Συμβουλές πριν τις εξετάσεις

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργάνωσε το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης ΚΥΒΕΤΟΣ στην αίθουσα εκδηλώσεων της λέσχης ¨Ο Ζάκυνθος¨ την Κυριακή 30 Απριλίου. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Στράτος Στρατηγάκης , μαθηματικός, ερευνητής, σύμβουλος σταδιοδρομίας, εκπαιδευτικός συντάκτης του naftemporiki.gr. Mε εμπειρία 20 ετών σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και πανελλαδικών εξετάσεων ο κ Στρατηγάκης έλυσε απορίες του κοινού σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και έδωσε συμβουλές για σχετικά θέματα.
Αρχικά ανέλυσε τις ομάδες προσανατολισμού και τα μαθήματα που περιέχει η καθεμία και τόνισε τη σημασία επιλογής 5ου πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος.

Στη συνέχεια της συζήτησης έθιξε το θέμα της επιλογής σπουδών και επαγγέλματος στο καιρό της κρίσης και απάντησε σε ερωτήματα του τύπου: Αξίζει τον κόπο να σπουδάσω; Πως θα επιλέξω σπουδές; Τα λάθη στην επιλογή σπουδών. Πως θα επιλέξω επάγγελμα; Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω. Πως θα αντιμετωπίσω την κρίση;
Συμβούλεψε τους παρευρισκόμενους μαθητές να επιλέξουν σπουδές και επάγγελμα με βάση τα δικά τους θέλω και τους παρότρυνε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με κριτήριο τις δικιές τους προτιμήσεις και όχι κατά φθίνουσα σειρά μορίων. Ο κ. Στρατηγάκης εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο, ασκώντας δηλαδή το επάγγελμα που αγαπούν, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στη δύσκολη αγορά εργασίας τον καιρό της κρίσης και απέτρεψε τους μαθητές από το να επιλέξουν σπουδές βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τονίζοντας τον κίνδυνο αποτυχίας μελλοντικά. Επιπρόσθετα, ζήτησε από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου να μελετήσουν τους οδηγούς σπουδών των τμημάτων που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των σπουδών που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας έγινε παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Οδηγού Σπουδών και Επαγγέλματος και ενδεικτική χρήση του.
Ο Ηλεκτρονικός Οδηγός Σπουδών και Επαγγέλματος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για όλους τους μαθητές το οποίο προσφέρει εντελώς δωρεάν το φροντιστήριο ΚΥΒΕΤΟΣ, αποκλειστικά στη Ζάκυνθο, σε όλους τους μαθητές του αλλά και σε όσους παρακολούθησαν το σεμινάριο. Είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο όσοι έχουν κωδικό πρόσβασης από το φροντιστήριο. Έχει περιεχόμενο πάνω από 2GB και περιέχει οτιδήποτε θα ήθελε να μάθει ο υποψήφιος ή οι γονείς του για το Λύκειο, τις εισαγωγικές εξετάσεις, τις σπουδές στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό, τα Μεταπτυχιακά και τις Υποτροφίες, τα επαγγέλματα και τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και όλους τους οδηγούς σπουδών από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας!
Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος συναντήσεων που πραγματοποιηούνται όταν θεωρούμε ότι χρειάζεται και μπορούμε να προσφέρουμε ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές. Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στους μαθητές και στους γονείς τους, τόσο μέσω της μεθοδικής και συγχρόνως εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και με όποιον άλλον τρόπο μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι.