέρηση και ετίθετο σοβαρό θέμα παράνομης δραστηριότητας στις παραλίες από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια για τις παραχωρήσεις υπηρεσία του Δήμου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου, ο Δήμος θα εισπράττει το 70% από τις παραλίες που έχουν παραχωρηθεί και στη συνέχεια θα εισπράττει το 50%.

Μέχρι τέλος Ιούνη
Για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης του 2017 θα πρέπει να έχουν συναφθεί οι συμβάσεις παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους και να έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις δημοπρασίας μέχρι 23.6.2017. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από το Δήμο μέχρι 31η Μαΐου 2017, εντός των επόμενων 5 ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο ΠΔΔΠ ή ΑΓΔΠ. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2017 οι Περιφερειακές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις.

Αντάλλαγμα
Το αντάλλαγμα της παραχώρησης απλής χρήσης προσδιορίζεται με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της περιοχής, το αντάλλαγμα της σύμβασης παραχώρησης της ίδιας θέσης των 5 τελευταίων ετών, καθώς επίσης τα πραγματικά δεδομένα, ως προς τις διαμορφωμένες σήμερα αξίες των χώρων αυτών. Απαγορεύεται ο καθορισμός ανταλλάγματος με βάση τα τεμάχια των ομπρελών και των καθισμάτων, όπως και ο συμψηφισμός του με την οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών.

Ειδικό καθεστώς
Προβλέπεται η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού με ή χωρίς αντάλλαγμα σε ΝΠΔΔ και Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Το ζήτημα αφορά άμεσα και τη Ζάκυνθο λόγω του ΕΘΠΖ, που κατοχυρώνει πλέον τη δυνατότητα να προχωρά στις παραχωρήσεις των παραλιών αρμοδιότητάς του, όπως σε Καλαμάκι και Γέρακα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του, και διατηρούν τα συγκεκριμένα πόστα, ως παροχή ενός άτυπου αντισταθμιστικού μέτρου μιας και οι περιουσίες που έχουν σε αυτές τις περιοχές είναι “δεσμευμένες”.