ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ | Λίφτινγκ στο πεζοδρόμιο της παραλιακής

Ξεκίνησαν κατά μήκος του πεζοδρομίου της παραλιακής οδού οι εργασίες αντικατάστασης των πλακών, από το Λιμενικό Ταμείο. Οι πέτρινες πλάκες που προέρχονται από την Αρτα, αντικαθιστούν σταδιακά τις υπάρχουσες, οι οποίες έχουν καταπονηθεί σοβαρά από τον πολύχρονη χρήση και τις σεισμικές δονήσεις. Οι εργασίες αντικατάστασης ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το τμήμα που επισκευάζεται ξεκινά από το ύψος του ναού του Αγίου Διονυσίου και φθάνει μέχρι το ξενοδοχείο Strada Marina. Από την έκταση αυτή εξαιρείται το τμήμα που είναι καλυμμένο με τσιμέντο και έχει υποστεί σπηλαίωση. Το συγκεκριμένο τμήμα πρόκειται να ανασκευαστεί μέσω των εργασιών που εντάσσονται στο master-plan του λιμανιού κι έτσι εξαιρέθηκαν από το έργο που υλοποιείται αυτό το διάστημα.
Αποτελούνται από υλικό που δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό που ήταν κατασκευασμένες οι υπάρχουσες και έτσι δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του πεζοδρομίου.
Η αντικατάσταση ήταν απαραίτητη καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού των πεζών, ακόμη και πτώσης τους στο νερό, ήταν διαρκής και σοβαρός. Η ολότελα ανισόπεδη επιφάνεια με τις πέτρες να εξέχουν σε κάποια σημεία, ακόμη και πολλά εκατοστά ή αντίθετα οι σοβαρές καθιζήσεις, αποτελούσαν απαράδεκτη κατάσταση και υποβάθμιζαν το μοναδικό αξιοποιημένο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Το συνολικό κόστος των εργασιών υπολογίζεται σε 9.000 ευρώ και καλύπτεται από το Λιμενικό Ταμείο.

Εκτός από το παραπάνω έργο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της πλακόστρωσης στο Μώλο του Αγιου Νικολάου η προκήρυξη του οποίου έχει ήδη δημοσιευτεί στη «Διαύγεια». Όπως μας ενημερώνει ο κ. Ζήβας, η δημοπράτησή του έχει προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Ένα ακόμη έργο που έχει εγκριθεί είναι και αυτό των Τουριστικών Περιπτέρων στο Μώλο του Αγίου Νικολάου και στη Στήλη των Πεσόντων. Η δημοπράτησή τους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Μαζί με αυτά τα έργα η γενικότερη ανάπλαση και ανάδειξη της παραλιακής ζώνης της πόλης περιλαμβάνει εργασίες στα κηπάρια της πλατείας Μάρκοβιτς, που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του Λιμεναρχείου. Το έργο αυτό επίσης αναμένεται να δημοπρατηθεί προκειμένου να ανακατασκευαστεί και κυρίως να προβληθεί τόσο ο περιβάλλοντας χώρος πρασίνου και παρτεριών όπως και η προτομή του Ανδρέα Μιαούλη.
Τέλος, το Ταμείο εντόπισε ένα ακόμη σημείο της παραλιακής ζώνης που χρήζει επισκευαστικών έργων, το πεζοδρόμιο της οδού παραπλεύρως του καταστήματος «Δωδώνη». Το πεζοδρόμιο αυτό είχε εμφανίσει επίσης σημαντική φθορά και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πεζοί περπατούσαν ή έπεφταν, περπατώντας σε αυτό. Οι επισκευές στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο διάστημα και η ανανέωση των πλακών και η κατασκευή ράμπας για τη διέλευση αναπηρικών αμαξιδίων έγιναν με σχεδόν μηδενικό κόστος.