ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ | Επιστροφή στο… Σκοπό για το μεταβατικό στάδιο

Νέο δρομολόγιο αναμένεται να ακολουθούσουν τα απορρίμματα του νησιού που δεν θα περιλαμβάνει τις Ορθωνιές. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από επικοινωνία που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο, Αντ. Αντίοχο-Μπαλιακρά και το Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκο Πέττα, με στόχο να παρακαμφθεί η περιοχή των Ορθονιών από την ενδιάμεση λύση και να χρησιμοποιηθεί μόνον η περιοχή του Σκοπού, σε χώρο όμορο του ΧΥΤΑ, ιδιοκτησίας του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Αντίοχο-Μπαλιακρά συνάντηση στην Αθήνα έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Κοντονή προκειμένου να ανακουφιστεί η Ζάκυνθος από τα απορρίμματα και, κάτι τέτοιο, θα γίνει με τη χρήση του Σκοπού για την ενδιάμεση λύση.
Η συγκεκριμένη περιοχή θα φιλοξενούσε το δεματοποιητή των απορριμμάτων, κάτι που συνομολογήθηκε και συνυπογράφηκε, από όλες τις πλευρές, στην τελευταία συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Μ. Πέμπτη, ωστόσο στην πρόσφατη επικοινωνία φαίνεται πως σταδιακά, στην περιοχή αυτή θα μεταφερθούν περισσότερα μηχανήματα.
Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τα υπουργεία Δικαιοσύνης ή Εσωτερικών, επομένως μένει να δούμε αν και πως θα υλοποιηθεί η νέα αυτή πρόταση. Πάντως, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Κολοκοτσάς με τους tour operators, επιβεβαίωσε πως ο Σκοπός είναι η περιοχή που θα φιλοξενήσει το μεταβατικό στάδιο της ενδιάμεσης φάσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέχρι δηλαδή να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο ιδιόκτητος εξοπλισμός στο Λίβα.
Ωστόσο ήταν από την πρώτη στιγμή αναμενόμενο πως η εξέλιξη αυτή θα επέφερε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους του Καλαμακίου. Ο ΧΥΤΑ είναι τυπικά κλειστός και, κάθε απόφαση αναστολής απόφασης Σπύρου -αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό-, θα εκκινήσει την επιμέτρηση του προστίμου που μας έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ποσό που ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα. Επομένως υπάρχει ήδη ένα εμπόδιο. Πέραν τούτου το μέλος της Επιτροπής Κατοίκων του Καλαμακίου, Τ. Τζίμης, επισημαίνει έναν ακόμη: την ύπαρξη του όμορου στο ΧΥΤΑ χώρου. «Αν, όσοι το αποφάσισαν, πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση του δεματοποιητή, τότε δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους», λέει χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, μιλάμε για ένα χώρο λίγων δεκάδων στρεμμάτων (όσα δεν έχουν ακόμη κορεστεί) που είναι βραχώδης και απόκρημνος, τη στιγμή που ο δεματοποιητής απαιτεί χώρο πλήρως επίπεδο και μεγάλο για να λειτουργήσει όπως πρέπει. Σίγουρα τα δεματοποιημένα απορρίμματα είναι απείρως προτιμότερο από τα χύδην σκουπίδια χωμένα στο έδαφος ενός υπερκορεσμένου αι παράνομου -το επαναλαμβάνω- ΧΥΤΑ», λέει ο κ. Τζίμης.