Έλενα Κακολύρη (Λύρη) | Η Ζάκυνθος τη γέννησε… η μουσική την κέρδισε και την ταξιδεύει

«Δουλεύω σκληρά, είμαι επίμονη στο να πετυχαίνω στόχους, φιλόδοξη, συνεργάσιμη, ικανή στο να προσαρμόζομαι γρήγορα σε αλλαγές, μεθοδική και παραγωγική. Η συνέπεια, η οργάνωση, η κοινωνικότητα και η καθαριότητα είναι στοιχεία που με χαρακτηρίζουν και με βοηθούν να αποκτήσω την αποδοχή του κόσμου.
Μου αρέσει να γνωρίσω και να συνεργάζομαι με καινούργιους ανθρώπους.»


Διδασκαλία και ζέσταμα των ηθοποιών πριν την παράσταση «Κλέψε Λιγότερο» στο θέατρο Σαρακηνάδου

Who is who
Ελενα Κακολύρη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Είναι κόρη του Γιάννη και της Αθηνάς και έχει δυο αδέλφια , τον Νίκο και την Κατερίνα.
Είναι Συνθέτρια, κρουστή, μουσικολόγος. Με σημαντικές σπουδές μουσικολογίας, τεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σπουδές Ανώτερων Θεωρητικών, Βυζαντινής Μουσικής στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σπουδές Παραδοσιακών Κρουστών στο Ωδείο Εν Χορδαίc Θεσσαλονίκης. Έχει προϋπηρεσία στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ ήταν εισηγήτρια σε σεμινάριο με θέμα ¨Η μουσική στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση¨ προς τους εκπαιδευτικούς, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία.
Είναι μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας ¨Μουσικό Πολύτροπο¨του Α.Π.Θ. για πέντε χρόνια με παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κάνει τη σύνθεση μουσικών έργων, επιμέλεια, διδασκαλία, ηχογράφηση – μουσικό προγραμματισμό (studio) για τις θεατρικές παραστάσεις : ¨Η σονάτα του Σεληνόφωτος¨ του Γ. Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δημ. Δακτυλά (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου 2011), ¨Η φάρμα των ζώων¨του George Orwell, σε σκηνοθεσία Δημ. Δακτυλά (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου – Ζάκυνθος 2012), ¨Στο Χριστό στο κάστρο¨του Αλ. Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Δημ. Δακτυλά (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου 2012), ¨Ο γείτονας¨ του Αναστασιάδη, σε σκηνοθεσία Κατ. Χαριλάου (Λαμία 2014).
¨Εχει πάνω από 2000 δημόσιες εμφανίσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ατομικές εμφανίσεις και συμπράξεις με ορχήστρες σε ρόλο μαέστρου, κρούστη, πιανίστα, κιθαρίστα και Leader στα φωνητικά με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Τα τελευταία 4 χρόνια κάνει προγραμματισμένες περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη Μαρία Σαμίου και το συγκρότημα της «Γυναικεία Υπόθεση» (κρουστά και φωνητικά).
Το καλοκαίρι που μας πέρασε την είδαμε στη συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου (κρουστά),στο υπαίθριο θέατρο Ζακύνθου.


Στον Αnt1 στην εκπομπή Πρωϊνό μου με τη Φαίη Σκορδά

Άλλες σημαντικές εμφανίσεις της
2014 – 2015: ENZZO LIVE στην Αθήνα με Γιάννη Τάσσιο και Θάνο Τζάνη (κιθάρα – κρουστά – φωνή)
2013 – 2014: SANTO WINE, CANAVES, THE BONE και σε διάφορους παρόμοιους χώρους στην
Σαντορίνη με την Μαρίνα Δημητρίου, ρεπερτόριο jazz, soul, funk, disco (πιάνο και φωνή).
ΦΕΓΓΑΡΙΑ LIVE στον Βόλο με τον Κυριάκο Κυανό και τον Θάνο Τζανη (κρουστά και
φωνητικά).
ΧΑΝΤΡΕΣ LIVE στην Αθήνα (κρουστά και φωνητικά).


Με τον Δημήτρη Μπάση και τη συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου 2016

Σταθμός στη πορεία της η εννιάχρονη συνεργασίας της (κρουστά και φωνητικά) με τον σπουδαίο έλληνα καλλιτέχνη Μάκη Χριστοδουλόπουλο όπου μαζί έκαναν εμφανίσεις και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές :
(2011-2012) THEAMA LIVE στη Θεσσαλονίκη, ΜΑΓΙΑ ΜΑΓΙΑ στην Αθήνα, (2011 – 2010) ΟΡΟΣΗΜΟ LIVE στην Θεσσαλονίκη,ΡΟΔΟΝ LIVE στην Αθήνα , CAN CAN στην Αθήνα (2008-2009) ΓΟΡΓΟΝΕΣ LIVE στην Θεσσαλονίκη μαζί τους και η Ευδοκία
Επίσης έχει συνεργαστεί -κρουστά και φωνητικά- με τους Χρήστο Αντωνιάδη , τον Άγγελο Διονυσίου με την Μαρία Λουίζα Βασιλοπούλου, τον Κώστα Δόξα με τον Δήμο Μπεκέ ,με την Κατερίνα Στανίση με τον Δημήτρη Χρυσοχοϊδη

Εχει κάνει πολλές εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκης και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε εννιά πόλεις της Ευρώπης ( Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Σερβία & Ισπανία ) με την μουσικοθεατρική ομάδα «Μουσικό Πολύτροπο», με τις παραστάσεις «Του Νεκρού Αδελφού», «Το Γιοφύρι της Άρτας», «Χριστουγεννιάτικες» και «Τα Εαρινά». Στην Ευρώπη συμμετείχαν σε φεστιβάλ εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Ενώ έχει εμφανιστεί και συνεργαστεί και στο νησί μας με αρκετά μαγαζιά.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Ζάκυνθο αφού συνεργάστηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουλικάδου γράφοντας τη μουσική για την θεατρικό έργο του Ντάριο Φο «Κλέψε Λιγότερο».που παίζεται στο θέατρο του Σαρακηνάδου και στο οποίο πρωταγωνιστεί η μητέρα της.


Στον Ant1 στην εκπομπή the tonight Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου