ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ… ΑΡΩΜΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ


φωτο: Pixabay

Γράφει ο Rubys

Έρχεται σιγά σιγά το καρναβάλι…και μαζί του οι σάμπες και άρωμα βραζιλιάνικο, αληθινό ή ψεύτικο…Για να μην μας πιάσει ανημέρωτους μουσικά, ας μαζέψουμε εδώ ό,τι ξέρουμε και δεν ξέρουμε για βραζιλιάνικη μουσική, όχι μόνο καρναβαλιού, γιατί το καρναβάλι θα φύγει, η μουσική όμως μπορεί και να μείνει στ’ αυτιά κάποιων…
Bossa Nova, Samba, Forro, Axe, Besteirol, Sertanejo, MBP (Musica Brazileira Popular που είναι στην ουσία pop) είναι μερικά μόνο από τα είδη της Βραζιλιάνικης μουσικής.
Επίκαιρη λόγω καρναβαλιού, αλλά σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, είναι μοναδικό μουσικό χαρμάνι αφρικάνικης, πορτογαλικής και ινδιάνικης μουσικής.
Πρώτο ρόλο παίζουν τα κρουστά κάθε είδους, αλλά στη bossa nova πρωταγωνίστρια είναι η κιθάρα…αλλά τι κιθάρα! άλλο κούρδισμα πολλές φορές, τρελά ακόρντα, ασύμμετροι ρυθμοί, αλλά άρωμα τροπικό, μοναδικό…Είναι πρόκληση για οποιονδήποτε κιθαρίστα να παίξει bossa nova της προκοπής…H bossa nova είναι δε εξαιρετικό άκουσμα για τον απογευματινό καφέ στο μπαλκόνι, ή για ένα ποτό νωρίς το βράδυ, όταν ξεκινάει η νύχτα…
Από κοντά έρχεται και το cavaquinho, είδος μικρής 4χορδης κιθάρας με μεταλλικές χορδές, που συνοδεύει κυρίως samba και bossa nova, κι από κει και πέρα το χάος: berimbau, σφυρίχτρες ποδοσφαίρου (δεν υπάρχει samba χωρίς σφυρίχτρα ποδοσφαίρου και αγώνας ποδοσφαίρου χωρίς samba), πιάνο, σαξόφωνα, βιολοντσέλα, οπωσδήποτε κόντρα μπάσο, μεξικάνικα guitar on κι ένα σωρό άλλα που πραγματικά δίνουν τρελό ήχο.


φωτο: Klik.gr

Μεγάλο χρυσωρυχείο μουσικής η πολυτραγουδισμένη από τους Βραζιλιάνους περιοχή της Bahia, με ανεξερεύνητο ακόμα δάσος έκτασης ανάλογης ολόκληρης της Ελλάδας..
Οι βραζιλιάνοι πραγματικά ζούν μέσα από τη μουσική και με τη μουσική. Η φτωχολογιά ακούει πιό πολλή samba, τα αστικά σαλόνια μάλλον προτιμούν τη MBP (βλέπε σαπουνόπερες) και την bossa nova, αλλά samba και forro θα χορέψουνε…Ποδόσφαιρο και καρναβάλι ή γιορτή χωρίς samba δεν νοείται. Πολλούς τραβάει όμως και το μοναδικό capoeira: κράμα χορού και πολεμικής τέχνης (κατατάσσεται στις πολεμικές τέχνες), εκτελείται από νεαρούς, συνοδεία μουσικής, οπωσδήποτε με κρουστά.
Από τη δεκαετία του 50 το Girl from Ipanema, το Manha de Carnaval από την ταινία Orfeo Negro, ο Antonio Carlos Jobim και οι sambas της βραζιλιάνικης κερκίδας στα Μουντιάλ έκαναν την Βραζιλιάνικη μουσική γνωστή τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
Οι νεότεροι μουσική παίζουν πια με ηλεκτρικό ήχο και επιρροές από pop, jazz, soul, funk, rap και πιο μοντέρνα (ή εμπορικά, αν θέλετε) ακούσματα. Στο επόμενο τεύχος θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για την sampa…..special thanks to chasqui…….


φωτο: Brazil-My-Country