Η «ΗΜΕΡΑ» σας ευχεται ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ | Για τον άνθρωπο και την κοινωνία

“Καλή Ανάσταση”… μια ευχή χιλιοειπωμένη αλλά που στις μέρες μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για να εκφράσουμε την χρησιμότητά της ώστε το μήνυμα που εκπηγάζει από τον πανάγιο τάφο να ωθήσει την κοινωνία να αποκτήσει δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Να ξεχάσει την σκληρή πραγματικότητα και να επενδύσει στην ελπίδα, αφού η κρίση παγκόσμια ή εγχώρια παρέχει τη δυνατότητα να δώσουμε απλόχερα τη συμπαράστασή μας και χαρά στο διπλανό μας. Η αγάπη προς όσους εκτιμούμε και ανήκουν είτε στον κλειστό μας κύκλο, είτε σε γνωστούς και φίλους, οφείλει αυτές τις ημέρες όχι μόνον να δυναμώνει αλλά και να εμπεριέχει και τώρα αλλά και για όλο τον χρόνο, το ενδιαφέρον μας για το σύνολο. Αυτό το “εμείς” που ξεχάσαμε την εποχή των παχέων αγελάδων ο καθένας για τους δικούς του λόγους, οφείλει να επανέλθει στις ζωές μας και τούτη η εποχή της κρίσης η οποία αν μη τι άλλο είναι βαθύτατα αξιακή πέραν της οικονομικής κατάστασης.
Oι ετοιμασίες για το Μεγαλοβδόμαδο και το Πάσχα κορυφώνονται. Όλο το νησί προσπαθεί να βάλει τα καλά του, να αποτινάξει λίγη από τη μιζέρια της καθημερινότητας. Το τελευταίο διάστημα το νησί μας φαίνεται να κρατά την ανάσα του. Οι σχεδιασμοί πήγαν περίπα¬το. Οι προγραμματισμοί πήγαν φούντο. Οι ανακοινώσεις είναι αποκλει¬στικά οικονομικής φύσεως και χωρίς λύσεις.

Μια ευκαιρία…
Όσες δυσκολίες και εμπόδια και αν αντιμετωπίζουμε, πρέπει πάντα να υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον. Ειδικά τούτες τις ημέρες, αυτό που όλοι ελπίζουν είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν στο παρελθόν και να επιστρέψουν η χαρά και τα χαμόγελα.
Για όλους το χτές και το σήμερα είναι γεμάτο προβλήματα είτε από πολιτικής πλευράς, είτε από προσωπικής άποψης, αφού οι οικονομικές και άλλες δυσκολίες να είναι μεγάλες. Μπορεί λοιπόν κανείς να μην ξεχνά τα προβλήματά του και φυσικά, να μην λύνονται. Μπορούμε όμως να χαμογελάσουμε και να κοιτάξουμε για λίγο μόνο τα καλά που συμβαίνουν γύρω μας.
Κάθε γιορτή, θα πρέπει να ξεφύγει από τον κλειστό κύκλο της συνήθειας και αυτό το «λόγω της ημέρας». Nα γίνει για εμάς η κάθε μέρα που περνάει, μια ευκαιρία τόσο να διορθώσουμε τα όποια μας λάθη, όσο και να αποδείξουμε πως ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αλληλεγγύης, δεν έχει χρόνο ή τόπο.
Είναι η καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο: θα πρέπει το νόημα της αλληλεγγύης και της αγάπης για όλους να ειδωθεί όχι υπό την στενή έννοια των ημερών, να μην του προσδώσουμε «μουσειακό» και επετειακό χαρακτήρα, αλλά να καταστεί οδηγός επιβίωσης σε μια ζωή στην οποία όλα δείχνουν να ξεφτίζουν και να εκφυλίζονται. Αυτές οι γιορτές ας ειδωθούν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτοβελτίωση και προβληματισμό.

Έξοδος από την ακεφιά
Όσο προβληματισμένοι κι αν αισθανόμαστε, τούτες τις γιορτινές ημέρες, υπάρχουν τρόποι για να ανεβούμε ψυχολογικά στη στιγμή και να σκάσει αβίαστα το χαμόγελο στα χείλη μας. Έστω και για λίγες ημέρες ας αφήσουμε τα προβλήματα στην άκρη και ας γελάσουμε!
Ειδικά, όταν σε τούτες τις δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά στιγμές, αν αποδεχτούμε τα μηνύματα αισιοδοξίας και εξόδου από την ακεφιά τότε έχουμε κάνει ένα βήμα πιο μπροστά. Έτσι και φέτος παρά τις δυσκολίες το σημαντικότερο είναι να αντικρίζουμε περισσότερα χαμόγελα.

Ας ξεφύγουμε
Είναι λοιπόν, μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε για λίγο από την πραγματικότητα και να δούμε την όμορφη και φωτεινή πλευρά της ζωής. Εμείς ευχόμαστε για όλους, να παραμείνει η θετική οπτική ακόμη και όταν τα γιορτινά φωτάκια μπουν πάλι στα κουτιά τους και το δέντρο ξεστολιστεί.
Άλλωστε για να νιώσεις χαρά δεν χρειάζονται σμαράγδια, πανάκριβα κινητά και εξορμήσεις στα χιονοδρομικά κέντρα. Χρειάζεται λίγο αλεύρι, λίγη ζάχαρη και πολλή αγάπη. Όπως είχε πει και ο Ελύτης… «ο άνθρωπος για να περάσει καλά χρειάζεται λίγο ψωμί, λίγο κρασί, Χριστούγεννα και Ανάσταση». Αυτό είναι το πραγματικό νόημα των εορτών.