ΕΦΗ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ | Μια Ζακυνθινή στην παγκόσμια λίστα γυναικών στο Fintech


φωτο: Fintechwomen

Οι τραπεζικές, χρηματοπιστωτικές και εν γένει οικονομικές υπηρεσίες (Finance) εξελίσσονται ραγδαία τις μέρες μας μέσω της τεχνολογίας. Ο όρος Fintech (Financial Technology) χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και αφορά εφαρμογές της τεχνολογίας στις κεφαλαιαγορές, στις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Περιλαμβάνει απλούστερες, φθηνότερες, ταχύτερες υπηρεσίες για τον καταναλωτή (από πληρωμές, ασφαλιστήρια, δάνεια, επενδύσεις κτλ). Καινοτόμους τρόπους έκδοσης χρημάτων και λειτουργίας των κεφαλοαγορων. Εμπεριέχει και ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, καθώς πολλές καινοτομίες εστιάζονται σε υπηρεσίες για τους μετανάστες, τους οικονομικά αδύνατους, τις μικρές εταιρίες και σε όλους αυτούς που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το υπάρχον τραπεζικό σύστημα.
Στον τομέα λοιπόν του Fintech, όπως άλλωστε και στον παραδοσιακό ευρύτερο οικονομικό τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, η ανισότητα των φύλων εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα. Με αυτό το δεδομένο, ο Βρετανικός ΜΚΟ για την παγκόσμια προώθηση του Fintech, Innovate Finance, κατάρτισε στα τέλη του περασμένου χρόνου την πρώτη παγκόσμια λίστα με γυναίκες σε διάφορες θέσεις στο οικοσύστημα Fintech. Σε αυτή τη λίστα, που συμβάλει στην προώθηση της γυναικάς στην αγορά εργασίας σε ηγετικές θέσεις, είναι τιμή για τη Ζάκυνθο να εντάσσεται και η συμπατριώτισσά μας Έφη Πυλαρινού, κόρη του αείμνηστου ιατρού και πολιτικού Διονύση Πυλαρινού.

Από το Μανχάταν
Η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της στην τότε θρυλική εταιρία Salomon Brothers στο Μανχάταν, στον τομέα παραγωγών. Είναι στο χώρο του Finance από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έχει πάντα εργαστεί σε τομείς με καινοτομία, ρίσκο, και πρωτοβουλία κινήσεων. Δούλεψε στον τομέα των παραγωγών, στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, στα Hedge funds. Σήμερα στην Ελβετία είναι συν-ιδρυτής της ιστοσελίδας Daily Fintech, που είναι μια πλατφόρμα με περισσότερους από 16.000 συνδρομητές παγκοσμίως και έχει γίνει γνωστή για τις ποιοτικές αναλύσεις και απόψεις της στο Fintech. Από πλευράς της είναι πιο επικεντρωμένη στις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση του πλούτου μια πολύ ευρεία έννοια (wealth and asset management and capital markets). Εργάζεται σαν σύμβουλος με εταιρίες που χρειάζονται καθοδήγηση και όχι τυποποιημένες λύσεις για την χρήση της τεχνολογίας για την παροχή οικονομικών υπηρεσιών.

Δεν της αρέσουν οι λίστες
Όπως δεν της αρέσουν οι λίστες, δεν της αρέσουν και οι τίτλοι εργασίας, επειδή είναι κατά βάθος αυτό που ονομάζουν οι Αμερικανοί a career slasher, δηλαδή ενσαρκώνει περισσότερο από ένα επαγγελματικό ρόλο.
Έτσι, το Fintech / Food / Fun μπορεί να συμπερίλαβε την τωρινή της ενασχόληση. Το τρίπτυχο αυτό, περιγράφει ότι ασχολείται με συνταγές που συνδυάζουν συστατικά τεχνολογίας για τη δημιουργία οικονομικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών – σκεφτείτε Fintech Food. Η εμπειρία του χρήστη θα πρέπει να είναι ο οδηγός στο σχεδιασμό – σκεφτείτε Fintech Fun. Το επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να εναρμονιστεί με τη στρατηγική του παροχου των υπηρεσιών – Financial food.
Μπορεί να σας καθοδηγήσει για την δημιουργία των δικών σας συνταγών Fintech, των δικών σας Fintech εκδηλώσεων μαγειρικής. Μπορεί να παίξει #AMA – Ask Me Anything – μαζί σας, για να βοηθηθείτε στο να δημιουργήσετε ένα μακροχρόνιο πλάνο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών σας.

Είναι σημαντικό
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη της, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνη της η τεχνολογία που μεταμορφώνει τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές και που “καταναλώνουμε” τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν. Σίγουρα η τεχνολογία είναι προσιτή όλο και περισσότερο και φθηνότερη καθημερινά, αλλά εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε αυτοί που θα πειραματιστούμε και θα δημιουργήσουμε τις συνταγές και θα δημιουργήσουμε το όραμα για το πως θα είναι η εμπειρία του χρήστη.
Ο χώρος του Fintech χρειάζεται ακόμα περισσότερες γυναίκες για να δημιουργήσει μοναδικές, νόστιμες συνταγές και τις καινούργιες εμπειρίες για τον καταναλωτή του Fintech.Τελευταία άρθρα