Μουσικές διαδρομές…. Chuck Berry


φωτο: New-Republic

Αγαπητοί μου μουσικόφιλοι χρόνια πολλά με υγεία και ευεξία ,μετά από απουσία λόγω εορτών αποφάσισα να επιστρέψουμε με τον νονό και δημιουργό του ύφους του rock n roll .Μιλάω για τον μουσικό που έσπασε τα σύνορα στις μουσικές προτιμήσεις ανάμεσα σε λευκούς και αφροαμερικάνους, αυτόν που κατάφερε και ένωσε τα ακούσματα δύο διαφορετικών μουσικών κοινών . Μιλώ φυσικά για τον Chuck Berry .

Η πρώτη ηχογράφηση του Chuck Berry ήταν το κλασικό σήμερα rock’n’roll «Maybellene». Κυκλοφόρησε το Μάιο του 1955 κι έγινε επιτυχία, πουλώντας 1.000.000 αντίτυπα μέσα σε λίγες βδομάδες, φτάνοντας στο Νο5 του αμερικάνικου τσαρτ. Ο ίδιος δήλωσε αργότερα για το όνομα που έδωσε τον τίτλο στο τραγούδι του: «Η μόνη Maybellene που γνώρισα ποτέ ήταν μια αγελάδα». Έγραψε ιστορία με το θρυλικό πια «Johnny B. Goode», το οποίο διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες ανεξαρτήτου ύφους όπως πχ τον Eddy Grant σε Reggae ρυθμό.
O Chuck Berry, γεννημένος στο St. Louis του Missouri το 1931, είναι ένας από τους τρεις ζωντανούς θρύλους του rock’n’roll μαζί με τον Little Richard και τον Jerry Lee Lewis, από τη χρυσή εποχή των 50ς, με δαφνοστεφανωμένη καριέρα και είναι ακόμη και σήμερα ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς στην ιστορία της μουσικής. Τόσο οι Rolling Stones, όσο και οι Beatles επηρεάστηκαν από εκείνον και ηχογράφησαν τραγούδια του στα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Μέχρι σήμερα οι Stones παίζουν τραγούδια του, όπως τα «Little Queenie», «Sweet Little Rock & Roller» (αγαπημένο του Keith Richards που το λέει ο ίδιος), «Carol». Ο Keith Richards μάλιστα όταν πρωτοσυνάντησε τον Mick Jagger κρατούσε ένα δίσκο του Chuck Berry με επιτυχίες του!
Άλλες μεγάλες επιτυχίες του: «Thirty Days», «Almost Grown», «Nadine», «School Days», «Rock’n’Roll Music», «Roll Over Beethoven», «Memphis», «Maybelline», «No Particular Place To Go», «Bye Bye Johnny», «My Ding – A – Lang», «Let It Rock», «Don’t You Lie To Lie» σ’ ένα μεγάλο κατάλογο επιτυχιών που διασκεύασαν συγκροτήματα, όπως οι Animals, Status Quo και πολλοί ακόμη, ενώ οι Beach Boys πήραν τη μελωδία του «Sweet Little Sixteen» κι έκαναν την πρώτη τους επιτυχία «Surfin’ USA», αλλά και ο Bob Dylan στο τραγούδι του «Subterranean Homesick Blues» βασίστηκε στο τραγούδι του Chuck Berry «Too Much Monkey Business». Κάθε συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του, ηχογραφούσε τουλάχιστον ένα κομμάτι του Chuck Berry!
Η αναβίωση των 50ς έφερε τον Chuck Berry στο προσκήνιο και στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80. Η επεισοδιακή συναυλία του στο Λυκαβηττό στις 20 Ιουλίου 1987 είναι σήμερα η πιο γλυκιά ανάμνηση των ροκαμπιλάδων της εποχής εκείνης.
Σε κάποιο άρθρο κατάφερα και διάβασα σχετικά για την υπέροχη στιγμή που ήρθε για μία και μοναδική φορά ο Chuck Berry στην Ελλάδα: «Άρχισε στις 9.50 μ.μ. και διακόπηκε στις 11.10 μ.μ. γιατί τα ‘σπασαν όλα! Ο κόσμος έπαθε αμόκ και ανέβηκε στη σκηνή, δέρνοντας τους σεκιουριτάδες. Όπως τον παλιό καλό καιρό! Διατηρήθηκε στην Αθήνα η παράδοση οι rock’n’roll συναυλίες να διακόπτονται, όχι να τελειώνουν. Στο Sweet Sixteen διακόπηκε η συναυλία, ενώ πρόλαβε να παίξει το Johnny B. Goode! Είχε μαζί του την κόρη του που τραγούδησε φανταστικά τα «Mojo Working», «Key Of The Highway» και «Stand By Me». Έξω από το Λυκαβηττό επικρατούσε rock’n’roll ατμόσφαιρα με 100 μεθυσμένους ροκαμπιλάδες μαζεμένους γύρω από μια κόκκινη Cadillac του΄50. Τραγουδούσαν πριν και σε όλη την συναυλία «1, 2, 3, 4, 5 Rock’n’Rol Will Never Die»! O Chuck Berry μάζεψε τον περισσότερο κόσμο που έχει μαζέψει ποτέ κανείς σε συναυλία στον Λυκαβηττό!»
Μέλος του Hall Of Fame από το 1986 ο Chuck Berry , ανήσυχος άνθρωπος και πνεύμα πράγμα που φαίνεται τόσο από τον βίο όσο και από τα (επιτυχημένα) κομμάτια του, ήταν το τέταρτο παιδί μίας oχταμελούς οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ιερέας ενώ η μητέρα του διευθύντρια σχολείου. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών συνελήφθη για ληστεία που διέπραξε στο Κάνσας και αποφυλακίστηκε στα εικοσιένα του. Η πρώτη επαφή με την μουσική έγινε στο γυμνάσιο όπου ουσιαστικά έκανε και το πρώτο του live ενώ ήδη έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε από παιδί. Mετά την αποφυλακισή, παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη και εργάστηκε για λίγο σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων μέχρι που ήρθε σε επαφή με τον Muddy Waters, ο οποίος τον προέτρεψε να απευθυνθεί στον Leonard Chess που είχε δική του δισκογραφική εταιρία. μέσα από τραγούδια Nat King Cole και του Muddy Waters. Ο θρύλος του rock n roll απεβίωσε σε ηλικία 90 ετων στο Μιζούρι των ΗΠΑ στις 17 Μαρτίου του 2017… Αναζητήστε τον.

By Roubis