ΕΞΩΘΕΝ ΑΠΕΙΛΗ | Θέμα χρόνου η ταξιδιωτική οδηγία για τα σκουπίδια της Ζακύνθου

Τη διαβεβαίωση ότι η Ζάκυνθος «θα λάμπει», μέχρι το τέλος Απριλίου, έδωσε στους εκπροσώπους των μεγάλων tour operators, o Δήμαρχος Ζακύνθου, Π. Κολοκοτσάς. Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στη διάρκεια κλειστής συνάντησης στο Δημαρχείο, στην οποία αναφέρθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες με τους πελάτες τους (tour operators), λόγω του προβλήματος των απορριμμάτων. Ο κίνδυνος για άμεση έκδοση Ταξιδιωτικής Οδηγίας για τη Ζάκυνθο είναι άμεσος, αρχικά από τη Μεγάλη Βρετανία που τηρεί ιδιαίτερα αυστηρά ταξιδιωτικά στάνταρτς ασφαλείας για τους υπηκόους της και στη συνέχεια από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των μεγάλων tour operators που δραστηριοποιούνται στο νησί μας: την TUI, την Thomas Cook, την Olympic και την Jet2Holidays. Συνολικά 9 εκπρόσωποι που άκουσαν τις νέες δεσμεύσεις του Δημάρχου και που πρόκειται να τις μεταφέρουν στους πελάτες τους.

Νέο χρονοδιάγραμμα με… ΧΥΤΑ
Από πλευράς Δήμου στη συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, Αντ. Νικολουδάκης. Ο κ. Κολοκοτσάς έδωσε ένα (ακόμη) χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το οποίο έφτασε και εγγράφως στους εκπροσώπους των Γραφείων, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, ώστε να το προωθήσουν στους tour operators, το βράδυ που προηγήθηκε της συνάντησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό, στις 27 Απριλίου 2017 ο Δήμος θα λάβει επίσημα την εντολή από τη Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, καθώς και από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή και Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, να ανοίξει και πάλι, προσωρινά, ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό και, την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 28 Απριλίου, ξεκινά η αποκομιδή των απορριμμάτων. «Μέσα σε ένα πενταήμερο θα έχει καθαρίσει όλο το νησί, θα έχει γίνει ‘γυαλί’. Αυτό ακριβώς ακούσαμε στη συνάντηση», δηλώνει σχετικά ο εκπρόσωπος μεγάλου τουριστικού γραφείου του νησιού, Μάρκος Δαμανάκης.
Η πίεση που ασκείται από τους μεγάλους tour operators που στέλνουν επισκέπτες στη Ζάκυνθο, είναι τεράστια. Κύριοι αποδέκτες της πίεσης αυτής είναι τα τουριστικά γραφεία του νησιού με τους εκπροσώπους τους να διαπιστώνουν το αδιέξοδο και να αποφασίζουν να ασκήσουν έντονη πίεση στο Δήμο ώστε να αναλάβει επιτέλους δράση. «Του καταστήσαμε σαφές ότι τίθεται θέμα υγείας των επισκεπτών κι επομένως είναι βέβαιο πως αν δεν γίνει κάτι θα εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία», τονίζει ο κ. Δαμανάκης.

Λύση και για το Νοσοκομείο
Εκτός από το θέμα των απορριμμάτων, ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση ήταν και αυτό των κλειστών χειρουργείων, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου. Και για εκεί, ωστόσο, ο Δήμαρχος είχε απάντηση. «Μας μετέφερε ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαθέτει, σε 10 ημέρες θα έχει λυθεί και αυτό το πρόβλημα», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο κ. Δαμανάκης. «Με άλλα λόγια, για όλα ΘΑ βρεθεί λύση και τίποτα δεν είναι βέβαιο. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι ‘αύριο ανοίγουν τα χειρουργεία’ ή ότι ‘αύριο ξεκινά η αποκομιδή των σκουπιδιών’. Τα ίδια ακούγαμε και πριν από ένα μήνα», προσθέτει. «’Περιμένουμε και βλέπουμε’, όπως λέμε στο χώρο μας», καταλήγει.