ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ | Η Ζάκυνθος στην τελική ευθεία για το Πάσχα

Το Πάσχα απέχει μόλις λίγες ημέρες και φέρνει μαζί του την ανεπίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν. Οι προετοιμασίες των μονάδων βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ ολόκληρες περιοχές του νησιού έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια, λόγω ανοικοδόμησης νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή επέκτασης των ήδη υπαρχόντων, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα την αλματώδη αύξηση της ζήτησης κλινών στη Ζάκυνθο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο της τάξης ακόμη και άνω του 10% επί των περσινών αφίξεων, κάτι που γεμίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό. Αλλωστε κάτι τέτοιο θα έχει σίγουρα αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία. Οσο λοιπόν, τα πράγματα βαίνουν τόσο θετικά η μοναδική τροχοπέδη της τουριστικής έκρηξης στο νησί είναι τα δύο της προβλήματα: τα χειρουργεία και τα απορρίμματα. Οι φόβοι για δυσφήμιση της Ζακύνθου από τους πρώτους επισκέπτες παραμένουν και οι φορείς του τουρισμού κρούουν για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, δίνοντας τελευταία διορία για επίλυση του θέματος, το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και καταφθάνει στη Ζάκυνθο το πρώτο αεροσκάφος από την Ολλανδία.

Αύξηση άνω του 10%
Με όσους τουριστικούς πράκτορες έχουμε επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες, αυτό που λαμβάνουμε ως εκτίμηση ακόμη και ως πεποίθηση για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, είναι μια σημαντικότατη αύξηση επί των περσινών αφίξεων, που ίσως ξεπεράσει το 10% ή ακόμη και το 11%. Ηδη για τα περισσότερα δωμάτια των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, οι προκρατήσεις έχουν ξεπεράσει το 60% και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Όπως εξηγεί ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Λουκίσσας, «η βρετανική, η πολωνική, η ολλανδική και η τσεχική αγορά σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση για τη Ζάκυνθο. Ολες πάντως πηγαίνουν αρκετά καλά», λέει ο κ. Λουκίσσας.

Το Brexit δεν έφτασε στη Ζάκυνθο
Μπορεί στη Μ. Βρετανία να έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για την εκκίνηση του Brexit, ωστόσο ο αντίκτυπος, τουλάχιστον ακόμη, δεν είναι άμεσος ούτε αρνητικός, σε ό,τι αφορά τη ροή Βρετανών επισκεπτών στη χώρα μας αλλά και πιο συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο που αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους πρώτους τους προορισμούς. Οι τουριστικοί πράκτορες που ειδικεύονται στη βρετανική αγορά δεν βλέπουν άμεση επιρροή φέτος στη ροή προς την Ελλάδα. Τα τουριστικά πακέτα έχουν κλειστεί από νωρίς, κατά τη βρετανική συνήθεια, και τα μηνύματα είναι άκρως θετικά. «Το Brexit δεν φαίνεται να μας επηρεάζει άμεσα, τουλάχιστον για φέτος», λέει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης. «Για την περίοδο του 2017 δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και να επηρεαζόμαστε από αυτή την εξέλιξη», προσθέτει.
Η διαπίστωση αυτή συμπληρώνει τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με το θέμα, όταν πριν από περίπου ένα χρόνο διενεργήθηκε το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά το πρώτο σοκ, επικράτησε η αναγκαία ψυχραιμία που έδειξε πως, τουλάχιστον η πρώτη χρονιά μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., δεν επηρεάζει άμεσα κανένα βρετανικό τουριστικό προορισμό.
Η θετική αυτή εικόνα ενισχύεται ολοένα από τη στάση της Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο που αποθαρρύνει τους περισσότερους Ευρωπαίους να την επισκεφτούν, ιδιαίτερα μετά τις προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών. Ετσι, ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ρεύμα αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα και το Ιόνιο.

Οι άλλες αγορές
Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα μηνύματα από τις αγορές της Πολωνίας και της Ολλανδίας που ακολουθούν αυτήν της Βρετανίας. «Οι αγορές αυτές εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική, κυρίως η Πολωνία και εκεί πάμε πραγματικά πάρα πολύ καλά», λέει ο κ. Φιλιπποπολίτης. Παρουσιάζουν αύξηση όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και αριθμητική, κάτι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, ποσοστιαία άνοδο στη Ζάκυνθο εμφανίζει και η αγορά της Γερμανίας, αφορά όμως πολύ μικρό αριθμό επισκεπτών σε αριθμητικά μεγέθη. Συμπερασματικά το ζακυνθινό τουριστικό προϊόν είναι υψηλής ποιότητας, με καλά ξενοδοχεία και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών αν και πάντα επιδέχεται βελτιώσεων. Ετσι, με αυτό ως δεδομένο, η εικόνα προδιαγράφεται μάλλον θετική.

Οι Διεθνείς Εκθέσεις έδωσαν το σύνθημα
Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό ήταν εξαιρετικά ευοίωνες ήδη από τους προηγούμενους μήνες, όταν διοργανώθηκαν οι μεγάλες διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις στο εξωτερικό. Οσοι συμμετείχαν (κυρίως ιδιώτες, αφού λίγες ήταν οι συμμετοχές της Ζακύνθου σε επίπεδο φορέων), κάνουν λόγο για μια χρονιά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως η καλύτερη των (πολλών) τελευταίων ετών. «Τη θετική πρόβλεψη για τη φετινή τουριστικής περιόδου τη γνωρίζαμε ήδη», τονίζει ο τουριστικός πράκτορας, Μάνθος Μπολίδης.

