Μπάμιες με καλαμαράκια

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά:
500 gr. φρέσκα καλαμαράκια κομμένα
500 gr. φρέσκες ή κατεψυγμένες μπάμιες
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 gr. ελαιόλαδο
50 ml. Λευκό κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Παρασκευή:
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις καθαρίζουμε, αφαιρώντας με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι, μαζί με το σκληρό περίβλημα που έχει, τις πλένουμε και βουτάμε το κομμένο μέρος σε αλάτι, τις αφήνουμε για 30΄ στην συνέχεια ξεπλένουμε καλά με νερό και λίγο ξύδι.
Αν οι μπάμιες είναι κατεψυγμένες τις ξεπλένουμε απλώς με νερό και λίγο ξύδι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το πιπέρι, λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 15΄. Βάζουμε τις μπάμιες σε μία πήλινη γάστρα μικρή, ρίχνουμε το μίγμα με τη σάλτσα που έχουμε βράσει και ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με το καπάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο .
Βάζουμε την πήλινη γάστρα μας στον φούρνο και ψήνουμε το φαγητό, προσοχή σκεπασμένο για 30΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν.