Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο

Γιάννης Μπρόκος – Παιδοδοντίατρος DDS, MClin Dent

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται ιδανικά μετά από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Το αργότερο αποδεκτό θεωρείται όταν έχουν ανατείλει τα οπίσθια νεογιλά (παιδικά) δόντια, δηλαδή όταν το παιδί είναι περίπου 2 χρονών.
Είναι σημαντικό να γίνεται σε αυτή την ηλικία, επειδή τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα, είναι πιθανό να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Επιπλέον γιατί πρέπει από νωρίς να εδραιώνονται καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι κακές, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με:
1.Τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών
2.Τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
3.Την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
4.Τις στοματικές συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, όπως και το πώς και πότε πρέπει αυτές να διακόπτονται
5.Τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

Είναι σημαντικό το παιδί να έρχεται πριν πονέσει ή πριν ακούσει «φοβιστικά» πράγματα για τον Οδοντίατρο. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.
Με αυτόν τον τρόπο, στην πρώτη επίσκεψη έχουμε την άνεση να κάνουμε το παιδί να νιώσει άνετα στο Οδοντιατρείο με τους δικούς του ρυθμούς. Να εξερευνήσει μόνο του τον χώρο, να παίξει στο παιδικό δωμάτιο και φυσικά να μάθει –μαζί με τους γονείς– τα σημαντικά για την στοματική υγεία.
Στην πρώτη επίσκεψη δίνονται συμβουλές για τις σωστές διατροφικές συνήθειες και γίνεται διδασκαλία βουρτσίσματος, καθώς και οδηγίες για την συνιστώμενη πρόσληψη φθορίου μέσω της οδοντόκρεμας. Στο τέλος, γίνεται καθαρισμός των δοντιών με ειδικό βουρτσάκι, ώστε να είναι και αποτελεσματική η τοπική εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού.
Ο εξαμηνιαίος έλεγχος απο τον Παιδοδοντίατρο και οι σωστές συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το παιδί δεν θα έχει αρνητικές εμπειρίες από τα δόντια του αλλά και να πετύχουν τον στόχο της βέλτιστης πρόληψης, δηλαδή να μην χαλάσει ποτέ ούτε ένα δόντι!

φωτο: zampeli