Περίπλοκη κατάσταση
Το κλίμα λοιπόν φέτος είναι θετικότερο και το τέλος της περιόδου θα ολοκληρωθεί με πολύ καλά νούμερα αλλά εδώ έγκειται ο κίνδυνος: η ίδια η θετική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη ζήτηση για καταλύματα φέτος ίσως γυρίσει εναντίον μας, ιδιαίτερα στα μέσα του μήνα, οπότε θα έχουμε και τις πρώτες αφίξεις σε μεγάλους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, από τις 15 Απριλίου έχουμε την πρώτη πτήση από την Ολλανδία, συνεχίζονται αφίξεις στη διάρκεια της Εβδομάδας του Πάσχα ενώ στις 28 Απριλίου καταφθάνουν οι πρώτοι Πολωνοί –όλες οι αφίξεις αναμένονται σε μεγάλους αριθμούς. «Οι άνθρωποι αυτοί τι θα εισπράξουν ερχόμενοι εδώ και τις θα μεταφέρουν στους συμπατριώτες τους;», αναρωτιέται εύλογα ο τουριστικός πράκτορας, Μάνθος Μπολίδης. «Μήπως τελικά η φετινή, πολύ καλή εικόνα, μάς γυρίσει μπούμερανγκ, έτσι όπως τα έχουμε καταφέρει;», προσθέτει. «Το πρόσημο είναι θετικό, η αύξηση αναμένεται διψήφια, οι αγορές ζητούν από τη Ζάκυνθο περισσότερες κλίνες και τελικά υπάρχει κίνδυνος με το τι τελικά θα παρουσιάσουμε σε όλους αυτούς τους επισκέπτες που αναμένουμε», συμπληρώνει.

Εκρηξη ανοικοδόμησης και επεκτάσεων
Η εξαιρετικά τεράστια ζήτηση προς τη Ζάκυνθο έχει συνεπακόλουθα προκαλέσει οικοδομική έκρηξη στο νησί, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια ανάγκη σε κλίνες που αναπόφευκτα προέκυψε. Η Ζάκυνθος λοιπόν, παρά τα τρομακτικά της ελλείμματα σε υποδομές, προετοιμασία από τις αρχές και αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της, τελικά, βοηθούμενη και από τις διεθνείς και όχι μόνο- συγκυρίες, κατάφερε να προσελκύσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Μπορεί να τους εξυπηρετήσει με τα διαθέσιμα καταλύματά της; «Το πρόβλημα έλλειψης κλινών είναι υπαρκτό, ισχύει και, για το λόγο αυτό, βλέπουμε τόσες πολλές εργασίες ανοικοδόμησης νέων μονάδων ή επεκτάσεων, που θα λειτουργήσουν από το 2018», λέει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Λουκίσσας. «Αν σε εμένα, που είμαι τουριστικός πράκτορας, ζητηθεί από μια καινούρια εταιρεία να παρέχω ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να την εξυπηρετήσω. Ολοι οι πράκτορες της Ζακύνθου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα», συμπληρώνει.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της έκρηξης οικοδόμησης νέων μονάδων αποτελεί το Τσιλιβή, μεγάλη έκταση του οποίου έχει μετατραπεί σε ένα γιγάντιο εργοτάξιο, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια ζώνη. Του χρόνου αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των εργασιών από αρκετούς επιχειρηματίες, προκειμένου να καλυφθεί και αυτή η ανάγκη. «Ακόμη και αν ήταν έτοιμες όλες αυτές οι μονάδες, πάλι δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να φιλοξενήσουμε τους πελάτες μας», επισημαίνει ο κ. Λουκίσσας.

Καθοριστικές οι εντυπώσεις των πρώτων επισκεπτών
Τέλος, οι tour operators δεν γίνεται να μείνουν απληροφόρητοι και ζητούν διαρκών αναφορές από τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες για την κατάσταση με τα σκουπίδια. Κάθε φορά που μια θετική εξέλιξη διαδίδεται από το Δήμο, οι αναφορές προς το εξωτερικό είναι εξίσου θετικές. «Όταν όμως βλέπω ότι σταμάτησε και πάλι η αποκομιδή και δεν προχωρά η λύση του προβλήματος, τι μπορώ να απαντήσω στους tour operators;», διερωτάται ο κ. Μπολίδης.
Η διορία που έχει δοθεί στις αρχές για να μην μετράμε στη συνέχεια απώλειες, είναι το αργότερο μέχρι το Μ. Σάββατο. Επειτα, η δυσφήμηση που θα γίνει από τους πρώτους επισκέπτες, όταν αυτοί επιστρέψουν στις πατρίδες τους, θα είναι τεράστια. Με την επιστροφή τους, οι πελάτες αυτοί θα ενημερώσουν πρωτίστως τους tour operators και έτσι αναμένονται κάποιες μεμονωμένες ακυρώσεις πακέτων. Ετσι, παρά τις προσπάθειες των τουριστικών πρακτόρων να τους καθησυχάσουν, μετά τις συνεχείς δεσμεύσεις των τοπικών αρχών, η ανησυχία έχει αρχίσει και πάλι να επικρατεί και η κατάσταση κρίνεται «δύσκολη».