ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ | 300 Ζακυνθινόπουλα διεκδικούν μια θέση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 με τους υποψήφιους φέτος να διεκδικούν τις 70.726 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τις θέσεις αυτές, οι 43.758 αφορούν τα Πανεπιστήμια και οι 26.968 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ο αριθμός υποψηφίων στη Ζάκυνθο κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, δηλαδή σχεδόν 300 μαθητές διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα μαθήματα στα ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ σταματούν στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις (που φέτος θα προηγηθούν των Πανελλαδικών), θα διεξαχθούν κατά το διάστημα από 11 έως 26 Μαΐου. Οι προαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 11 Μαΐου και 2 Ιουνίου.
Στις 6 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για το ΕΠΑΛ οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 21 Ιουνίου ενώ στα Γενικά Λύκεια οι Εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 19.
Οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.
Φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης, παράλληλα με εκείνες των υπόλοιπων τάξεων των Γενικών Λυκείων. Για όσους υποψήφιους απουσίασα τον Ιούνιο λόγω σοβαρού προβλήματος, οι επαναληπτικές εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει και μία τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Ομαλότητα και ψυχραιμία
Υπενθυμίζεται πως φέτος επιστρέφει το 5ο Μάθημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στο οποίο ωστόσο θα εξεταστούν μόνον οι υποψήφιοι των Ιατρικών Σχολών. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στις οικογένειες των υποψηφίων, κυρίως λόγω δημοσιευμάτων μεγάλων ΜΜΕ, τουλάχιστον στη Ζάκυνθο τα πράγματα κυλούν ομαλά και όπως λέει ο προϊστάμενος της Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης, Κων. Γκούσκος, επικρατεί ηρεμία και ψυχραιμία από όλους τους υποψήφιους.

φωτο: Epoli.gr