ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ Ο ΑΡΕΤΑΚΗΣ | Δεν παραδίδει το σχολείο αν ο Δήμος επιμείνει… “Μελένες”

Αμετακίνητος στην πρόθεσή του να ματαιώσει επ’ αόριστον την παράδοση του Δημοτικού Σχολείου Ορεινής Ζακύνθου στο Δήμο σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεση λύση για την μεταφορά των απορριμμάτων η περιοχή “Μελένες” εκφράζει ο κάτοικος Άνω Βολιμών και ευεργέτης της περιοχής Νικήτας Αρετάκης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εκφράσει τις αγωνίες και προβληματισμούς του μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πολύ δεν περισσότερο σήμερα που η κατασκευή του Σχολείου έχει ολοκληρωθεί, το σχετικό Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο για παράδοση, εγκαίνια και λειτουργία.
Σε Επιστολή του προς το Δήμαρχο επισημαίνει πως το σχολείο απέχει οπτικά 1.500 μ. περίπου από την εν λόγω περιοχή και προσθέτει πως “όταν έκανα τη δωρεά στο Δήμο και ενεκρίθη από το Υπουργείο Παιδείας η κατασκευή του και έγινε από τα τοπικά συμβούλια η επιλογή της θέσης και αγόρασα το οικόπεδο δεν προεβλέπετο η περιοχή “ΜΕΛΕΝΕΣ” να χρησιμοποιηθεί ως χώρος απορριμμάτων. Το σχολείο είναι ένα διαμάντι για την περιοχή και κατασκευάστηκε με προοπτική την εξυπηρέτηση της ορεινής περιοχής”.
Αναφερόμενος στο αγώνα που έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια και πως πέραν των χρημάτων διέθεσε και 4 συνεχή έτη από τη ζωή του “για την έκδοση αδειών και κατασκευής του έργου. Η τοποθέτηση απορριμμάτων σε μία θέση η οποία αδειοδοτήθη παράνομα διότι είναι δασική έκταση, είναι πύλη εισόδου στα χωριά της ορεινής Ζακύνθου, καταστρέφει τον τουρισμό και το περιβάλλον σε 5 χωριά της περιοχής, έχει ορατή επαφή με το σχολείο, είναι οικονομικά ασύμφορη για το Δήμο, συμφέρει μόνο τον εργολάβο, επελέγη χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη με υπολογισμό πολιτικού κόστους”.
Για αυτό θα επιδιώξει τη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης από ειδικούς επιστήμονες για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στη λειτουργία του σχολείου σε βάθος δεκαετιών, καθώς “ένας άνεμος 3 bf χρειάζεται 4 – 5 λεπτά για να φέρει τη δυσοσμία στο προαύλιο, οι δε γλάροι και τα όρνεα λόγω του ορεινού της περιοχής σε περιόδους κακοκαιρίας θα κατακλύζουν τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου”.
Δεν παραβλέπει να εκφράσει την πικρία και την αποκαρδίωση του αλλά και να αναφέρει πως “στην προκειμένη όχι μόνο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες για την περιοχή, όχι μόνο όλα έχουν γίνει στο πόδι αφού κανείς δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, όχι μόνο δεν έχουν μπει στον κόπο να ενημερώσουν τους πολίτες τι σκοπεύουν να κάνουν, αλλά το κυριότερο δεν υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας διότι δεν τους εμπιστεύονται”.