ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ | Η οικονομική κρίση χτύπησε και τις γεννήσεις


φωτο: Shutterstock

Αρνητικές είναι οι περισσότερες νέες γυναίκες στο νησί μας αλλά και στην χώρα μας για να γεννήσουν ακόμα και ένα παιδί και να μεγαλώσουν έστω και κατά ένα μέλος την οικογένειά τους μαζί με τον σύζυγο τους. Η οικονομική κρίση στον τόπο μας, αναγκάζει πολλά νεαρά ζευγάρια να διστάζουν να φέρουν στον κόσμο ένα νέο άνθρωπο, αφού οι απαιτήσεις για τη διαβίωση τους είναι αυξημένες. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα των New York Times, η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα, με αποτέλεσμα να μην βοηθάει η χώρα μας μια μέλλουσα μητέρα να φέρει στον κόσμο ένα παιδί που τόσο πολύ θέλει.
Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες για μια γυναίκα είναι αρκετά δύσκολες για να ζήσει το θαύμα της μητρότητας, με τις περισσότερες να αναγκάζονται να μην κάνουν παιδιά λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ άλλες σφίγγουν τα δόντια και δουλεύουν σκληρά για να δημιουργήσουν μια αγαπημένη οικογένεια.

Απαιτήσεις – γολγοθάς
για τις νεαρές γυναίκες

Με τις περισσότερες μητέρες στην εποχή μας να αναγκάζονται να δουλέψουν για να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα έχουν ανάγκη, οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακόμα πιο δύσκολες για μια νέα οικογένεια, αφού και οι δυο γονείς αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες, ενώ τα παιδιά τους τα φυλάει η γιαγιά, ο παππούς ή κάποιος άλλος συγγενής. Στο νησί μας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αφού τα νεαρά ζευγάρια βρίσκουν πιο πρόσφορο έδαφος για να δημιουργήσουν οικογένεια, χάρις και στην βοήθεια από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η απόκτηση παιδιού γίνεται απαγορευτική στους νέους. Βασικό λόγο αποτελεί η ανεργία των ίδιων ή και των συντρόφων τους ή η επισφάλεια της τυχόν απασχόλησής τους (συχνά χωρίς κοινωνική ασφάλεια) και των εισοδημάτων τους.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
Σοφία Πυριόχου

“Σίγουρα είναι δύσκολες οι συνθήκες. Οι γυναίκες δεν κάνουν εύκολα παιδιά. Τα παιδιά είναι θείο δώρο και σίγουρα είναι το πιο ωραίο πράγμα. Είναι δύσκολο για μια μαμά να είναι εργαζόμενη και να έχει πολλές υποχρεώσεις προς τα παιδιά. Σίγουρα η κρίση επηρεάζει πολύ αυτό το κομμάτι. Μια μαμά θέλει να προσφέρει στα παιδιά και δεν είναι εύκολο όταν εργάζεται πολλές ώρες και όταν οι καταστάσεις απαιτούν να πληρώνει σε άλλα πράγματα και να μην προσφέρεις στα παιδιά σου”

Χριστίνα Κόντσιτς
“Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει διάφορους τομείς, αλλά πιστευώ ότι είναι καθαρά θέμα το πως νιώθει η γυναίκα και αν θέλει να γεννήσει ένα παιδί ή όχι. Πιστεύω ότι υπήρξαν πιο άσχημες περιόδοι από αυτή που ζούμε τη σήμερον ημέρα. Στην εποχή μας οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και οι δυο γονείς πρέπει να εργάζονται και αυτό φέρνει μεγάλες δυσκολίες, διότι πρέπει να υπάρχει άλλο άτομο να κρατήσει τα παιδιά και για αυτό δυσκολεύονται τα περισσότερα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν”

Σωτηρία Νικολίδου
“Είναι δύσκολο στην εποχή μας οι άνθρωποι να τεκνοποιούν λόγω οικονομικών δυσχερειών και άλλων παραγόντων. Είναι δύσκολο τα ζευγάρια να παντρεύονται και να κάνουν δυο παιδιά. Είναι πάρα πολλές οι απαιτήσεις. Εγώ έχω δυο παιδιά και είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις οικονομικά, ιδιαίτερα όταν μεγαλώνουν τα παιδιά. Ο ρόλος της μητέρας είναι πολύ βασικός. Πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά της. Ωστόσο, χωρίς να εργάζονται και οι δυο δύσκολα ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις, για αυτό δυσκολεύονται τα περισσότερα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν”