ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΣΤΗ ΜΠΟΧΑΛΗ | Ένα πανηγύρι που ξυπνά μνήμες (φωτο)

Με κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος Παρασκευή μετά το Πάσχα το πανηγύρι της Χρυσοπηγής στη Ζάκυνθο. Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών προσήλθε σε ένα από τα πιο όμορφα προάστια της πόλης, για να συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και να απολαύσει τους ήχους του πατροπαράδοτου ταμπουρλονιάκαρου. Στις 11 το πρωί μετά την αρχιερατική λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας στους δρόμους και τα σοκάκια της γραφικής και γεμάτης λουλούδια Μπόχαλης μέχρι την είσοδο του Κάστρου, με την Φιλαρμονική Ζακύνθου να συνοδεύει την πομπή.Λίγη ώρα αργότερα η πομπή υπό τους ήχους της φιλαρμονικής επέστρεψε στο ναό με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο να τελεί δέηση και να ανταλλάσσει ευχές με τους επίσημους και τους πιστούς.

Τα ζακυνθινά πανηγύρια ήταν προπάντων μυρωδιές και ήχοι. Ιδιαίτερα αγαπητά ήταν τα πανηγύρια της Νιας Βδομάδας, εκεί αμέσως μετά τις ιδιαίτερα λαμπρές στο νησί μας τελετές του Μεγαλοβδόμαδου, όπου στην ουσία ήταν μια ατέλειωτη σειρά χαράς. Έτσι από νωρίς το απόγευμα της Νιας Πέμπτης έφταναν κάτω στη Χώρα από το πλάτωμα της Ζωοδόχου Πηγής οι νότες του κατεξοχήν μουσικού δίδυμου του νησιού μας, με το ταμπουρλονιάκαρο, που συνέχιζαν και την κυριώνυμη μέρα να δίνουν παρηγοριά στ’ αυτιά μας, αλλά και όλες μας τις αισθήσεις και την Κυριακή, στο κάλεσμα του Στυλίτη Αγίου, λίγο έξω από την πόλη, τα ίδια μουσικά όργανα υμνούσαν την αναγεννώμενη φύση και συνόδευαν τα βήματα των κυκλωτικών χορών των πανηγυριστών.

Είναι ένα από τα τελευταία παραδοσιακά πανηγύρια της Ζακύνθου που τελείται τις ημέρες του Πάσχα στην ιδιαίτερη Μπόχαλη που είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ζακύνθου, στα περίχωρα της πόλης και περιλαμβάνει τα γοητευτικά χωριά Ακρωτήρι, Κρυονέρι και Βαρρές. Φημίζεται για την εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά που φτάνει μέχρι τα γαλάζια νερά του Ιονίου και την Πελοπόννησο.