Καλή Ανάσταση

Και ενώ θα περίμενε κανείς με καυστικότητα και ύφος δικαστικού λειτουργού για μια ακόμη φορά να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, να άγουμε και να φέρουμε από τον Άννα στον Καϊάφα αρχές και υπευθύνους για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού και στο τέλος να τους οδηγήσουμε στον Πιλάτο, δεν θα το πράξουμε.
Θα αρκεστούμε στο γεγονός πως η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα πιο βαθύ νόημα. Το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης. Πάσχα σημαίνει πέρασμα από το ένα σημείο στο άλλο, πέρασμα του Εβραϊκού λαού από την σκλαβιά στην ελευθερία και την γη της επαγγελίας.
Ας γίνει αυτό το Πάσχα το δικό μας πέρασμα σε μια καλύτερη ζωή!
Και εδώ μας έρχονται στο νου όλοι όσοι δεν βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Που τα έχουν όλα πλουσιοπάροχα και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να ενισχύσουν όσους το έχουν ανάγκη, να τους προσφέρουν ένα χαμόγελο και την ηθική δυνατότητα ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει.
Για τους περισσότερους, το Πάσχα είναι μια όμορφη ανοιξιάτικη γιορτή που προσφέρει την ευκαιρία να περάσουμε τη μέρα με την οικογένειά μας και να ευχαριστηθούμε με το όσα έχουμε.
Για κάποιους άλλους μια δοκιμασία. Διότι όταν το πορτοφόλι είναι άδειο, η τσέπη τρύπια, και εσύ πρέπει να εξηγήσεις γιατι φέτος δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις τα αυτονόητα στην οικογένειά σου, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Ο Ντοστογιέφσκι, στους “Αδελφούς Καραμαζώφ” είπε: “χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται”, αλλά η γιορτή του Πάσχα δηλώνει “Με το Θεό, όλα είναι δυνατά”. Πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας που ξεπερνάει τους περιορισμούς μας και θριαμβεύει πάνω στους χειρότερους φόβους μας.
Αυτή η γιορτή συμβολίζει και μια ευρύτερη ψυχική διαδικασία της εξάλειψης και της αναγέννησης. Εγκαταλείπουμε όλα όσα είμαστε και δεν μας αρέσουν και προσπαθούμε να κερδίσουμε κάτι νέο, να αναγεννηθούμε ψυχολογικά με διαφορετικό τρόπο.
Χάνουμε τις περισσότερες φορές το αληθινό νόημα, το αντικαθιστούμε με υποκατάστατα, που είναι όλος αυτός ο καταναλωτικός θρίαμβος, συνειδητά η ασυνείδητα προσπερνούμε την ουσία και μένουμε στο κέλυφος.
Η αγάπη προς όσους εκτιμούμε και ανήκουν είτε στον κλειστό μας κύκλο, είτε σε γνωστούς και φίλους, οφείλει αυτές τις ημέρες όχι μόνον να δυναμώνει αλλά και να εμπεριέχει και τώρα αλλά και για όλο τον χρόνο, το ενδιαφέρον μας για το σύνολο, αυτό το “εμείς” που ξεχάσαμε την εποχή των παχέων αγελάδων ο καθένας για τους δικούς του λόγους, οφείλει να επανέλθει στις ζωές μας και τούτη η εποχή της κρίσης η οποία αν μη τι άλλο είναι βαθύτατα αξιακή πέραν της οικονομικής κατάστασης.
Πάσχα δεν είναι η λατρεία του φαγητού, το πανηγύρι, ο χορός και το ποτό. Πάσχα δεν είναι οι σούβλες στο δρόμο, δεν είναι η ανταλλαγή ευχών, δεν είναι η επιστροφή στο χωριό ή τουλάχιστον, δεν είναι μόνο αυτά.
Είναι μια ευκαιρία για να κάνει κανείς την ενδοσκόπησή του, για να ρίξει μια διεισδυτική ματιά στον εσωτερικό του κόσμο και να αναλογιστεί για την πορεία του, τις αξίες του και τους στόχους του.

φωτο: Enallaxnews.gr