ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ | Για τα πετρέλαια στο Ιόνιο ενημερώνεται η τοπική κοινωνία

Το θέμα της “Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος”, θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας στο Διοικητήριο. Ειδικοί επιστήμονες θα ενημερώσουν φορείς και τοπική κοινωνία για τη διαδικασία της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο που η τοπική κοινωνία έχει αυξημένο ενδιαφέρον, και η χρονική δυνατότητα που θα επιτρέψει στα Δημοτικά Συμβούλια των Ιονίων Νήσων να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις, που θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τελική απόφαση αναφορικά με το θέμα των πετρελαίων οδήγησε τον Περιφερειάρχη στη λήψη απόφασης για τις ημερίδες.
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ανάλογη ενημερωτική συνάντηση και στην Κεφαλονιά, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να λάβουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το θέμα.

Στόχοι…
Στη συζήτηση οι ειδικοί επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία:
• να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του ζητήματος,
• υπήρξαν κατηγορηματικοί όσον αφορά στην επίπτωση των ερευνών στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής του Ιονίου,
• έκαναν λόγο για την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των όρων προστασίας περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής της νομοθεσία και των όρων ασφαλείας, εξήγησαν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που εκτείνεται σε βάθος 8ετίας,
• διαβεβαίωσαν για δυνατότητα συνύπαρξης της τουριστικής οικονομίας των νησιών παράλληλα με τις δραστηριότητες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και
• ενημέρωσαν για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών αφενός στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (ποσοστό 5% επί των εισπραχθέντων φόρων) όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Σε δημόσιο διάλογο
Την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης Ιονίων Νήσων συγκαλεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν το θέμα «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο». Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη (στις αίθουσες διεξαγωγής των συνεδριάσεων των Περιφερειακών Συμβουλίων ανά Π.Ε.), στις 12 το μεσημέρι. Η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών γίνονται προκειμένου πριν ψηφιστεί ή όχι η Σ.Μ.Π.Ε. να έχουν επιλυθεί όλες τυχόν οι απορίες και διευκρινήσεις για το θέμα.

φωτο: ellada-russia.gr