ΑΙΤΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ | Άμεση στελέχωση της Πυροσβεστικής μετά τις μετακινήσεις στα αεροδρόμια

Την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει προκαλέσει η στελέχωση των Πυροσβεστικών υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν μέσα στα Αεροδρόμια των Επτανήσων μετά την ανάληψη της διαχείρισης και λειτουργίας τους από τη Fraport Greece, η οποία έχει καταρτίσει ένα πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη του.
Η βασική ένσταση που εκφράζεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πολιτεία θα πρέπει να συμπληρώσει άμεσα τα κενά που έχουν δημιουργήσει οι μετακινήσεις προσωπικού από τις εκτός αερολιμένων Πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Ως γνωστό και σε ότι αφορά στην ασφάλεια πτήσεων και επιβατών, σύμφωνα με την διαταγή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα Ιόνια κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα συνολικά 56 πυροσβέστες που θα αποτελούν την δύναμη των νέων αυτοτελών σταθμών, ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονται και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, αλλά στο σύνολό τους μετακινούνται οικειοθελώς. Ωστόσο, το γεγονός αυτό φαίνεται πως άναψε μια ακόμη “φωτιά” με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να κάνει λόγο για αποδυνάμωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα Επτάνησα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ετοιμότητά τους, ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και αυξάνονται οι ανάγκες.
“Στα Ιόνια Νησιά στην κυριολεξία αποδυναμώνουν πλήρως τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίας, μεταφέροντας συνολικά 56 μάχιμους και έμπειρους πυροσβέστες στην Fraport για τις ανάγκες πυρασφάλειας των αεροδρομίων. Στα απόνερα της, αποικιακού τύπου, συμφωνίας που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο με την γερμανική κοινοπραξία για τα 14 αεροδρόμια, πολύ φοβάμαι ότι έχουμε πολλά ακόμα κακώς κείμενα να δούμε”, δήλωσε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι 56 πυροσβέστες που μεταφέρονται στα αεροδρόμια ευθύνης της Fraport είναι: 9 από την Κέρκυρα, 11 από την Λευκάδα, 23 από την Κεφαλονιά και 13 από τη Ζάκυνθο, με τον κ. Γαλιατσάτο να ερμηνεύει πως “ουσιαστικά ένα μεγάλο τμήμα της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος στα Ιόνια Νησιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό ούτε και για τις βάρδιες. Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει για την ετεροβαρή συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και Fraport, και η οποία δίνει στην γερμανικών συμφερόντων Κοινοπραξία δικαιώματα όχι μόνο στα 14 ελληνική αεροδρόμια, τα οποία της έχουν παραχωρηθεί, αλλά και σε γη, σε υπηρεσίες, σε ατέλεια φόρων και σειρά άλλων προνομίων”.

Στην ΕΝΠΕ
Το θέμα, έθεσαν από κοινού στη συνεδρίαση της ΕΝΠΑ οι περιφερειάρχες Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, εκφράζοντας την αγωνία τους και ζητώντας την άμεση ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, με έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες που εδρεύουν τα 14 αεροδρόμια, που εκχωρήθηκαν στην Fraport.