ΠΥΡΟΣΒΕΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ | Οι φωτιές από αμέλεια στερούν την επιδότηση

Την προσοχή όλων των πολιτών, ιδιαίτερα όμως των αγροτών, εφιστά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, Πύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, με αφορμή τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν από χθες στο νησί μας. Οι ισχυροί Ν.ΝΔ άνεμοι που πνέουν από χθες, σε συνδυασμό με το στεγνό έδαφος, καθιστούν υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική ή αγροτική έκταση, λόγω ανθρώπινης αμέλειας. «Οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί θα πρέπει να αποφύγουν καύση σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως υπολείμματα καλλιεργειών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο κ. Στεμπίλης.
Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει σημαντικά όταν τέτοιες καύσεις πραγματοποιούνται κοντά σε αγροτικές ή δασικές εκτάσεις.
Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού εξέδωσε ανακοίνωση προς αγρότες και κτηνοτρόφους, με την οποία τους ενημερώνει πως, σε περίπτωση που οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους κριθούν ένοχοι ή υπάρχουν γι’ αυτούς ενδείξεις ενοχής για τη διάπραξη εγκλημάτων εμπρησμού διαφόρων εκτάσεων, από πρόθεση ή από αμέλεια, τότε θα παύουν αυτομάτως να δικαιούνται την επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της, που έχουν εισπράξει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ετσι, πέραν των ποινικών κυρώσεων θα ζημιωθούν επιπλέον στέρηση της επιδότησης.

Για τους καθαρισμούς οικοπέδων
Με την αντιπυρική περίοδο να απέχει μόλις 12 ημέρες, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών ή κοντά σε αυτές, θα πρέπει να αναλάβουν την υποχρέωση να τα καθαρίσουν από ξερά χόρτα. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει κοπή και απομάκρυνση των χόρτων και των εγκαταλειμμένων καυστών υλικών ή όσων μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη, προκειμένου ν αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η Αντιπυρική Περίοδος
Όπως υπενθυμίζει σχετικά ο κ. Στεμπίλης, στη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου), απαγορεύεται αυστηρότατα η καύση αγροτικών εκτάσεων αλλά και χρήση φωτιά μέσα ή κοντά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Επιτρέπεται μόνον η καύση σιτοκαλαμιάς, μόνο με Αδεια Καύσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατόπιν αίτησης και αφού προηγουμένως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα υποδειχθούν από την Πυροσβεστική.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (Δρόμος Αεροδρομίου), εργάσιμες ημέρες, από τις 09:00 μέχρι τις 13:00.
«Παρακαλούμε για την συνεργασία σας και την πιστή εφαρμογή των παραπάνω υποδείξεων διότι μη τήρηση επισύρει πρόστιμα και μηνύσεις», επεσήμανε ο κ. Στεμπίλης.