“ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ” | Το μήνυμα των Ορθονιων στο Δήμο

«Είναι κατοικημένη περιοχή, λίγα μέτρα κοντά βρίσκονται σπίτια με μικρά παιδιά». Αυτή ήταν η πρώτη φράση με την οποία μας υποδέχτηκαν κάτοικοι των Ορθονιών που συγκεντρώνονται μέρα-νύχτα στις Μελένες, την τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εξοπλισμού του εργολάβου για τη μεταβατική φάση της ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση τν σκουπιδιών. Κάτοικοι με οικογένειες, σε σπίτια που απέχουν μερικές δεκάδες μέτρα από την τοποθεσία, ή που έχουν εκεί τα χωράφια, τα βοσκοτόπια, τα αμπέλια τους.
Με άλλα λόγια, σε απόσταση αναπνοής από το χώρο της εγκατάστασης. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδρούν, έντονα μεν αλλά με σπάνια ψυχραιμία, με επιχειρήματα και κυρίως με πολιτισμένη συμπεριφορά. Αλλωστε δεν είναι δογματικά αντίθετοι, απλώς ζητούν για άλλη μία φορά, αναλυτική ενημέρωση και διάλογο με τις αρχές. Οι φόβοι τους για υποβάθμιση και σχεδόν καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν πηγάζει από αντιδραστική διάθεση αλλά από έλλειψη πληροφόρησης και κυρίως, από το αίσθημα απώλειας της εμπιστοσύνης απέναντι σε αρχές που, διαχρονικά άλλα λένε και άλλα πράττουν.

Αβοήθητοι και χωρίς ενημέρωση
Οι Μελένες βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τν κεντρικό δρόμο Ζακύνθου-Βολίμών, στο ύψος των Ορθονιών. Είναι ένα καταπράσινο οροπέδιο, με «ντόπιες» ελιές, βελανιδιές, πεύκα (όσα έχουν απομείνει από πρόσφατες αποψιλώσεις. Ένα σπάνιας ομορφιάς υψίπεδο, στην καρδιά της Ζακύνθου. Ανάμεσα σε σκόρπιες κατοικίες και αγροικίες, σε βοσκοτόπια για βοοειδή και αιγοπρόβατα και σε αμπελώνες, βρίσκεται περιφραγμένο το οικόπεδο του ιδιώτη που το παραχώρησε στο Δήμο για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Οι κάτοικοι της περιοχής αδυνατούν να κρύψουν την αγανάκτηση αλλά κυρίως την έκπληξή τους, αφού διαπιστώνουν ότι ο χώρος που επιλέχθηκε βρίσκεται εκτός του οικισμού των Ορθονιών, αλλά σε πλήρως κατοικημένη περιοχή στις παρυφές του. Δεν αρνούνται ότι η περιοχή αυτή αδειοδοτήθηκε με βάση τοπογραφικά σχέδια και απεικονίσεις, ωστόσο, αναρωτιούνται αν έστω ένας αιρετός έχει επισκεφτεί την περιοχή για να τη δει από κοντά και να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι μια ανάσα από το οικόπεδο βρίσκονται σπίτι με παιδιά. «Η περιοχή μας είναι κατοικημένη, υπάρχουν σπίτια με μικρά παιδιά, φάρμες με γιδοπρόβατα και όλα αυτά σε απόσταση 150 έως 200 μέτρα από το χώρο που θέλουν να μας φέρουν σκουπίδια», λέει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Γιάννης Πυλαρινός. «Καλώ το δήμαρχο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας, να μας απαντήσουν αν ξέρουν που βρίσκεται αυτό το μέρος», προσθέτει.

Η χαμένη εμπιστοσύνη
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις αρχές που θέλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις είναι ότι πλέον δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της εκάστοτε δημοτικής αρχής έχει χαθεί έχει χαθεί ωστόσο από την πλευρά τους, οι αρχές, δείχνουν να αδιαφορούν για να αποκατασταθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης.
Με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή τους, οι Ορθονιάτες φοβούνται για το μέλλον των παιδιών τους και το δικό τους. «Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε εδώ, σε ένα φτωχό χωριό. Δεν είχαμε ευκαιρίες. Φοβάμαι λοιπόν τι ζωή θα έχουν τα παιδιά μας μετά από ότι γίνει», λέει η Κωνσταντίνα Πυλαρινού, της οποίας το σπίτι απέχει σχεδόν 300 μέτρα από το επίμαχο οικόπεδο. «Ζούμε από αυτά τα χωράφια, από εδω μαζεύουμε τα λαχανικά μας. Δεν είναι ακατοίκητη περιοχή, όπως λένε όλοι. Φοβόμαστε ότι θα μολυνθούν τα πάντα, είμαστε πολύ κοντά!», προσθέτει.

