Τροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό


φωτο: Trikalaola.gr

Γράφει η Λήδα Γιατρά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

Τρώγοντας συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενάντια στην γρίπη και στις ιώσεις που μας απειλούν και αυτή την εποχή.

Πώς συνδέεται η διατροφή με το ανοσοποιητικό;
Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων

Ποια συστατικά δυναμώνουν τον οργανισμό και σε ποια τρόφιμα τα βρίσκουμε;

Βιταµίνη Α
Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα.
Βιταµίνες Β12, Β6
Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα.
Βιταµίνη C
Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.
Βιταµίνη Ε
Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρώμη, οι ξηροί καρποί
Σελήνιο
Υπάρχει στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Σίδηρος
Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς.
Ψευδάργυρος Υπάρχει στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας.
ω-3
Λιπαρά οξέα
Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9
βρίσκεται στο σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο και άλλα (ειδικά σκουρόχρωμα) λαχανικά, στις φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τον αρακά, στο πεπόνι και την μπανάνα, στα φιστίκια, στα καρύδια στο συκώτι του μοσχαριού και της κότας και αρκετά μεγάλη ποσότητα στην μαγιά μπίρας.

Εκτός από αυτά και κάποια τρόφιμα έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπω :

Κρεμμύδι και σκόρδο
Τόσο τα σκόρδα, όσο και τα κρεμμύδια, περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κρεμμύδι, για παράδειγμα, περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ το σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες), χάρη στην αλισίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.

Γιαούρτι
Σε μια μακρά μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι ενήλικοι που έτρωγαν ¾ του φλιτζανιού γιαούρτι την ημέρα, είχαν 25% λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που δεν έτρωγαν.
Ο λόγος; Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι πλούσια σε «καλά» μικρόβια (προβιοτικά), και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού.
Τέλος να σημειώσω, πως αν θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των τροφών θα πρέπει να τις καταναλώνουμε στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.