Π. ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ | “Με τα τέλη των ξενοδόχων θα πληρωθεί η μεταφορά”

Κατάπληκτος δηλώνει ο δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς, από την κατάληξη της διαδήλωσης της Τετάρτης, που είχε ως αποτέλεσμα να εισβάλλουν ορισμένοι με τη βία σο δημαρχείο, σπάζοντας τη γυάλινη πόρτα εισόδου. «Δυστυχώς, αντί μια Επιτροπή να επισκεφθεί το Δήμο και να παραλάβει το υπόμνημα με το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος με τα απορρίμματα, αποφάσισαν να κλείσουν με βαριές αλυσίδες τις πόρτες του Δημαρχείου και εν συνεχεία έγιναν οι βανδαλισμοί, τους οποίους κάθε καλοπροαίρετος και λογικός άνθρωπος πρέπει να καταδικάσει, αφού έγιναν καταστροφές σε δημόσιο κτήριο. Οργάνωσαν μια διαδήλωση χωρίς ομάδα περιφρούρησης και δίχως νόημα, αφού όπως προείπαμε η αποκομιδή των απορριμμάτων είχε ήδη αρχίσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.
Όπως εξηγεί ο κ. Κολοκοτσάς, εκτός από τους καταδικαστέους βανδαλισμούς, κρίνει πως η ίδια η διαδήλωση ήταν άκαιρη καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων είχε ήδη αρχίσει σε διάφορα σημεία του νησιού και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Σκοπού.
Ο δήμαρχος ενημερώνει άλλωστε μέσω της ανακοίνωσης, πως εγκλίθηκε το αίτημα για μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Θήβας, μετά από το προγραμματισμένο ραντεβού του δημάρχου με το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Παναγιωτόπουλος.
Ο δήμαρχος επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες του Δήμου να επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής. «Εκτός των άλλων, έχουμε πλέον και τη ΔΕΗ να μας απειλεί, αφού απαιτεί άμεση εξόφληση του ποσού που της οφείλουμε (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) και το οποίο κληρονομήσαμε».
Ο δήμαρχος κάλεσε εξάλλου τους επιχειρηματίες του νησιού να πληρώσουν τα χρωστούμενα τέλη παρεπιδημούντων και κοινόχρηστων χώρων, που τα οφείλουν από το 2014 και μετά, ώστε με τα έσοδα αυτά να καλυφθεί μέρος από το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού.

Το χρονοδιάγραμμα της λύσης των απορριμμάτων
Η ανακοίνωση αναφέρει πως η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα με μεταφορά τους στο Σκοπό και στη Θήβα, «Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης των απορριμμάτων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, με ετοιμότητα παράδοσης εντός δύο μηνών. Λαμβάνονται προσφορές ανάδειξης αναδόχου τόσο για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Θήβα, όσο και για την ενοικίαση του εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων που αφορά την ενδιάμεση λύση».
Τέλος η ανακοίνωση διαβεβαιώνει ως, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου «εντάσσεται στο ΕΠΠΕΡΑΑ η οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ και έναρξη του συγκεκριμένου έργου από τον Ιούνιο του 2017. Η οριστική και η ενδιάμεση λύση πρέπει να γίνει στη θέση ‘Λίβας’, υλοποιώντας και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».