ΒΟΥΛΕΤΗΣ Ν.Δ. – Φ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ | “Θα στηρίξουμε τις υγιείς ομάδες αγροτών-επιχειρηματιών”

Επίθεση στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα εξαπέλυσε η Βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, στη διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί. Χαρακτήρισε το κλίμα στον πρωτογενή τομέα αποτρεπτικό καθώς, όπως τόνισε, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο τρίπτυχο: τη φορολογική επιδρομή, την ασφαλιστική επιδρομή και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.
Η κα Αραμπατζή αναφέρθηκε στη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ για πρώτη φορά, στην αύξηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και υπηρεσίες από το 13% στο 24%, στον ΕΦΚ στο κρασί και στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, στην κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνηση αγροτών και άλλες επιβαρύνσεις των τελευταίων δύο ετών, με κορυφαία την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. «Επιπρόσθετα, το μόνο εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η χώρα μας για την αγροτική ανάπτυξη, είναι το αγροτικό ΕΣΠΑ, ύψους 6 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα, αλλά δυστυχώς λιμνάζουν αναξιοποίητα για τα δύο χρόνια που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που δεν προκηρύσσει υπάρχοντα προγράμματα και που λόγω καθυστερήσεων και έλλειψης της στοιχειώδους ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχει καταντήσει την Ελλάδα ουραγό στις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων, μία θέση πριν από την τελευταία, Μάλτα», είπε η κα Αραμπατζή. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει απορροφήσει κονδύλια, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να διανέμονται στους μαθητές δωρεάν σχολικά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, κάτι που θα ενίσχυε την παραγωγή των προϊόντων αυτών.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η κα Αραμπατζή είπε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά δεσμεύσεων που είναι:
•η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για τα αγροεφόδια
•τη μείωση της φορολογίας, μεσοσταθμικά
•την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Η κα Αραμπατζή επανέλαβε τα 9 σημεία για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πιστεύουμε στον αγρότη-επιχειρηματία, στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών με τη μορφή υγειών επιχειρηματικών συνεργιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με πλήρη εκμετάλλευση όλων των κοινοτικών εργαλείων», ανέφερε.
Τέλος, σχολίασε σκωπτικά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτου, περί μείωσης του ΦΠΑ στο 13%, είδηση που προς το παρόν αποτελεί διαρροή: «Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε καλωσορίζουμε τον κ. Τσακαλώτο στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη συγκεκριμένη φορολογική ελάφρυνση», κατέληξε η Βουλευτής.