Οι Ζακυνθινές Πασχαλινές γεύσεις | Δείτε το μεζέ που ξεχωρίζει…

Μια μοναδική εμπειρία αποτελεί για το Ζακυνθινό Πάσχα και η τοπική γαστρονομία. Τα παραδοσιακά φαγητά ταξιδεύουν γευστικά καθένα που επισκέπτεται τον τόπο μας. Ένα από τα περίφιμα και φημισμένα φαγητά μας, είναι το Σγατζέττο αυγοκοφτό (μαγειρίτσα) αν και οι περισσότεροι στο νησί το προτιμού σάλτσα.
Παλαιότερα στη Ζάκυνθο το Μ.Σάββατο το βράδυ, κατά το έθιμο έτρωγαν ζουμί από κρέας ή από πατσά,αυγά κόκκινα,πρέτζα και χοιρομέρι. Στη συνέχεια ο ζωμός αντικαταστάθηκε με το σγατζέττο αυγοκοφτό,τη λεγόμενη μαγειρίτσα με την οποία διακόπτεται η νηστεία της Σαρακοστής.
Ωστόσο, τι καλύτερο, όταν γυρίζουμε το βράδυ από την Ανάσταση με τους αγαπημένους μας, να μας περιμένει στο σπίτι μια κατσαρόλα με μπόλικη αχνιστή μαγειρίτσα, πυκνή, αυγολεμονάτη και λαχταριστή, βάλσαμο για το στομάχι. Μην ξεχνάτε πως, όσοι τηρούν τη νηστεία για ολόκληρη τη Σαρακοστή, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που θα καταναλώσουν και που θα τερματίσει την μακρόχρονη νηστεία. Ο λόγος είναι πως η μαγειρίτσα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το στομάχι, πριν… υποδεχτεί τις ποσότητες του κρεάτων, των γαλακτοκομικών και των μεζέδων που ακολουθούν την επόμενη ημέρα.

Υλικά:
• εντόστια κατσικιού (συκώτι,πνευμόνια,καρδιά,γλυκάδια,έντερα κατσικιού,λίγο πατσά)
• 4 ποδαράκια κατσικιού
• 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 μάτσο μαϊντανό
• 2-3 αυγά
• χυμός 3 λεμονιών
• αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε με άφθονο νερό τα έντερα αφού γυρίσουμε την μέσα μεριά έξω.Πλένουμε τα ποδαράκια.Παίρνουμε ένα ποδαράκι και ένα κλωνάρι μαϊντανό και τυλίγουμε το έντερο γύρω του.Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα έντερα,τυλίγουμε όλα τα ποδαράκια και στο τύλιγμα προσθέτουμε και τα γλυκάδια.Ψιλοκόβουμε και το συκώτι,τα πνευμόνια,την καρδιά και λίγο πατσά χωρίς να τον γδάρουμε σε μικρά κομμάτια.Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό τα ρίχνουμε και τα ζεματίζουμε.Τ’αφήνουμε λίγο να βράσουν,τα ξαφρίζουμε και τα σουρώνουμε.Σ’έναν νταβά ρίχνουμε το λάδι και τοποθετούμε τα ποδαράκια με τα τυλιγμένα έντερα.Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,τον άνηθο και τα κομμένα κομμάτια από τα εντόστια.Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν.Όταν αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε απ΄την φωτιά.Πριν σερβίρουμε χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα,προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού.Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από τη σούπα και ανακατεύουμε αργά-αργά συνεχώς.Το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι ν’αδειάσει όλο το μείγμα.
Σερβίρεται ζεστή!
Πηγές:
1) Παραδοσιακή Ζακυνθινή Κουζίνα
Μαρία Φιορεντίνου
2)Ζακυνθινα Φαγιά,Ψωμιά Και Γλυκίσματα
Διονύσης Βίτσος
Εκδόσεις:ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΣ

Ο μεζές του ζακυνθινού
Το έθιμο είναι να τρώνε χοιρομέρι την Ανάσταση (είδος παστού χοιρινού που έχει ψηθεί στον ήλιο και γίνεται από τα λιπαρά μέρη του χοίρου, το οποίο καρυκεύεται με πιπέρι δάφνη και σκόρδο), το έχουν μόνο τα επτάνησα. Δεν υπάρχει σπίτι ζακυνθινό, που να λείπει το χοιρομέρι από το αναστάσιμο τραπέζι του.
ΠΗΓΗ: http://mikrikouzina.blogspot.gr