ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙ ROCCA IMPERIALE | Για πάντα ενωμένες με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας

Με μία πανηγυρική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ζακύνθου και της πόλης Rocca Imperiale, της Κάτω Ιταλίας και επισφραγίστηκε επίσημα η αδελφοποίησή τους. Η συνεδρίαση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου και συνοδεύτηκε από ανταλλαγές δώρων και φιλοφρονήσεων και από τις δύο πλευρές.

Την ιταλική πόλη εκπροσώπησε ομάδα τεσσάρων Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, αρμόδιων σε θέματα τουρισμού, εμπορίου, παιδείας και πολιτισμού.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, στη θέση του ιταλού Δημάρχου, ήταν ο Σύμβουλος σε θέματα Εμπορικών Σχέσεων, Antonio Favoino που ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ζακύνθου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση. Μετέφερε μάλιστα τους χαιρετισμούς του Δημάρχου της Rocca Imperiale, Giuseppe Ranu ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς δεν πρόκειται για την αδελφοποίηση απλά δύο πόλεων, αλλά για την αδελφοποίηση ολόκληρης της Μεγάλης Ελλάδας με τη μητέρα Ελλάδα, αφού οι δεσμοί μεταξύ τους είναι πολύ ισχυροί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Favoino. «Εχουμε σχεδόν το ίδιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος, τα ίδια αρώματα, τα ίδια προϊόντα, μας ενώνει το Ιόνιο Πέλαγος, τη Ζάκυνθο και τη Μεγάλη Ελλάδα, τη δική σας Ελλάδα και τη δική μας Μεγάλη Ελλάδα. Εάν μπορούσατε να έρθετε τώρα στον τόπο μας, θα δείτε ότι είναι γεμάτος με πινακίδες που αναφέρουν ότι η πόλη μας, η Rocca Imperiale είναι αδελφοποιημένη με τη Ζάκυνθο από τα μέσα Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε. Εξάλλου, μία παράλια έκταση του Δήμου της Rocca Imperiale που μάλιστα θεωρείται ως η πιο όμορφη ολόκληρης της Επαρχίας, έχει πάρει το όνομα Villa Zante –ανάλογη κίνηση θα γίνει, σύμφωνα με δέσμευση του κ. Κολοκοτσά και στη Ζάκυνθο, προς τιμή της αδελφής πόλης.

Διόλου τυχαία, στην ιταλική αποστολή συμμετείχε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας «Διόσκουροι», Salvatore Russo, ο οποίος τόνισε πως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων, σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας περιλαμβάνει τους τομείς του τουρισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, του εμπορίου και της ίδιας της κοινωνίας.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ν. Τσίπηρας, αυτές οι συνεργασίες μέσω αδελφοποιήσεων, φέρνουν πιο κοντά διαφορετικές κοινωνίες από κάθε γωνιά της γης και τους επιτρέπουν να λύσουν κοινά προβλήματα, να ανταλλάξουν συμβουλές και εμπειρίες και να εξοικειωθούν με διαφορετικές αντιλήψεις. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κοινοί ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί μεταξύ δύο περιοχών, όπως του Ιονίου και της Κάτω Ιταλίας, οι σχέσεις αδελφοποιήσεων. «Μια επιτυχημένη αδελφοποίηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στις δύο κοινότητες», τόνισε ο κ. Τσίπηρας.
Ανάλογη ήταν η δήλωση και του κ. Κολοκοτσά ο οποίος τόνισε πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδελφοποίησης τονώνει τις σχέσεις μεταξύ δύο κοινοτήτων.
Με την ολοκλήρωση της τελετής αδελφοποίησης, πραγματοποιήθηκε κλειστή συνεδρίαση με συμμετοχή του Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων των δύο πόλεων αλλά και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, Αντώνη Νικολουδάκη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα γύρω από τη συνεργασία των δύο αδελφοποιημένων Δήμων, σε θέματα τουρισμού.