ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ | Το ενδιαφέρον στράφηκε στη μηνυτήρια αναφορά Κοντονή

Προκειμένου να εγκρίνει μια σειρά από θέματα της αρμοδιότητάς της συνεδρίασε το μεσημέρι τις Τετάρτης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Ωστόσο, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η μηνυτήρια αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτή Ζακύνθου, Στ. Κοντονή, προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και προς το Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή ενέργειες και αποφάσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου και του Δήμου.
Ο κ. Κοντονής προχώρησε σε εισαγγελική παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου με τους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης να καλούνται να απολογηθούν ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι.
Στη συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής συζητήθηκε η εκπροσώπηση των Δημοτικών Συμβούλων στην κλήση αυτή, προκειμένου να απολογηθούν για τα όσα εγκαλούνται από τον κ. Κοντονή.
Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Ζάκυνθο», Γιώργος Αρμένης, «πρόκειται για μια κίνηση τελείως απαράδεκτη, καθώς πρόκειται για προσπάθεια χειραγώγησης του Δημοτικού Συμβουλίου και επικοινωνιακή κίνηση παρά ουσιαστική για το Δήμο».
Στην εισαγγελική παραγγελία, ο κ. Κοντονής επικαλείται αποφάσεις του προέδρου και του ΔΣ του Συνδέσμου, από το 2016, «αναφορικά με διαδικασίες ανάθεσης σε ιδιώτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, υπηρεσιών διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς και αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ζακύνθου».
Επικαλείται, εξάλλου και πράξεις του Συνδέσμου, της ίδια χρονιάς, «με τις οποίες κρίνονται νόμιμα και μη θεωρητέα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των ανωτέρω Συνδέσμου, οικονομικού έτους 2016, που αφορούν στην, κατόπιν απευθείας ανάθεσης, καταβολής μέρους αμοιβής ιδιωτών για την παροχή υπηρεσιών εκπόνηση ‘περιβαλλοντικών μελετών και στρατηγικών διαχείρισης’ και ‘οργάνωσης προγραμμάτων ανακύκλωσης’, καθώς και ότι κωλύεται η υπογραφή, ως πλημμελών, σχεδίων συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Ζακύνθου και ιδιωτών με αντικείμενο την προμήθεια εξοπλισμού για συμπίεση, μεταφορά και επεξεργασία των απορριμμάτων της Ζακύνθου», όπως περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά.
Σύμφωνα με τον κ. Αρμένη από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αυτό ήταν το πλέον σημαντικό. «Προσωπικά δεν έχω ψηφίσει την προμήθεια των μηχανημάτων του εξοπλισμού διότι θεωρούσα ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει προσδιορίσει το χώρο που θα τοποθετούταν. Μιλώ πάντα για την προμήθεια της εγκατάστασης του συμπιεστή και του τεμαχιστή απορριμμάτων της προσωρινής λύσης», λέει ο κ. Αρμένης.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς εκεί δεν αναφερόταν η τοποθεσία της εγκατάστασης και όχι γιατί δεν ήταν χρήσιμη για το Δήμο. «Προφανώς βρίσκομαι εκτός κατηγορητηρίου στη ανάκριση αλλά θα ήθελα να δοθεί μια ουσιαστικότερη και πιο εμπεριστατωμένη διάσταση στον τρόπο που γίνεται η ανάκριση», καταλήγει ο κ. Αρμένης.