ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ | Η ανασυγκρότηση της χώρας ξεκινά από τις Περιφέρειες

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των περιφερειών στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες ο Πρωθυπουργός με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “μείζον εθνικό ζήτημα” την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα “δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση”.
“Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες” είπε και πρόσθεσε: “Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφικό επίπεδο”.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε στους περιφερειάρχες: “Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου”.

Ικανοποίηση
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εξέφρασαν οι περισσότεροι περιφερειάρχες στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν άμεσα τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια (ένα σε κάθε περιφέρεια), στα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς θα καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις.
Περιφερειάρχες, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, αναγνώρισαν ως θετικό το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση θα ξεκινήσει “από κάτω προς τα πάνω”, από το τοπικό και το περιφερειακό προς το εθνικό και όχι αντίστροφα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για ευρεία γκάμα ζητημάτων που απασχολούν τις περιφέρειές τους (αγροτικά, τουρισμός, βιομηχανία, μεταποίηση, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, δασικοί χάρτες, μεταφορές κ.λπ), με αιχμή την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τις καθυστερήσεις των έργων που αυτή προκαλεί.
“Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι ο ρόλος των Περιφερειών στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι καίριος, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού υποδομών όσο και σε αξιοπιστία διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων και πόρων. Ο κ. Πρωθυπουργός διακρίνοντας ότι οι Περιφερειάρχες είναι αξιόπιστοι συνομιλητές ξεκινά την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση με αυτή τη συνάντηση στην οποία ανταποκρινόμαστε, αναμένοντας τις διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης που εξήγγειλε και οι οποίες θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.