Το επίμαχο έγγραφο
Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει έγγραφο του Γ. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, Ευ. Καπετάνιου, με ημερομηνία 11 Απριλίου, με το οποίο, επί της ουσίας, κρίνει πως η αναγκαία λύση για την ενδιάμεση φάση είναι οι Ορθονιές και πως μπορεί άμεσα εκεί να γίνει η εγκατάσταση του εξοπλισμού, στην περιοχή που «δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω αδειοδότηση από Δασαρχείο ή άλλη Υπηρεσία», αναφέρεται στο έγγραφο. Για το Λίβα και το Γαλάρο, το έγγραφο αναφέρει πως για την αδειοδότησή τους απαιτούνται μελέτες που δεν έχουν κατατεθεί ακόμη από το Δήμο, εν γνώσει μάλιστα του ΦοΔΣΑ που είναι και ο υπεύθυνος, αρμόδιος φορέας. «Σας καλούμε για μία ακόμη φορά να συνεργαστείτε και να συντονίσετε με το Δήμο τις δράσεις και ενέργειές σας προκειμένου να εγκατασταθεί άμεσα ο εξοπλισμός της ενδιάμεσης λύσης […]», αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο απευθύνεται στο ΦοΔΣΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΡΘΟΝΙΩΝ

«Προκαλώ οποιονδήποτε από τους αιρετούς, κυρίως από το Δήμο και το Σύνδεσμο Διαχείρισης, να έρθει να μας δείξει το χώρο, αν γνωρίζει πού βρίσκεται. Κανείς δεν ήρθε εδώ να μας ενημερώσει. «Τον είτε το χώρο: αν πιστεύετε ότι είναι κατάλληλος για να έρθουν σκουπίδια, τότε να το υποστούμε. Πρώτα όμως πρέπει να έρθουν και να μας δείξουν τι ακριβώς θα κάνουν εδώ!».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΟΡΘΟΝΙΩΝ

«Θέλω να πω στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις ότι, τη θέση τους, την κρατάνε ζεστή, αλλά το πώς ζούμε εμείς εδώ, στα χωριά, δεν το ξέρουν. Γιατί θέλουν να μας φέρουν ένα ακόμη πρόβλημα; Γιατί ψάχνουν να τα φέρουν σε μέρη που ζουν άνθρωποι και ζωντανά; Δεν τους ενδιαφέρει; Φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει. Ας έρθουν να δουν ότι μένουμε δίπλα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΟΡΘΟΝΙΩΝ

«Δυστυχώς, εμένα δεν μπορούν να με πείσουν γιατί ζω στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και βλέπω ότι είναι η χώρα της λαμογιάς. Δεν δουλεύει τίποτα σωστά. Αυτός ο χώρος μπορεί να δουλέψει σωστά για 3, 4 ή 5 μήνες και μετά να εγκαταλειφθεί λόγω έλλειψης προσωπικού ή για άλλο λόγο και τελικά να τα αμολήσουν όλα στην τύχη τους».

ΜΑΓΔΑ ΜΠΟΖΙΚΗ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΟΡΘΟΝΙΩΝ

«Αν έρθουνε εδώ τα σκουπίδια δεν θα επηρεαστούμε μόνο εμείς που ζούμε εδώ αλλά και τα χωριά που συνορεύουν, όπως η Αναφωνήτρια, οι Μαριές και η Εξωχώρα. Να βρούνε λοιπόν ένα σημείο που να μην υπάρχουν κοντά κάτοικοι, οικογένειες, κτηνοτροφικές μονάδες, χωράφια και παιδιά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ

«Αν ήμαστε σίγουροι ότι θα γίνει σωστή διαχείριση, δεν θα υπήρχε θέμα. Γνωρίζοντας όμως τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι αιρετοί, τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, σε διάφορα άλλα μέρη της Ζακύνθου, ξέρουμε ότι ακριβώς το ίδιο θα γίνει κι εδώ. Και θα είναι χειρότερα γιατί η απόσταση είναι μεγαλύτερη και δεν θα μπορούν να ελέγξουν ό,τι γίνεται».