ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ | Εξελίξεις, αποκαλύψεις και απρόοπτα

Με απρόοπτα αλλά και σημαντικές εξελίξεις συνεχίστηκε την Πέμπτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, η δίκη για την αγοραπωλησία στα ορεινά. Στη δικάσιμο κατέθεσε ο Νικόλαος Τσουκαλάς, ένας ιδιαίτερα σημαντικός μάρτυρας, καθώς είχε διατελέσει, επί σειρά ετών, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αναφωνήτριας, στον πυρήνα δηλαδή της επίμαχης έκτασης. Δυστυχώς, ο μάρτυρας, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εμφάνισε παρατεταμένη αδιαθεσία και τελικά έχασε τις αισθήσεις του και μάλιστα δύο συνεχόμενες φορές. Οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τον συνεφέρουν αλλά στάθηκε αδύνατο και έτσι ο μάρτυρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται προκειμένου να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων. Ετσι η κατάθεσή του θα συνεχιστεί σήμερα, εάν βέβαια το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του.

Συναισθηματική φόρτιση
Ο μάρτυρας προέρχεται από οικογένεια η οποία βρίσκεται εδώ και αρκετές γενεές σε διαμάχη με την οικογένεια Φλαμπουριάρη και τους κληρονόμους της που, όπως είναι γνωστό, φέρονται ως ιδιοκτήτες της επίδικης έκτασης και φέρονται ως πωλητές της στην εταιρεία Πιμάνα.
Η συναισθηματική φόρτιση του μάρτυρα ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς ο πατέρας του γεννήθηκε στη φυλακή -ως αποτέλεσμα της χρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο οικογενειών. Η κατάσταση αυτή συν το γεγονός ότι ο ίδιος μιλούσε εκ μέρους των συγχωριανών του, που κινδυνεύουν αν χάσουν το βιος τους, τον έφερε, προφανώς σε κατάσταση τέτοια, ώστε τελικά τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του στη διάρκεια της κατάθεσης.

Σημαντικές αποκαλύψεις
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο μάρτυρας, στην κατάθεσή του επιβεβαιώνει πως οι δασικές περιοχές της επίδικης έκτασης, ήταν, εδώ και αιώνες, κοινής και δημόσιας χρήσης και πως, όλοι οι κάτοικοι είχαν το ελεύθερο να οικοδομήσουν τις οικίες τους, να καλλιεργήσουν ή να χρησιμοποιήσουν εκτάσεις ως βοσκοτόπους, διότι αυτά ήταν συμφωνημένα εδώ και αιώνες με τους Ενετούς και τους διαχειριστές και δεν υπήρχε η παραμικρή αποκλειστικότητα από οποιονδήποτε.
Μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη ήταν πως στην επίδικη έκταση, εκτός από τη Μονή Αγίου Ιωάννη των Κρημνών, περιλαμβάνεται και μικρός ναός, γνωστός στους κατοίκους της Αναφωνήτριας ως «Το Κατηχητικό», στον οποίο βρέθηκε η περίφημη εικόνα της Αναφωνήτριας. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί πως, μέσα στην έκταση που περιελήφθη στο επίμαχο συμβόλαιο, περιλαμβάνεται ο ναός αυτός. Οι αποκαλύψεις του μάρτυρα σύμφωνα με πολλούς γνώστες, αποτελούν «τη φωνή της αλήθειας».