Ο Λ. Αυγενάκης στην «ΗΜΕΡΑ» | «Το πρόγραμμά μας είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πολίτη»

“Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε”, είναι το μήνυμα που στέλνει μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο imerazante.gr, ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Παράλληλα, αφου ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα στη Βουλή, επισημαίνει με έμφαση ότι “η Κυβέρνηση Τσίπρα παίζει με τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, στήνοντας ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, συνεχίζει να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες ”.
Υπεραμύνεται στο ότι “το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Από εκεί και πέρα, θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για έναν απλό λόγο: Είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αυγενάκη στο imerazante.gr έχει ως εξής:


ΕΡ.: Υπέγραψε η Κυβέρνηση τελικά ένα Τέταρτο Μνημόνιο; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον μέσο Έλληνα;
ΑΠ.:
Η συμφωνία που έρχεται στην Βουλή είναι το χειρότερο και το πιο αχρείαστο μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Είναι το τέταρτο Μνημόνιο που φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αέναα μέτρα, όρους και επιτήρηση, χωρίς λεφτά! Τι κέρδισε λοιπόν ο κ. Τσίπρας με το παιχνίδι των καθυστερήσεων; Τίποτα! Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δύο μνημόνια, 2% μόνιμα μέτρα για 2019 % 2020, μείον δύο συντάξεις το χρόνο, 12 δις παροχές που έγιναν 12,5 δις μέτρα. Μέτρα για τους πιο ευάλωτους: τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους

ΕΡ.: Οι δανειστές κρατούν αυτή τη σκληρή στάση απέναντι στην Κυβέρνηση. Γιατί εσείς να έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, και μάλιστα ένα πρόγραμμα που σημαίνει χαμηλότερα πλεονάσματα, άρα και μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα;
ΑΠ.:
Κάθε πρόγραμμα εμπεριέχει ευελιξία στους στόχους και στα μέσα για την επίτευξή τους. Έτσι και τα Μνημόνια στην Ελλάδα δεν είναι οι «10 Εντολές». Εμείς προτείναμε εξαρχής ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος. Προσδιορίσαμε, με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που θέλουμε να μειώσουμε, κοστολογήσαμε το ύψος αυτών των παρεμβάσεων, και, με απόλυτη ειλικρίνεια, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών, τα οποία προσδιορίσαμε με απόλυτη ακρίβεια. Κατά συνέπεια, το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Από εκεί και πέρα, θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για έναν απλό λόγο: Είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο πρόγραμμα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Εμείς δεν πηγαίνουμε στην Ευρώπη ούτε ως επαίτες, ούτε διεκδικώντας στόχους, οι οποίοι είναι ανέφικτοι.

ΕΡ.: Η Κυβέρνηση μιλά για μια «ισορροπημένη και βιώσιμη συμφωνία». Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός μιλά για «επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης». Η Νέα Δημοκρατία μιλά για «ισοπέδωση της μεσαίας τάξης». Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια;
ΑΠ.:
Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Αυτή του κ. Τσίπρα που έχει πάρει 7.000 € από το κάθε νοικοκυριό; Ο ρυθμός ανάπτυξης, για το 2017, πέφτει από το 2,7% στο 1,8%. Με βάση και το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, χάθηκαν, μέχρι το 2018, 29 δις ευρώ πλούτου, ή 7.000 ευρώ περίπου χαμένο εισόδημα για κάθε νοικοκυριό. Και πέραν αυτού εχουμε επέκταση και διεύρυνση της λιτότητας, ιδιαίτερα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι με τα νέα μέτρα, χάνονται από 1 – 3 συντάξεις και ένας μισθός. Αντί για χορήγηση 13ης σύνταξης, που υπόσχονταν, κόβουν τη 12η και την 11η.
Επιπλέον, επιβαρύνονται για πρώτη φορά, με τη μείωση του αφορολόγητου, 1.300.000 φορολογούμενοι πολίτες. Επιβαρύνονται, ακόμη περισσότερο, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, 1.400.000 επαγγελματίες και αγρότες και τέλος πετσοκόβονται τα ειδικά μισθολόγια, ιδίως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας!

ΕΡ.: Σας κατηγορεί η Κυβέρνηση, κ. Γραμματέα ότι γίνατε ένα Κόμμα παροχών. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι αρχίσατε να λαϊκίζετε πια.
ΑΠ.:
Το να κατηγορεί οποιονδήποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία και λαϊκισμό είναι τουλάχιστον αστείο. Ο κ. Τσίπρας είχε τάξει 12 δισεκατομμύρια παροχές, το 2014 στη Θεσσαλονίκη παροχές που σήμερα έγιναν 12,5 δις μέτρα. Έταξε 13η και περικόπτει 12η και 11η σύνταξη. Απειλούσε με θεούς και δαίμονες άμα τη μειώσει του αφορολογήτου και τώρα φορολογεί εργαζομένους που παίρνουν 600 ευρώ μεικτά. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε την ευκαιρία του, απέτυχε, είπε κολοσσιαία ψέματα για να έρθει στην εξουσία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του ως πρωθυπουργός. Πρέπει να φύγει. Ο Πρόεδρός μας κατέθεσε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, κάλεσε την Κυβέρνηση να διανείμει ένα 0,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου στα 750.000.000 ευρώ, από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, που δικαιούται η χώρα μας. Το επισημαίνω ξανά, δεν πρόκειται για ‘δώρο’, πρόκειται για ζωτικής σημασίας ανάσα σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται. Αφού, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας πήρε οκτώ φορές παραπάνω πλεόνασμα από αυτό το οποίο ήθελε δεν θα έπρεπε να έχει καμία δυσκολία να επιστρέψει ένα κομμάτι πίσω.

ΕΡ.: Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, και πιο συγκεκριμένα στο δημόσιο τομέα, αποτελούν ένα «αγκάθι» σε κάθε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Έχετε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να χτίσει ένα τέτοιο καθεστώς, ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Εσείς, ως ΝΔ, θα τολμήσετε να πάτε κόντρα σε ένα σκληρό δημόσιο τομέα;
ΑΠ.:
Έχουμε μία άλλη αντίληψη, ότι υπάρχει περιθώριο για μικρότερο και καλύτερο Δημόσιο. Χωρίς απολύσεις. Μέσα από μία επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων, μέσα από αξιολόγηση των υπαλλήλων, μέσα από ορθολογική διαχείριση θα πετύχουμε μια πιο αποτελεσματική διοίκηση. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η Κυβέρνηση Τσίπρα παίζει με τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, στήνοντας ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, συνεχίζει να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Με το να στήνονται “παράγκες” στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.
Εμείς, δεν πρόκειται να δεχθούμε παράνομες μονιμοποιήσεις και βέβαια υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ακόμα συμμαζέματος των δημοσίων δαπανών, μέσα από τον εξορθολογισμό συστημάτων προμηθειών και μέσα από μία σωστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε