ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ | Ανάγκη για άμεσες ενέργειες από το Δήμο

Τα πρώτα θαλάσσια μπάνια έχουν ξεκινήσει σε πολλές από τις θαυμάσιες παραλίες μας και οι μαρτυρίες για κάποιες από αυτές που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, δεν είναι λίγες.
Οι εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τις κατά τόπους Δημοτικές Ενότητες και το Δήμο, δεν έχουν ξεκινήσει στις περισσότερες από αυτές, με αποτέλεσμα τον καθαρισμό να έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και τις προετοιμάζουν για τους επισκέπτες τους.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αργοπορημένης εργασίας καθαρισμού είναι το Αργάσι, του οποίου οι παραλίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παραμένουν ακαθάριστες, εκτός από τα τμήματά τους που βρίσκονται μπροστά από ξενοδοχειακές μονάδες ή από αυτά που εκμεταλλεύονται ιδιώτες (ενοικιάσεις ξαπλώστρας-ομπρέλας).
Σε σχετική ερώτησή μας προς το Δήμο λάβαμε την απάντηση πως η διαδικασίες καθαρισμού των παραλιών από τους Δήμους θα ξεκινήσουν μόνο όταν αποφασιστεί η παραχώρησή τους σε αυτούς, από το κράτος. Ωστόσο φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού η παραχώρηση αφορά μονάχα την εκμετάλλευση για δραστηριότητες όπως ενοικιάσεις ομπρελοξαπλώστρας, ή για θαλάσσια σπορ.
Επομένως, όσες από τις παραλίες του νησιού παραμένουν απεριποίητες οφείλονται σε καθυστερήσεις του Δήμου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε αμέλεια ή σε αντικειμενική δυσκολία, με δεδομένο ότι τα περισσότερα μηχανήματα του Δήμου και το σύνολο των φορτηγών του, είναι απασχολημένα με την πυρετώδη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι πρώιμες αφίξεις επισκεπτών -που αυξάνουν κατακόρυφα όσο μπαίνουμε στα ενδότερα της τουριστικής περιόδου- δεν επιτρέπουν άλλες καθυστερήσεις στους καθαρισμούς. Οι σωροί από χώμα, καλάμια, φύκια και κάθε λογής σκουπίδια που πνίγουν μεγάλα τμήματα των παραλιών του νησιού, είναι μια εικόνα απογοητευτική και περιορίζει τον επισκέπτη στο κατάλυμα του, αφού οι παραλίες είναι σχεδόν μη προσβάσιμες.
Υπογραμμίζεται ότι εξαίρεση αποτελούν οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, και συγκεκριμένα η Δάφνη, ο Γέρακας και το Καλαμάκι, για τον καθαρισμό των οποίων, ή για άλλη παρέμβαση, έχει προηγηθεί η σχετική άδεια από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Μέχρι τώρα οι περισσότερες από αυτές έχουν καθαριστεί από ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, πάντα με άδεια από το ΕΘΠΖ, ωστόσο οι υπόλοιπες χρήζουν άμεσης παρέμβασης από τις δημοτικές αρχές.