Αποφάσισαν… ΟΡΘΟΝΙΕΣ για τα σκουπίδια | Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών

Στον ελεύθερο της περιοχής των Ορθονιών πρόκειται να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός του αναδόχου για το μεταβατικό στάδιο της ενδιάμεσης λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη του Πάσχα, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, σε (μία ακόμη) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με τα απορρίμματα στο νησί –αδιέξοδο που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση των καθιερωμένων λιτανειών του Πάσχα, τουλάχιστον στην πόλη.
Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μόνον ο δεματοποιητής σε χώρο όμορο του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, ώστε να συμπληρωθεί η διαδικασία.
Τέλος, αποφασίστηκε να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα οι αδειοδοτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από το Δήμο για την ενδιάμεση φάση, στην περιοχή του Λίβα. Σύμφωνα με το Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Παναγιωτόπουλο, θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Δασών, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που συνοδεύουν την έκδοση αδειών (πρόκειται για μελέτες αναδάσωσης, οδοποιίας κ.ά.).

Αντιδράσεις vs κοινωνική συναίνεση
Οι αντιδράσεις από τους κατοίκους των Ορθονιών είναι έντονες και εκδηλώθηκαν ήδη, όπως είναι γνωστό, από το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, με προπηλακισμό του Δημάρχου και των συνεργατών του, σε καφετέρια της πόλης. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα πρέπει και οι κάτοικοι να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Αν κάθε περιοχή που διαθέτει άδεια, αρνείται και οι κάτοικοι αντιδρούν, τότε δεν θα βρεθεί μέρος για τα απορρίμματα και το πρόβλημα θα συνεχιστεί», είπε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ελλειψη ενημέρωσης
Όπως εξηγεί ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων. Δεν έχει γίνει εκτενής και αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων για το πώς θα γίνει η διαδικασία της μεταβατικής φάσης, πως δεν υπάρχει απλό έκθεση σκουπιδιών στο περιβάλλον και πως δεν υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση από τν τρόπο που γίνεται η διαχείριση.

Ούτε ένα ευρώ για μεταφορά
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για μεταφορά ποσοτήτων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εκτός Ζακύνθου, θα πρέπει να αναφέρουμε αφενός ότι η Ζάκυνθος δέχτηκε δύο αρνητικές απαντήσεις από τους ΦοΔΣΑ Πύργου και Κεφαλονιάς, οι οποίοι είχαν δεχτεί σχετικά αιτήμτα, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολιάζει πως, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ζακύνθου, Παν. Μυλωνάς, έχει ξεκαθαρίσει σε όλες τις συσκέψεις του υπουργείου Εσωτερικών, πως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων (σε περίπτωση που υπήρχε κάποια θετική απόκριση), επομένως κάθε αίτημα είναι μάλλον άτοπο.

Για τις δηλώσεις του κ. Χρυσόστομου περί κυρώσεων των λιτανειών, ο κ. Κολοκοτσάς δήλωσε πως ούτε ο ίδιος πρόκειται να παρευρεθεί στις λιτανείες αν τα σκουπίδια δεν έχουν μαζευτεί από την πόλη.