ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ | Curtis Mayfield, the gentle genius

Γράφει ο Rubis

Φίλοι μου σύμφωνα με τα μηνύματα σας κατάλαβα οτι έχετε ψυχή και πάθος για την μουσική, όπως έλεγε ο Bobby Byrd “ I know you got soul”, και επειδή έχω και έγω σήμερα θα μιλήσουμε για έναν μύθο της soul. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναλύσουμε την ζωή και το έργο του Kurtis Mayfield, αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη.

Ο Κέρτις Μέιφιλντ, ο καλλιτέχνης η μουσική του οποίου καθόρισε τον ήχο του Σικάγο στη δεκαετία του ’60 και το φάνκι ύφος του επηρέασε δεκάδες καλλιτέχνες, από την ποπ έως το χιπ χοπ. Μέλος των αθανάτων του Rock Roll Hall of Fame, ο Μέιφιλντ συνέθεσε αμέτρητες επιτυχίες στην πορεία της καριέρας του. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα «People Get Ready», «Keep On Pushing», το θέμα της ταινίας «Superfly», τα «It’s All Right» και «Gypsy Woman». Ο Μέιφιλντ είχε υποστεί σοβαρό ατύχημα το 1990, όταν σε συναυλία του στη Ν. Υόρκη έπεσε πάνω του ένα στήριγμα προβολέα, με αποτέλεσμα να μείνει παραπληγικός. Μέχρι τότε είχε οργώσει τον κόσμο, κάνοντας συναυλίες, όμως και μετά το ατύχημά του, η επιρροή του παρέμεινε μεγάλη μέσα από τις δουλιές άλλων καλλιτεχνών. Το 1994, η Γουίτνι Χιούστον, ο Ελτον Τζον, οι «Κίσλι Μπράδερς» και η Αρίθα Φράνκλιν, ηχογράφησαν μια ειδική έκδοση του πασίγνωστου τραγουδιού του «All Men Are Brothers: a Tribute to Curtis Mayfield».

Ο Μέιφιλντ γεννήθηκε το 1942 στο Σικάγο κι άρχισε να τραγουδά σε ηλικία επτά ετών. Ηταν αυτοδίδακτος κιθαρίστας και άρχισε να συνθέτει υπό την επιρροή της μητέρας του, που αγαπούσε την ποίηση. Το ταλέντο του τον εκτόξευσε γρήγορα στα ύψη της δημοτικότητάς του από πολύ νωρίς. Η αξιομνημόνευτη καριέρα του άρχισε το 1957 και κράτησε παραπάνω από 40 χρόνια. Ως συνθέτης, μουσικός, ερμηνευτής και παραγωγός, άσκησε μεγάλη επιρροή στα πράγματα της μουσικής σκηνής του ’60 και του ’70, αρχικά με τους «Ιmpressions» και από το 1970, ακολουθώντας σόλο καριέρα.
Ως συνθέτης ο Mayfield σημειώνεται ως ένας από τους πρώτους μουσικούς ο οποίος διέδωσε θέματα κοινωνικής συνείδησης στη μουσική με το όνομα Soul. Το 1965, έγραψε » people get ready » για τους Impressions, το οποίο εμφανίζεται πιο πολιτικά καταρτισμένο σε σχέση με την τότε στιχουργία του, κατατάχθηκε στο νούμερο 24 σχετικά με τον κατάλογο του Rolling Stone των «500 all time classics “ το τραγούδι ελάβε πολλά άλλα βραβεία, και εντάχθηκε στο Rock n Roll Hall of Fame , καθώς και εγκαταστάθηκε στο Grammy Hall of Fame το 1998. Μετά την αναχώρηση από τους Impressions το 1970 στην επιδίωξη για την σόλο καριέρα, ο Mayfield κυκλοφορήσε αρκετά άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του soundtrack για την ταινία Superfly το 1972. Το soundtrack τόνισε , κυρίως την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση των γκέτο της πόλης, όπως εγκληματικότητα, φτώχεια και ναρκωτικά.
Στης 29 Δεκεμβρίου του 1999 ο Curtis έφυγε απο την ζώη από αγνωστη αιτία, η κληρονομιά του είναι αυτό που λέμε Soul…Η soul είναι μια μίξη gospel με rythm n blues σε πιο χορευτική μορφή και είναι η μητέρα της pop , disco και της hip hop μουσικής..
Ακουστε το” Move on up”……

φωτο: American-Songwriter